Νέα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και νέο βέτο στον ΟΗΕ
Μετά από 196 μέρες ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν τους 34.012 και οι τραυματίες τους 76.833.
Την ίδια ώρα, στην επιφάνεια έρχονται συνεχώς νέα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Γάζα.
Μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα, υγειονομικοί υπάλληλοι στον προαύλιο χώρο του βομβαρδισμένου και κατεστραμμένου νοσοκομείου Αλ Σίφα εντόπισαν τουλάχιστον δύο ομαδικούς τάφους με δεκάδες πτώματα.
Ανάμεσά τους ήταν ασθενείς με καθετήρες και ορούς, καθώς και γυμνά πτώματα ανδρών που έφεραν σημάδια εν ψυχρώ εκτέλεσης...
Νέα σκηνικά φρίκης αποκαλύπτονται και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, ο οποίος βομβαρδίστηκε πολλές φορές καθημερινά, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και τραυματίες και πολλές κατεστραμμένες κατοικίες.
Επιπλέον στη βόρεια Γάζα, όπου ο λιμός έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του με αποτέλεσμα τον θάνατο από πείνα και κακουχίες αρκετών δεκάδων παιδιών και ενηλίκων, η ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθεί να εισέρχεται με το σταγονόμετρο, εξαιτίας του συστηματικού «μπλοκαρίσματός» της από το Ισραήλ.
Το Ισραήλ έχει αποκλείσει την Οργάνωση αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αρνούμενο να εγκρίνει αποστολές φορτηγών της στη βόρεια Γάζα, ενώ και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μόλις 3 φορτηγά του Οργανισμού με τρόφιμα... Παλαιστίνιοι άμαχοι μάλιστα κατέγραψαν σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο κούτες με ληγμένες κονσέρβες, γεμάτες σκουλήκια.
Η UNRWA την Παρασκευή σε νεότερη ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στις γυναίκες θύματα του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, τονίζοντας πως έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000, εκ των οποίων οι 6.000 ήταν μητέρες. Πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι εκτοπισμένες που παλεύουν να επιβιώσουν δίχως τρεχούμενο καθαρό νερό, τρόφιμα, βασικά είδη προσωπικής υγιεινής.
Παράλληλα, νεότερα στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι τα νεκρά παιδιά είναι πάνω από 13.800, καθώς υπολογίζεται πως ένα παιδί τραυματίζεται ή σκοτώνεται κάθε δέκα λεπτά. Εκτιμάται επίσης ότι πάνω από 19.000 παιδιά και έφηβοι έχουν μείνει ορφανά.
Αμερικανικό βέτο ενάντια στην πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ μπλόκαραν με βέτο το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα επέτρεπε στην Παλαιστίνη να ενταχθεί στον Οργανισμό ως πλήρες κράτος - μέλος, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο την καθοριστική συμβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, όπως και ότι η όλη φιλολογία της κυβέρνησης Μπάιντεν περί «λύσης δύο κρατών» δεν αφορά τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους βάσει των δεκάδων αποφάσεων του ΟΗΕ, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά ένα προτεκτοράτο που θα συνοδεύει την επέκταση των συμφωνιών «εξομάλυνσης» σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.
Δώδεκα χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ (τώρα έχει καθεστώς παρατηρητή), ενώ απείχαν Βρετανία και Ελβετία.
Το αμερικανικό βέτο που είχε προαναγγελθεί προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής, που το χαρακτήρισε «άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο».
Η Ρωσία σχολίασε πως οι ΗΠΑ θέτουν πάνω από όλα το συμφέρον του Ισραήλ, κάνουν τα στραβά μάτια στα ισραηλινά εγκλήματα κατά αμάχων της Γάζας και έδειξαν «τι ακριβώς σκέφτονται για τους Παλαιστίνιους».
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Fu Cong, είπε ότι το όνειρο δεκαετιών του παλαιστινιακού λαού καταψηφίστηκε, σε μια εποχή που η ένταξη της Παλαιστίνης ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ είναι πιο επείγουσα από ποτέ.
Μεταξύ άλλων, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αλγερία και Νορβηγία εξέφρασαν «λύπη» για το αμερικανικό βέτο.
Την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών του G7, μετά τη διήμερη σύνοδο στο Κάπρι της Ιταλίας, ζήτησαν, σε κοινή ανακοίνωση, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και «βιώσιμη εκεχειρία» στη Γάζα. Λέγοντας πως τάχα «αντιτίθενται» σε «πλήρους κλίμακας στρατιωτική επίθεση στη Ράφα», έκαναν ταυτόχρονα έκκληση για «αξιόπιστο, εφαρμόσιμο σχέδιο δράσης για προστασία του πληθυσμού εκεί», ανοίγοντας έτσι «παραθυράκι» για επίθεση στη Ράφα εφόσον υπάρξει ένα τέτοιο «σχέδιο δράσης».
Σε ξεχωριστή δήλωσή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν υποστήριξε πως παρά την κλιμάκωση επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιράν «παραμένουμε επικεντρωμένοι στη Γάζα». Είπε τάχα πως «αντιμετωπίζουν» την εκεί ανθρωπιστική κρίση και κάλεσε το Ισραήλ να αυξήσει τη βοήθεια, να αποκλιμακώσει τις συγκρούσεις και να συμβάλει στην καλύτερη διανομή ανθρωπιστικής αρωγής.
Την Πέμπτη, σε ό,τι αφορά το μέτωπο της Μέσης Ανατολής, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έστειλε τελεσίγραφα και απειλές στο Ιράν, κάνοντας παράλληλα πλάτες στο κράτος - δολοφόνο, ενώ εξήρε για πολλοστή φορά το... «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», συστήνοντας κατά τα λοιπά «μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση σε όλα τα μέρη».
ΗΠΑ: Νέα πακέτα στρατιωτικής στήριξης του Ισραήλ
Παράλληλα με τη σταθερή πολιτική και διπλωματική στήριξη του κράτους - δολοφόνου, οι ΗΠΑ εντείνουν και τη στρατιωτική τους στήριξη προς το Ισραήλ.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει άμεσα - κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα του Σαββάτου - ένα νέο πακέτο 26 δισ. δολαρίων για «έκτακτη βοήθεια» των ΗΠΑ στο Ισραήλ, ενώ σε λίγες μέρες θα ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Γερουσία.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται 4 δισ. δολάρια για πυρομαχικά για τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Iron Dome και David's Sling, 3,5 δισ. δολάρια για άλλα ανεπτυγμένα οπλικά συστήματα, 1 δισ. δολάρια για ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών, αλλά και 2,4 δισ. δολάρια για τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Πέρα από το παραπάνω πακέτο, σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να δώσει στο Ισραήλ και άλλα πυρομαχικά και όπλα συνολικής αξίας 1,3 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 700 εκατ. δολάρια αφορούν πυρομαχικά για τανκς, 500 εκατ. δολάρια την αγορά στρατιωτικών τακτικών οχημάτων και 100 εκατ. δολάρια για όλμους.
Δυτική Οχθη: Νέες φονικές επιδρομές του κατοχικού στρατού
Το ίδιο διάστημα, ισραηλινός κατοχικός στρατός και Εβραίοι έποικοι στη Δυτική Οχθη κλιμακώνουν καθημερινά τις δολοφονικές επιθέσεις σε Παλαιστίνιους αμάχους, ενώ παράλληλα καίνε σπίτια και αυτοκίνητα, καταστρέφουν σοδειές, ξεριζώνουν δέντρα, διαλύουν οδικά, αποχετευτικά, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Από αργά το βράδυ της Πέμπτης έως την Παρασκευή το απόγευμα, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε μία άνευ προηγουμένου καταστροφική εισβολή στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς (που βρίσκεται κοντά στην Τουλκαρέμ) διαλύοντας υποδομές παντός είδους, κατεδαφίζοντας σπίτια, σχολεία, επιχειρήσεις.
Στη διάρκεια επακόλουθων συγκρούσεων του ισραηλινού στρατού με Παλαιστίνιους μαχητές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 4 Ισραηλινοί στρατιώτες.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 2021042024 Δ. ΟΡΦ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου