..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Βαράνε κουδούνια για το .....ασφαλιστικό


 
Με διάφορα προπαγανδιστικά τεχνάσματα και λαθροχειρίες, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τον επόμενο γύρο των ανατροπών στην Ασφάλιση. 

Λέει για παράδειγμα ότι με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και τους «ατομικούς κουμπαράδες», οι ασφαλισμένοι θα κάνουν κουμάντο στις εισφορές τους και κατ' επέκταση θα καθορίζουν τη σύνταξη που θα παίρνουν στο τέλος του εργάσιμου βίου τους.

 Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα, αφού οι εισφορές εξαρτώνται από τον μισθό και γενικά από το εισόδημα του ασφαλισμένου, αν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, αγρότη κ.λπ. Η συμπίεση επομένως των μισθών και των εισοδημάτων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μικρότερες εισφορές, άρα και σε μικρότερες συντάξεις.

Κι αυτό ισχύει είτε τα συστήματα είναι αναδιανεμητικά είτε κεφαλαιοποιητικά (ιδιωτικά). 

Πάνω λοιπόν στις περικοπές και τις ανατροπές που νομοθέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι «ατομικοί κουμπαράδες» έρχονται να προσθέσουν μια ακόμα καινοτομία: Στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, ενώ οι εισφορές είναι καθορισμένες, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για το ύψος της σύνταξης, ούτε αν θα πάρει τελικά ο ασφαλισμένος σύνταξη. Κι αυτό η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως «σύγχρονο» και «νέο»!

Επιπλέον, οι «ατομικοί κουμπαράδες», που κουδουνίζει η κυβέρνηση μπροστά στα μάτια των νέων ασφαλισμένων, δεν θα βρίσκονται στα χέρια τους αλλά στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, των τζογαδόρων του χρηματιστηρίου και των «ειδικών» της αγοράς.

 Οι εισφορές και οι συντάξεις τους θα γίνουν έρμαια των χρηματιστηριακών παιχνιδιών, με οδυνηρές συνέπειες, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, με τα εκατομμύρια των εργαζομένων που «έμειναν στον άσο», χάνοντας τις εισφορές και τους κόπους μιας ζωής. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση στην κυβέρνηση για το «νέο» που φέρνει δεν μπορεί να γίνεται με την υπεράσπιση του «παλιού», που το ζουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι, με τις συντάξεις πείνας, τα υψηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τις εισφοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, τους χαμηλούς μισθούς. 

Ο αγώνας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών πρέπει να κοιτάει μπροστά, σε ένα πραγματικά νέο, δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα προσφέρει αξιοπρεπείς συντάξεις και θα αντανακλά σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog