Σαρωτικές αλλαγές στην καθημερινότητα και στην ποιότητα της ζωής των νοικοκυριών προκαλεί η μεγάλη ακρίβεια, την οποία πληρώνουν πολλαπλά, όχι μόνο με τις αυξήσεις στο ράφι. Χαρακτηριστική είναι η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, όπου διαπιστώνεται ότι το 55% των νοικοκυριών έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, ενώ ένα στα πέντε έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής, δημιουργώντας μια νέα φουρνιά «κόκκινων» υποχρεώσεων.
Αλλο ένα 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη δουλειά, προκειμένου να βελτιώσει το πενιχρό του εισόδημα, και ένα στα τέσσερα νοικοκυριά χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες.
Τέλος, το 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και το 62% ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο.
Για διασκέδαση, ψυχαγωγία και άλλες ...περιττές δαπάνες, βέβαια, ούτε λόγος, καθώς το 80% δηλώνουν ότι τις έκοψαν εντελώς.
Οσο κι αν προσπαθεί λοιπόν η κυβέρνηση να πείσει ότι τα επιδόματα και τα vouchers αποτελούν «ανάχωμα» στην παραπέρα φτωχοποίηση του λαού από την ακρίβεια, όσο κι αν την ανταγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δικές του «ρεαλιστικές συνταγές», η πραγματικότητα «φωνάζει» ότι λύση δεν υπάρχει για τον λαό μέσα στα όρια της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των «αντοχών της οικονομίας».
Και ότι αυτός πληρώνει για άλλη μια φορά τις συνέπειες της πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη, καταναλώνοντας λιγότερα (ποσοτικά και ποιοτικά) αγαθά, δουλεύοντας περισσότερο και απέχοντας από κάθε ψυχαγωγία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου