..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Η Ε.Ε. βάζει στον "Προκρούστη" σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

 


Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ενδεικτική των σκληρών παζαριών που γίνονται ώστε να παραμείνει η Τουρκία στον ευρωατλαντικό άξονα, σημειώνει σε δελτίου Τύπου της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος και τονίζει: «Η ΕΕ αναμασά για ακόμη μια φορά όσα ουσιαστικά υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα. 

 Αυτός είναι ο λόγος που, χωρίς να θίγονται τα σχέδια της τουρκικής αστικής τάξης, χαρακτηρίζεται "λυπηρή" η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Η ΕΕ, που σε άλλες περιπτώσεις κάνει, με βάση τα συμφέροντά της και κατά το δοκούν, "σημαία" τέτοια ζητήματα, στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αρκείται σε τυπικότητες.

Είναι ενδεικτικό ότι στην απάντησή της σε ένα τέτοιο ζήτημα, η ΕΕ εκφράζει έως και την ικανοποίησή της για τη μεθόδευση του υπό την εποπτεία των ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ παζαριού για τη συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο τόσο της ίδιας όσο και της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και όλων των αστικών κομμάτων».

Θυμίζουμε ότι ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Παπαδάκης είχε καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί «για την προκλητική απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί της τουρκικής κυβέρνησης» και για την «κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης και τα πρωτόκολλα του 1926, που καθορίζουν τα σύνορα, την εξαγγελία γεωτρήσεων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις διεξαγόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ».

Στην απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι «το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» και τις προσκλήσεις προς την Τουρκία «να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου να συμμετάσχει σε διάλογο για τη διευθέτηση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου». 

Παραπέρα, «εκφράζει ικανοποίηση για τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς και για την εξαγγελία ότι θα επαναλάβουν τις απευθείας διερευνητικές συνομιλίες τους με στόχο την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ των δύο χωρών. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει: «Ο λαός χρειάζεται να επαγρυπνεί, γιατί η διαδικασία των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών διευθετήσεων βάζει στον "Προκρούστη" σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ως αντάλλαγμα για την απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας και τη διατήρησή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο.

Καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και κυβέρνηση. Η πολιτική τους εγκλωβίζει τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, κάνοντας τη χώρα στόχο των ανταγωνισμών. Οι κυρώσεις που "χαϊδεύουν" την Τουρκία δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση της ΝΔ και την ΕΕ ώστε να συνεχίσουν το παζάρι, καλλιεργούν την αναμονή στο λαό.

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται να θέσει στο προσκήνιο το ζήτημα της αποδέσμευσης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, της διεκδίκησης της δικής του εξουσίας, όπου ο ίδιος θα απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 23122020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog