..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Των εμβολίων το...ανάγνωσμα. << Εμβολιάσου και ....έφυγες>>

 

Ο πιο ένθερμος οπαδός των «πιστοποιητικών εμβολιασμού» είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ο οποίος έχει συστήσει μια «διεθνή επιτροπή για την κρίση στον Τουρισμό», με στόχο να ανακαλύψει τον πιο σύντομο δρόμο για την «επιστροφή στην κανονικότητα». 

Στην προεδρία της «τεχνικής ομάδας» αυτής της επιτροπής βρίσκεται η Ελλάδα, με τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού. Δείχνοντας την ανυπομονησία του να κυλήσει ο χρόνος μπροστά και να ξαναρχίσουν επιτέλους τα «κοπτήρια» του παγκόσμιου τουρισμού να παράγουν κέρδη για τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ομίλων.

 

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού δήλωσε από τη Μαδρίτη ότι «η διάθεση εμβολίων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η επανεκκίνηση του τουρισμού δεν μπορεί να περιμένει». 

Η άποψή του είναι μια παράφραση του διαφημιστικού μηνύματος που χρησιμοποίησε πρόσφατα μια μεγάλη αεροπορική εταιρεία, η οποία έλεγε στους εν δυνάμει επιβάτες της «εμβολιάσου και έφυγες» («Jab and go»), την ώρα που ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι επιστήμονες δεν έχουν πει με σιγουριά αν το εμβόλιο αποτρέπει τη μετάδοση του ιού από όποιον το έχει κάνει, ή αν ο εμβολιασμένος συνεχίζει να μεταδίδει κανονικά, ακόμα και αν ο ίδιος δεν νοσεί.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να παίξει εδώ τον γεωπολιτικό της ρόλο, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις ιδρυτικές της αξίες για παροχή εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο». Τα παραπάνω λόγια της αρμόδιας επιτρόπου της ΕΕ για την Υγεία είναι μια ακόμα πρόκληση. 

Δεν φτάνει που η Κομισιόν δεν δίνει στη δημοσιότητα τα επτασφράγιστα συμβόλαια με τις εταιρείες παραγωγής εμβολίων. Δεν φτάνει που δεν επιτρέπει στις χώρες - μέλη της να προμηθεύονται εμβόλια, έξω από αυτά τα συμβόλαια. Δεν φτάνουν οι μεγάλες ελλείψεις σε όλες τις χώρες, ως αποτέλεσμα ανταγωνισμών ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες. 

Τώρα, θέλει να κάνει και τον τροχονόμο στα εμβόλια, όχι βέβαια από αυτά που δεν έχει για να καλύψει σ' αυτή τη φάση τις ανάγκες της, αλλά από το περίσσευμα που θα αποκτήσει όταν η παραγωγή και οι προμήθειες φτάσουν στο «φουλ».

Κι ενώ δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα κάνουν πολλούς μήνες ακόμα να δουν εμβόλια, η ΕΕ ακονίζει τα νύχια της για τη «διπλωματία του εμβολίου», αξιοποιώντας ένα σκεύασμα που σώζει ζωές σαν εργαλείο στους ανταγωνισμούς της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη. 

Φοράει, μάλιστα, με θράσος την προβιά του «ευαγούς ιδρύματος», αφού, όπως λέει, θα συνεισφέρει στον εμβολιασμό σε ευάλωτους πληθυσμούς, σε χώρες με χαμηλό εισόδημα. 

Οπως στην Αφρική, όπου όλως τυχαίως ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ ανταγωνίζονται με την Κίνα. 'Η όπως στα Δυτικά Βαλκάνια, που είναι «ψηλά στη λίστα» για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση, στην κούρσα των ανταγωνισμών με τη Ρωσία. 

«Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους», δηλαδή, για τους λαούς που ετοιμάζεται να «βοηθήσει» η ΕΕ. Υπάρχει, άλλωστε, και το προηγούμενο της «βοήθειας» στα συστήματα Υγείας των κρατών - μελών, που κατέρρευσαν το ένα μετά το άλλο, αφήνοντας εκατόμβες νεκρών.

Από την στήλη από μέρα σε μέρα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog