..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τεράστιο στρατιωτικό πακέτο, 100 δις, σε Ουκρανία και Ισραήλ

 Εν μέσω «προειδοποιήσεων» για κατάρρευση του μετώπου και για την ανάδυση της λεγόμενης «συμμαχίας των αυταρχικών»

Νέες προειδοποιήσεις για ήττα της Ουκρανίας ακόμη και μέσα στο 2024 διατύπωσε ο επικεφαλής της CIA, λίγο πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το στρατιωτικό πακέτο σχεδόν 61 δισ. δολαρίων για το Κίεβο, που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν και το οποίο μπλοκάρουν εδώ και μήνες οι Ρεπουμπλικάνοι.

Για τον κίνδυνο «κατάρρευσης» του μετώπου στην Ουκρανία γράφει όλο και συχνότερα τις τελευταίες βδομάδες ο «δυτικός» Τύπος, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ανοιχτά ότι θα χάσουν τον πόλεμο αν δεν λάβουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση στο στρατιωτικό πεδίο και ταυτόχρονα εντείνονται οι αντιθέσεις στον ευρωατλαντικό άξονα.

Την περασμένη βδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν μέτρα ενίσχυσης της γεωπολιτικής θέσης και της ανταγωνιστικότητάς της απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του G7 ο Αμερικανός υπουργός προσπάθησε να «πείσει» τους Ευρωπαίους να «στριμώξουν» περισσότερο την Κίνα.

                 Χωρίς το αμερικανικό πακέτο «η κατάσταση θα είναι καταστροφική»

Ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία ίσως ηττηθεί στον πόλεμο με τη Ρωσία έως το τέλος του 2024 αν οι ΗΠΑ δεν της διαθέσουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Η τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κέντρο «Τζορτζ Ου. Μπους» έγινε δύο μέρες πριν από τις ψηφοφορίες που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το Σάββατο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πακέτο βοήθειας 61 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, αλλά και για τα πακέτα για Ισραήλ, Ταϊβάν κ.λπ.

«Με την ώθηση - πρακτική και ψυχολογική - που θα τους δώσει η στρατιωτική βοήθεια, οι Ουκρανοί θα είναι σε θέση να τα βγάλουν πέρα το 2024», εκτίμησε ο Μπερνς, ενώ «χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια, η κατάσταση θα είναι καταστροφική», συνέχισε.

«Είναι εξαιρετικά ορατός ο κίνδυνος οι Ουκρανοί να χάσουν στο πεδίο της μάχης έως το τέλος του 2024, ή τουλάχιστον ότι ο Πούτιν θα είναι σε θέση να υπαγορεύσει τους όρους πολιτικής διευθέτησης», συμπλήρωσε, χωρίς να εξηγήσει τι εννοούσε με ήττα του Κιέβου.

Αναφερόμενος στην έλλειψη πυρομαχικών στον ουκρανικό στρατό, τόνισε ότι δύο ταξιαρχίες - μονάδες 2.000 και πλέον ανδρών - διαθέτουν μόλις «15 οβίδες πυροβολικού» τη μέρα κι άλλες «42 οβίδες για τα ολμοβόλα».

Οι ρωσικές δυνάμεις επωφελούνται από το διευρυνόμενο χάσμα στις προμήθειες πυρομαχικών, με τη Μόσχα να υπολογίζεται ότι έχει εξασφαλισμένες 6 εκατ. οβίδες προς χρήση για ολόκληρο το 2024, με αυξημένη την εγχώρια παραγωγή της και με προμήθειες από τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν, σύμφωνα με πηγή του «Bloomberg».

Το μέτωπο που κρατά η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες στη σύγκρουση με τη Ρωσία «μπορεί να καταρρεύσει αυτό το καλοκαίρι», ανέφερε με τη σειρά της η εφημερίδα «Politico», επικαλούμενη αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματικούς, σε μια φημολογούμενη μεγάλη ρωσική επίθεση.

Σύμφωνα με το «Politico», οι Ουκρανοί αξιωματικοί «αποδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις πως περισσότερες εδαφικές απώλειες είναι αναπόφευκτες αυτό το καλοκαίρι», το ερώτημα είναι πόσο σημαντικές θα είναι. Η Ρωσία «ποτέ δεν ήταν πιο κοντά στους στόχους της», ενώ «το κράτος της Ουκρανίας όπως υπάρχει αυτήν τη στιγμή ίσως αποτελεί παρελθόν», εκτός αν υπάρξει μια σημαντική καμπή στο πεδίο της μάχης, αναφέρει το δημοσίευμα.

                        Ευρωατλαντικές «ανησυχίες» για τη «συμμαχία των αυταρχικών»

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν όλο και περισσότερο ως ενιαίο στρατόπεδο το «μπλοκ» Ρωσία - Κίνα - Ιράν - Βόρεια Κορέα ως βασικούς γεωπολιτικούς αντιπάλους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία - Ειρηνικό.

Την ανησυχία του για την έκβαση των συγκρούσεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, που είναι άμεσα δεμένες με τον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, εκφράζει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε πρόσφατο άρθρο του στη «Wall Street Journal», καλώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων - όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι - να εγκρίνει το στρατιωτικό πακέτο-μαμούθ για Ουκρανία και Ισραήλ, συνολικού ύψους άνω των 100 δισ. δολαρίων.

«Το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Ισραήλ» και «1.500 μίλια βόρεια, η Ρωσία συνέχισε τους βομβαρδισμούς της κατά της Ουκρανίας, οι οποίοι εντάθηκαν δραματικά τον τελευταίο μήνα», αναφέρει ο Μπάιντεν, υπογραμμίζοντας ότι και οι δύο χώρες «εξαρτώνται από την αμερικανική βοήθεια» και χαρακτηρίζοντας τη χρονική συγκυρία «κομβική στιγμή».

Ο Μπάιντεν δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον δεν πρέπει ποτέ να αποδεχθεί την ήττα των δύο «συμμάχων» επειδή τίθεται ζήτημα «ασφάλειας» των ίδιων των ΗΠΑ. «Θα πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξη προς την Ουκρανία τώρα, για να εμποδίσουμε τον κ. Πούτιν να απειλήσει τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα παρασύρει τα αμερικανικά στρατεύματα σε έναν μελλοντικό πόλεμο στην Ευρώπη. Ομοίως, εάν το Ιράν καταφέρει να κλιμακώσει σημαντικά την επίθεσή του στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρασυρθούν», υποστηρίζει.

Εξάλλου, ο Αμερικανός Πρόεδρος έπαιξε για ακόμη μια φορά το «χαρτί» της ενίσχυσης των αμερικανικών ομίλων πολεμικής βιομηχανίας, ως σημαντικό επιχείρημα για τους Ρεπουμπλικάνους: «Θα επενδύσουμε στη βιομηχανική βάση της Αμερικής, θα αγοράσουμε αμερικανικά προϊόντα που κατασκευάζονται από Αμερικανούς εργάτες, θα υποστηρίξουμε θέσεις εργασίας σε σχεδόν 40 πολιτείες και θα ενισχύσουμε τη δική μας εθνική ασφάλεια. Θα βοηθήσουμε τους φίλους μας ενώ βοηθάμε τους εαυτούς μας».

                     Τραμπ: Οι Ευρωπαίοι να πληρώσουν για την Ουκρανία όσο οι ΗΠΑ

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, επανέλαβε τις πιέσεις της αμερικανικής πλευράς, που εκφράζονται πιο έντονα από τους Ρεπουμπλικάνους, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη να δαπανήσουν περισσότερα για την Ουκρανία και για τη ΝΑΤΟική «άμυνα» στην Ευρώπη.

Σε ανάρτησή του την Πέμπτη ο Τραμπ ανέφερε ότι η επιβίωση της Ουκρανίας είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, αλλά κυρίως τόνισε πως οι Ευρωπαίοι «σύμμαχοι» δεν δαπανούν αρκετά για να στηρίξουν την Ουκρανία.

«Γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να ισοφαρίσει τα χρήματα που βάζουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν μια χώρα που έχει απόλυτη ανάγκη;» έγραψε. «Οπως όλοι συμφωνούν, η επιβίωση και η δύναμη της Ουκρανίας θα έπρεπε να είναι πολύ πιο σημαντικές για την Ευρώπη από ό,τι για εμάς, αλλά είναι σημαντικές και για εμάς!», πρόσθεσε.

«Ας ξεκαθαρίσουμε τα γεγονότα. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Συνεισφορά της ΕΕ στην Ουκρανία: 143 δισ. ευρώ (150 δισ. δολάρια)», απάντησε με ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Πάντως, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν ανέφερε ρητά αν είναι υπέρ ή όχι του στρατιωτικού πακέτου για το Κίεβο.

Νωρίτερα εξήρε την Πολωνία, μετά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον Πρόεδρο της χώρας, Αντρέι Ντούντα, με τον οποίο συζήτησαν την πολωνική πρόταση οι στρατιωτικές δαπάνες των μελών του ΝΑΤΟ να έχουν ως ελάχιστη βάση το 3% του ΑΕΠ τους. Επί του παρόντος, έχει συμφωνηθεί να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε από το Κάπρι της Ιταλίας, όπου συνεδρίασαν οι ΥΠΕΞ του G7 την Πέμπτη, ότι βλέπει «ενθαρρυντικά σημάδια» πως το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί «σύντομα» να ξεκλειδώσει το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία.

                        G7: Οι ΗΠΑ καλούν τους Ευρωπαίους να «στριμώξουν» την Κίνα

Εκτός από την ανάγκη να προμηθεύσουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις με περισσότερα συστήματα αεράμυνας, στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία) συζητήθηκε ιδιαίτερα η συνεργασία της Κίνας με τη Ρωσία, που ωφελεί τη Μόσχα στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, είτε οικονομικά είτε στρατιωτικά.

Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ προσπάθησαν να συσπειρώσουν τους Ευρωπαίους προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην Κίνα, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, να εκφράζει «έντονες ανησυχίες» καθώς η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αντιτίθενται στο Πεκίνο όσο η Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι διαπιστώνουν εδώ και μήνες τη μεταφορά εξοπλισμού από την Κίνα προς τη Ρωσία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Μόσχα κάνει μαζικές αγορές κινεζικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, εργαλειομηχανών και εκρηκτικών, προσθέτοντας ότι «κινεζικές και ρωσικές οντότητες εργάζονται για την παραγωγή από κοινού μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στο ρωσικό έδαφος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κίνα παραδίδει στη Ρωσία κινητήρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών και προωθητικά συστήματα για πυραύλους Κρουζ, καθώς και νιτροκυτταρίνη, ένα υλικό που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την κατασκευή πυρομαχικών πυροβολικού.

Τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 «πάνω από το 70% των εισαγωγών εργαλειομηχανών της Ρωσίας προέρχονταν από την Κίνα», κάτι που - σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους - επέτρεψε στους Ρώσους να αυξήσουν την παραγωγή βαλλιστικών πυραύλων.

Σχετικά με τα συστήματα αεράμυνας που ζητάει επίμονα τους τελευταίους μήνες η Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, δήλωσε ότι η Γερμανία θα στείλει ένα τρίτο σύστημα «Patriot» στην Ουκρανία, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν άλλα 6 κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς η Ρωσία ενισχύει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones κατά των ενεργειακών υποδομών της χώρας. Επιπλέον, το Βερολίνο θα παραδώσει στο Κίεβο αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T και Skynex με τα αντίστοιχα πυρομαχικά.

                                      Σύλληψη για φερόμενο σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Ενας άνδρας που φέρεται ότι βρισκόταν σε επαφή με τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας και τις βοηθούσε να ετοιμάσουν μια απόπειρα εναντίον του Ουκρανού Προέδρου, συνελήφθη στην Πολωνία, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές και οι πολωνικές εισαγγελικές αρχές.

Πρόκειται για έναν Πολωνό πολίτη, τον Πάβελ Κ., ο οποίος φέρεται ότι είχε ως αποστολή «να συλλέξει και να παραδώσει πληροφορίες στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας (...), κυρίως να βοηθήσει τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να σχεδιάσουν μια πιθανή απόπειρα δολοφονίας» του Ζελένσκι, ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές της Πολωνίας.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό γενικό εισαγγελέα, είχε αναλάβει να συλλέξει πληροφορίες για την ασφάλεια του αεροδρομίου Ρεζόφ - Γιασιόνκα, στη νοτιοανατολική Πολωνία, απ' όπου περνούν συχνά ο Ζελένσκι - όταν ταξιδεύει στο εξωτερικό - και αξιωματούχοι άλλων χωρών που μεταβαίνουν στην Ουκρανία, καθώς και κομβόι με βοήθεια για την Ουκρανία.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 2021042024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog