..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

""Φίμωτρο"" Χρυσοχοϊδη, στην ενημέρωση για τις διαδηλώσεις !!!!!!!!!!!!!

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΩΝ»
Αγρια καταστολή των διαδηλώσεων, με «φίμωτρο» και στην ενημέρωση
ΚΚΕ: Η κυβέρνηση δεν θα ξεμπερδέψει με τις εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις. Τα σχέδιά της θα μείνουν στα χαρτιά!


Από όσα ανέφερε χτες ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκύπτει ότι για τη δράση των κατασταλτικών δυνάμεων βασικό στοιχείο θα αποτελεί η «αξιολόγηση» της επικινδυνότητας ενός συλλαλητηρίου, για να ακολουθήσει η «αναλογική» αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αναφέρθηκε η καθιέρωση ενός νέου επιχειρησιακού δόγματος, το οποίο προβλέπει την αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης, καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια». 

Βασικά κριτήρια της αξιολόγησης είναι τα αστυνομικά κριτήρια του κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και της απειλής για τη σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Πρόκειται για «κριτήρια» - προφάσεις για την απαγόρευση των λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως έχει συμβεί πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν. Προστίθεται δε και ο όρος της τρωτότητας σε σχέση με το αν οι αρχές εκτιμούν πως θα παρεισφρήσουν σε συλλαλητήριο άτομα που θα προκαλέσουν επεισόδια. Ο όρος αυτός διευκολύνει μια απόφαση καταστολής μετά από δράση προβοκατόρων, αφού πάμπολλες φορές στο παρελθόν προβοκάτορες κουκουλοφόροι μπαίνουν σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτελέσουν το καλύτερο άλλοθι για την καταστολή.

Καθιερώνεται η κλιμακούμενη χρήση μέσων καταστολής στις συναθροίσεις. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, ιδίως, σε ό,τι αφορά τα δακρυγόνα, όπως υποστηρίχτηκε. Σύμφωνα με τον υπουργό, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων». Αυτό, βέβαια, φάνηκε και στην καταστολή της πορείας του ΚΚΕ στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και στην καταστολή του συλλαλητηρίου, έξω από το Εφετείο, τη μέρα της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή...

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που θα «διαχειρίζεται» τις συγκεντρώσεις προστίθενται με τη «βούλα» του δόγματος οι ομάδες δίκυκλης αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) και οι ΟΠΚΕ. Οι ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος - αναμένεται και η συγκρότηση νέων πέρα από τις υπάρχουσες) υφίστανται για δράση κατά της βαριάς εγκληματικότητας. Βέβαια έχουν χρησιμοποιηθεί σε έργο καταστολής, πολλές φορές, όταν οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις πέφτουν στα... δύσκολα. 

Σε αυτές προστίθεται και η ομάδα «Δράση» (πρώην ΔΕΛΤΑ, η δύναμη της οποίας αναμένεται να αυξηθεί) που συμμετείχε ενεργά στην καταστολή του συλλαλητηρίου του ΚΚΕ στις 17 Νοέμβρη. Αυτές οι τρεις δυνάμεις χαρακτηρίζονται από το δόγμα ευέλικτες μονάδες με δυνατότητα δυναμικής παρέμβασης, ενώ ΜΑΤ (των οποίων τα λεωφορεία θα ανακατασκευαστούν) και ΥΜΕΤ χαρακτηρίζονται δυνάμεις επιβολής και αποκατάστασης της τάξης.

Το αποκορύφωμα είναι ότι το σχέδιο προβλέπει άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, του υπουργείου και των μηχανισμών καταστολής στη δημοσιογραφική κάλυψη των κινητοποιήσεων.

                     Συγκεκριμένα, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάθροισης θα αποτελεί συστατικό μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού και του σχεδίου ασφαλείας της αρμόδιας αστυνομικής αρχής. 

Η ενημέρωση θα γίνεται μέσω των εκπροσώπων Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και των Γραφείων Τύπου των επιμέρους Διευθύνσεων, στην περιοχή των οποίων διοργανώνεται η συνάθροιση. Σε αυτή τη διαδικασία η Ελληνική Αστυνομία θα αξιοποιεί το οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο έχει συλλεχθεί με τα τεχνολογικά μέσα που έχουν αναφερθεί παραπάνω και σύμφωνα με το πλαίσιο του ΠΔ 75/2020 για τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους (...) 

Η συνεργασία των ΜΜΕ είναι κρίσιμη, για αυτό και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία θα τους παρέχουν κάθε απαραίτητη πληροφορία ώστε να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών».

Αυτή η αθλιότητα και η ωμή παρέμβαση στη δημοσιογραφική κάλυψη φέρνουν μοιραία στο νου περιπτώσεις για τις οποίες εάν η πληροφόρηση γινόταν αποκλειστικά από τις αστυνομικές αρχές, κανείς δεν θα είχε μάθει για την περίφημη «ζαρντινιέρα» ή πιο πρόσφατα δεν θα είχε δει κανείς τα κατορθώματά τους στις κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο, όπου χιλιάδες άνθρωποι βίωσαν στο πετσί τους τη βαρβαρότητα, αλλά και τόσες ακόμα περιπτώσεις αστυνομικής βίας που έγινε προσπάθεια να κουκουλωθούν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρέμβει στη δουλειά των δημοσιογράφων, προκειμένου να μην αναδεικνύονται συμπεριφορές αστυνομικής αυθαιρεσίας και να παρουσιάζονται τα γεγονότα όπως ακριβώς θέλουν οι μηχανισμοί καταστολής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog