..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Η ανάπτυξη του Αλ. Τσίπρα με 1,1 εκατ. ανέργους.



Τον υπερδιπλασιασμό της ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 55 - 64 δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Οκτώβρη από το 2011 μέχρι σήμερα. 

Συγκεκριμένα, στον ικανό προς εργασία πληθυσμό στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα το ποσοστό ανεργίας ήταν 9,2% τον Οκτώβρη του 2011 και από τότε μέσα από συνεχείς αυξήσεις έφθασε στο 19,3% τον Οκτώβρη του 2016. 

Από την άλλη μεριά, τα ποσοστά ανεργίας στις ηλικιακές ομάδες 15 - 24 και 25 - 34 παραμένουν τα υψηλότερα (44,2% και 29,7%, αντίστοιχα) αλλά έχουν μειωθεί συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Το ποσοστό ανεργίας στην ομάδα 15 - 24 είχε φτάσει το 57,3% το 2012 και στην ομάδα 25 - 34 στο 36,7% το 2013.

Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με τους αντεργατικούς νόμους που προώθησαν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου όλα αυτά τα χρόνια. Η μείωση της ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 15 - 24 έγινε μετά τη μεγάλη μείωση του κατώτατου μισθού το 2012 και το σπάσιμό του σε δύο κατηγορίες, έως 25 ετών και πάνω από 25 ετών, με την πρώτη κατηγορία εργατών να γίνεται ακόμα πιο φθηνή. Παράλληλα, η συνολική μείωση της ανεργίας στις ηλικίες 15 - 34 σε αντίθεση με τη συνεχή αύξησή της στις ηλικίες 55 - 64 δείχνει ότι το κεφάλαιο πετά στο δρόμο εργατικό δυναμικό με δικαιώματα, όπως οι τριετίες που ανεβάζουν το ύψος του μισθού.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι εργοδότες διαλέγουν τους πιο φτηνούς εργάτες. Γι' αυτό προσλαμβάνουν νέους σε ηλικία και απολύουν τους πιο ηλικιωμένους και, επίσης, προτιμάνε όσους είναι κάτω των 25 ετών που είναι φτηνότεροι.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι παρά το χτύπημα των μισθών και τη γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, η ανεργία σε κάθε ηλικιακή ομάδα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα (ξεπερνά τους 1,1 εκατ. ανέργους), δείχνοντας ότι η ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περνά μέσα από το σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog