..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ Συνεχίζονται οι παραδόσεις πυρομαχικών στην κυβέρνηση Ζελένσκι

 Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε πέντε μαχητικά οχήματα ελληνικού πεζικού στο Donbass αμέσως μετά την παράδοσή τους στην ουκρανική πλευρά 

Συνεχίζονται οι παραδόσεις πυρομαχικών από πλευράς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κυβέρνηση του Κιέβου, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι η εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα δεν έχει πάτο.

Αλλωστε, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, που ολοκληρώθηκε χτες (βλ. σχετικό θέμα), η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε τη «δέσμευση» για στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι, ενώ πρόσφατα, στις 16/11, και στον απόηχο τηλεδιάσκεψης της «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας» (την έστησαν οι ΗΠΑ για συντονισμό της τροφοδοσίας από τους Ευρωατλαντικούς των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων), ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, έκανε με δηλώσεις του γνωστό ότι η Ελλάδα θα στείλει στο Κίεβο νέα φορτία με βλήματα των 155 χιλιοστών - αναγκαία για την τροφοδοσία των οβιδοβόλων αυτού του διαμετρήματος που απέστειλαν οι ΗΠΑ στην κυβέρνηση Ζελένσκι και χρησιμοποιούνται κυρίως σε αποστολές «Αμέσου Υποστηρίξεως και Ενισχύσεως».

Θυμίζουμε, επίσης, ότι ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος παρέπεμπε, σε εκείνη την τηλεδιάσκεψη, «στην ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί, από τη χώρα μας, στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά 155 χλσ. και, προσφάτως, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1», ενώ ταυτόχρονα διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα του ουκρανικού λαού για προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες κομβόι με νταλίκες (με βουλγαρικές και πολωνικές πινακίδες κυκλοφορίας), συνοδευόμενες από περιπολικά της Αστυνομίας, διέσχισε τον νομό Κοζάνης με κατεύθυνση τα σύνορα. Μια σειρά πηγές ανέφεραν ότι το φορτίο τους ήταν πυρομαχικά που φορτώθηκαν από αποθήκες του Στρατού Ξηράς.

Αλλωστε, διόλου τυχαία, την μπίζνα της μεταφοράς πήρε η βουλγαρική εταιρεία «Tempus link Ltd», που εξειδικεύεται στη μεταφορά εκρηκτικών και πυρομαχικών. «Η υπηρεσία μας "από πόρτα σε πόρτα" είναι πάντα διαθέσιμη για τα επικίνδυνα εμπορεύματά σας και τα προϊόντα που σχετίζονται με την Αμυνα», τονίζει στην ιστοσελίδα της.

Ολα αυτά ενώ παραμένει πάντα ζεστή η συζήτηση για παροχή «περισσότερης αεράμυνας» στην Ουκρανία, συζήτηση που πιάνει και τα ελληνικά τέτοια συστήματα, με τους Ουκρανούς να εστιάζουν ιδιαίτερα στους S-300 (ανεπτυγμένοι στην Κρήτη) και στα TOR-M1 (αυτοκινούμενα ερπυστριοφόρα αντιαεροπορικά συστήματα βραχέως βεληνεκούς παντός καιρού - ανεπτυγμένα σε Κρήτη και Θράκη, «αξιόλογο πυραυλικό σύστημα που παρέχει υψηλές δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας στον Ελληνικό Στρατό» όπως τονίζει το ίδιο το ΓΕΣ), καθότι εξοικειωμένοι στη χρήση τους. Στο ίδιο κάδρο μπαίνουν αντικειμενικά και τα επίσης ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα «OSA-ΑΚ» (ανεπτυγμένα σε νησιά).

Για την παραχώρησή τους πιέζουν άλλωστε οι Αμερικανοί, που θέλουν, πάνω στο κενό που θα δημιουργηθεί από την παραχώρησή τους στο Κίεβο, να πουλήσουν εδώ τα δικά τους. Η αμερικανική πρόταση (για προμήθεια αμερικανοΝΑΤΟικών συστημάτων), όπως έχει ήδη παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση (π.χ. από τον πρέσβη τους στην Ελλάδα Τζορτζ Τζέιμς Τσούνις), αφορά χρηματοδότηση μέσω «εργαλείων» που διαθέτει ήδη το Πεντάγωνο των ΗΠΑ, όπως το FMF (Foreign Military Funding), και θα ανοίξει τον δρόμο απευθείας επαφών μεταξύ των στρατιωτικών των δύο χωρών.

Σημειωτέον, το FMF θεωρητικά προβλέπει κάποιες πιστώσεις για σταδιακή απόσυρση («παρωχημένων» όπως προβάλλονται - αν και δεν εξηγούν γιατί τα θέλουν τότε οι Ουκρανοί) ρωσικών οπλικών συστημάτων από τις τάξεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην πράξη, βέβαια, οι πιστώσεις αυτές δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω». Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, στο ΓΕΣ έχουν υπολογίσει ότι μόνο για την αντιαεροπορική άμυνα των νησιών χρειάζονται 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντικατασταθούν τα ρωσικά συστήματα με άλλα, δυτικής κατασκευής και προέλευσης. Επιπλέον, ακόμα κι αν παραχωρηθούν φτηνά ή και δωρεάν τέτοια συστήματα, οι Αμερικανοί ανοίγουν μια δική τους γραμμή για μπίζνες, καθώς η όποια συντήρηση, τεχνική υποστήριξη ή αναβάθμισή τους θα καθίσταται πια (χρυσοφόρα) υπόθεση αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

Τη μεταφορά των πυρομαχικών από στρατόπεδα της περιοχής για τη συμμετοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία κατήγγειλε με ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, καλώντας τον λαό της περιοχής να «δυναμώσει ο αγώνας, η πάλη για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τον ίδιο νοικοκύρη στον τόπο μας».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 01122022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog