..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

21 Απριλίου 1963: H πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Η Χωροφυλακή προσπαθεί να εμποδίσει τον Γρηγόρη Λαμπράκη, στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Η πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης πραγματοποιήθηκε στις 21 Απρίλη 1963 και σημαδεύτηκε από τη σύλληψη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Αφετηρία της πορείας είχε οριστεί ο Τύμβος του Μαραθώνα και τερματισμός η Πνύκα.

Η πορεία οργανώθηκε από τον «Σύνδεσμο Μπέρτραντ Ράσελ» και την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, αντιπρόεδρος της οποίας ήταν ο Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής της ΕΔΑ. Είχαν προσκληθεί για να πάρουν μέρος πολλοί ξένοι ειρηνιστές απ' όλο τον κόσμο - κυρίως από τη Βρετανία.

Η κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή απαγόρευσε την πορεία και ανακοίνωσε ότι όποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει θα συλλαμβάνεται. Η προειδοποίηση ήταν και για τους ξένους προσκεκλημένους. Στρατός, αστυνομία, χωροφυλακή, ακόμη και άνδρες του Λιμενικού (!) τέθηκαν σε επιφυλακή, για να αποκοπεί η προσέλευση ακόμα και ...διά θαλάσσης.

Το πρωί της Κυριακής 21 Απρίλη, ώρα 8, ο Λαμπράκης αρχίζει την πορεία κρατώντας ανοιχτό στο στήθος του το πανό με το σήμα του φιλειρηνικού κινήματος, φωνάζοντας: Ζήτω η Ειρήνη, ζήτω η Δημοκρατία.

Ενας χωροφύλακας, από τους εκατοντάδες, φώναξε: Κάτω η Ειρήνη!

Ο Λαμπράκης θα συνεχίσει πότε μόνος του, πότε μαζί με μερικούς αγωνιστές που κατάφεραν να περάσουν από τα μπλόκα της χωροφυλακής μέχρι το Πικέρμι, όπου τον συνέλαβαν. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε συλλάβει τους συνοδοιπόρους του, Παντελή Γούτη, Μπάμπη Παπαδόπουλο και Ανδρέα Μαμωνά.

Με το αστυνομικό καμιόνι, ύστερα από τρεισήμισι ωρών βόλτες, ο Λαμπράκης μεταφέρθηκε στη Ν. Ιωνία, όπου τον άφησαν τελικά ελεύθερο. Ηδη έχει δεχτεί μια επίθεση στο ξεκίνημα, όταν προσπάθησαν να του πάρουν το πανό. Στη διασταύρωση της Ραφήνας, βρέθηκε απέναντι σε μπλόκο χωροφυλάκων και τραμπούκων. Του επιτέθηκαν, του έσκισαν το σακάκι, προσπάθησαν να τον παρασύρουν στο γειτονικό δάσος. Η παρουσία των δημοσιογράφων όμως τους υποχρέωσε σε φυγή.

Μέχρι εκείνη την ώρα είχαν ήδη συλληφθεί 1.000 - 1.500 φιλειρηνιστές (πολλοί τραυματίστηκαν ή κακοποιήθηκαν), ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι, τέσσερις από τους οποίους απελάθηκαν!

Αργά το βράδυ εκείνης της μέρας ο Λαμπράκης έφτασε στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ και από εκεί έστειλε τηλεγράφημα προς τις εφημερίδες, το οποίο άρχιζε ως εξής: «Πόθος δημοκρατικού λαού μας διά πορείαν Ειρήνης "Μαραθών - Αθήναι" επραγματοποιήθει». Στη συνέχεια κατήγγειλε τη σύλληψή του και κατονόμασε τους υπεύθυνους. Λίγες μέρες μετά, στις 22 Μάη 1963, ο Λαμπράκης δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog