..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Κουνοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για να συνεχίσουν να καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις στο σύνολο των εργαζόμενων της ΕΤΕ, χωρίς μείωση


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και 
Κοινωνικής Αλληλεγγύης 

Θέμα: Να διασφαλιστούν οι όροι για να συνεχίσουν να καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις στο σύνολο των εργαζόμενων της ΕΤΕ, χωρίς μείωση.

Εδώ και εννέα μήνες οι 16.500 συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ) δεν λαμβάνουν την επικουρική σύνταξή τους, λόγω της άρνησης της Διοίκησης της ΕΤΕ να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της για χρηματοδότηση του ταμείου, επικαλούμενη την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τους «θεσμούς».

Η άσχημη οικονομική κατάσταση του ΛΕΠΕΤΕ βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τη Διοίκηση της ΕΤΕ και όλες διαχρονικά τις αστικές  κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθόσον διαχρονικά λεηλάτησαν τα αποθεματικά του στο όνομα της «επιχειρηματικότητας» και της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που προωθούν μέχρι και σήμερα. 

Έτσι ο ΛΕΠΕΤΕ υποχρεώθηκε να συμμετέχει στην ΑΜΚ της ΕΤΕ, τα αποθεματικά του κουρεύτηκαν με το PSI και «τζογαρίστηκαν» στο χρηματιστήριο, οι δε εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά το 2015 ασφαλίστηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ και όχι στον ΛΕΠΕΤΕ, στερώντας έτσι πόρους από το ταμείο. Επίσης οι συνεχείς μειώσεις στους μισθούς και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας επέφεραν ένα ακόμη πλήγμα στην οικονομική ευρωστία του ΛΕΠΕΤΕ.

Για τις πολιτικές αυτές οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και δεν μπορεί σήμερα αυτοί να καλούνται «να πληρώσουν το μάρμαρο». Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει με το παραπάνω για τα ασφαλιστικά ταμεία τους, καμία ευθύνη δεν έχουν για τα ελλείμματά τους. Αντίθετα οι εισφορές τους, συμπεριλαμβανο¬μένων και των εργοδοτικών, αποτελούν μέρος του μισθού τους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για: 

Την άμεση χορήγηση της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλονταν από τον ΛΕΠΕΤΕ στους 16.500 συνταξιούχους της ΕΤΕ αναδρομικά και χωρίς καμία μείωση.
Την κάλυψη άμεσα των ελλειμμάτων του ΛΕΠΕΤΕ από την Τράπεζα.
Να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ από τις εισφορές των 5000 εργαζόμενων που είναι ασφαλισμένοι στον ΛΕΠΕΤΕ.
Την ένταξη άμεσα όλων των εργαζομένων στον Κανονισμό της ΕΤΕ και στα οικεία ταμεία (ΤΥΠΕΤ, ΛΕΠΕΤΕ) και την κάλυψη των τεράστιων κενών που άφησαν πίσω τους οι εθελούσιες αποχωρήσεις με προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Οι βουλευτές

Χρήστος Κατσώτης
Σάκης Βαρδαλής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Διαμάντω Μανωλάκου

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com 

6 σχόλια:

  1. ΛΕΠΕΤΕ=Λογαριασμός Επικούρησης ΕΤΕ και όχι ασφαλιστικό ταμείο,χωρίς νομική προσωπικότητα...Άρα 100% παράνομες οι πράξεις της ΕΤΕ στη συμμετοχή του λογαριασμού στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και τις άλλες χρήσεις των αποθεματικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μόνο ''απορίες'' προκαλεί το συγκεκριμένο κείμενο του ΚΚΕ. Ενδεικτικά αναφέρω 1. Μιλεί το ΚΚΕ για ''λεηλάτηση'' των διαθεσίμων του ΛΕΠΕΤΕ.Ας αναφέρει μία (1) έστω περίπτωση. Μάλλον τα μπερδεύει με τη πραγματική λεηλασία των διαθεσίμων των Ασφ Ταμείων (νόμος 1611/53 και άλλοι ανάλογοι) που ουδεμία σχέση έχουν με τα οικονομικά προβλήματα του ΛΕΠΕΤΕ....2. Αναφέρει το κείμενο του ΚΚΕ για "απώλειες του ΛΕΠΕΤΕ από το γνωστό PSI" αλλά ο ΛΕΠΕΤΕ δεν είχε ομόλογα, οπότε δεν έχει υποστεί ζημιά από το αντιασφαίστικό αυτό μέτρο...3. ''αγνοεί'' το κείμενο του ΚΚΕ ότι τα συσσωρευμένα δάνεια και ταμιακές διευκολύνσεις του ΛΕΠΕΤΕ από την ΕΤΕ ανέρχονται στο ποσό των 709 εκατομμ ευρώ...Ποσό που θα επιβαρύνει την κοινωνία, μαζί με τα άλλα μνημονιακά δάνεια....Τέλος το κείμενο του ΚΚΕ δεν αναφέρει "ποιος θα πληρώνει για τα μηναία ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ"....Αυτά τα λίγα, ως αναγκαίες επισημάνσεις. Μανόλης Μαυροφόρος-40 χρόνια εργαζόμενος στην ΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 40 χρονια συνδικαλιζομενος...μηπως ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 40 χρονια συνδικαλιζομενος...μηπως ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καποτε ησουν και εσυ στελεχοσ και συνδικαλιστησ αυτου του κομματοσ και περνουσεσ τισ θεσεισ του στην ετε τωρα?


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενοχλουνται καποιοι απο την αφαιμαξη-ληστεια των συνταξεων μας και δεν τους αρεσει το οτι αναδεικνυεται αυτη εστω και με λανθασμενη επιχειρηματολογια? Ντροπη τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog