..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ: Ανοχύρωτη πόλη η Θεσσαλονίκη, λόγω απουσίας αντιπλημμυρικών υποδομών


 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Εσωτερικών 

Θέμα: Ανοχύρωτη πόλη η Θεσσαλονίκη, λόγω απουσίας αντιπλημμυρικών υποδομών.

Η πρόσφατη πλημμύρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά την έντονη βροχόπτωση που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 10.05.2018, ανέδειξε για πολλοστή φορά την απουσία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών υποδομών, που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια, τόσο για τη θωράκιση του πολεοδομικού συγκροτήματος, όσο και των γύρω περιοχών. 

Ενδεικτικό όσον αφορά τις μεγάλες εκκρεμοτήτες για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλονίκης είναι και το σχετικό Δελτίο Τύπου (Αριθμ. Πρωτ.1802 /15-05-2018) του ΤΕΕ/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα αποτελέσματα της βροχόπτωσης είναι ήδη γνωστά, πλημμύρισαν δρόμοι, καταστήματα και υπόγεια, κυκλοφοριακά προβλήματα, αυτοκίνητα και μηχανές παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ σημειώθηκαν και αρκετά τροχαία ατυχήματα. Αποχετεύσεις υπερχείλισαν. Ανθρώπινες ζωές βρέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο, ενώ, δεκάδες επισκέπτες (αλλοδαποί τουρίστες και μαθητές) εγκλωβίστηκαν στον Λευκό Πύργο, πλημμύρισε ο συναυλιακός χώρος της αίθουσας δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, κλπ.

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και μετά το πέρας της βροχόπτωσης καθώς σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη υπήρξε διακοπή της υδροδότησης, επειδή διαπιστώθηκε αυξημένη θολότητα στο νερό της δεξαμενής του αντλιοστασίου Δενδροποτάμου, που οφειλόταν σε εισροή νερών από τον πλημμυρισμένο αύλιο χώρο του αντλιοστασίου και σε αρκετές περιοχές διακοπή της ηλεκτροδότησης, λόγω εισροής υδάτων σε υπόγειους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ .

Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, που οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για τέτοια έργα δίνονται ψίχουλα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς και αυτούς της Περιφερειακής Διοίκησης, που δεν ανταποκρίνονται στο παραμικρό στις πραγματικές ανάγκες. Αυτά τα έργα δεν είναι στις προτεραιότητες τους γιατί δεν αφήνουν μεγάλα και διαχρονικά κέρδη στους κατασκευαστικούς ομίλους.

Την ίδια ώρα, η τελευταία σύμβαση, σε εφαρμογή των προβλεπόμενων από το άρθρο 24 παρ. 3 του Ν. 2937/2001, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 43 του Ν. 3316/2005, που υπογράφηκε μεταξύ του αρμόδιου υπουργείου (ΥΠΟΜΕΔΙ) και της ΕΥΑΘ ΑΕ για τον έλεγχο και καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής και γενικά για όλες τις εργασίες και παρεμβάσεις που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του δικτύου όμβριων, έληξε στο τέλος του 2014.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνονταν εργασίες καθαρισμού φρεατίων υδροσυλλογής της πόλης σε διαρκή βάση, εργασίες προληπτικού ελέγχου και καθαρισμού των αγωγών όμβριων, αποκατάσταση βλαβών και άμεση αποκατάσταση μικροζημιών σε κάθε είδους τεχνικά έργα, λειτουργία και συντήρηση των αντλιοστασίων όμβριων και επίσης διάθεση συνεργείου/μονάδας άμεσης επέμβασης για αποτροπή ενδεχόμενου κινδύνου σε περίπτωση πλημμύρας. Συμπεριλαμβάνονταν επίσης η εκτέλεση μικροέργων δαπάνης έως 800.000€, ετησίως για επισκευή/ανακατασκευή και επέκταση τμημάτων του δικτύου όμβριων όπου απαιτούνταν.

Από τη λήξη, όμως, της πιο πάνω σύμβασης και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εγκατέλειψε την πόλη στην τύχη της, παρ’ όλο που το ΚΚΕ ανέδειξε το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα και με Επίκαιρη Ερώτησή του (1300/20.9.2016). Έτσι, εξακολουθεί να συντηρείται η διελκυστίνδα ανάμεσα σε φορείς του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ, ΠΕΔ ΚΜ, Δήμος Θεσσαλονίκης κλπ) για το ποιος αρμόδιος φορέας του Δημοσίου θα αναλάβει, επιτέλους, την ευθύνη υλοποίησης των πιο πάνω εργασιών. Διελκυστίνδα, που είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων με την κυβέρνηση να μένει απλός παρατηρητής των καταστροφικών για τα λαϊκά στρώματα συνεπειών της συνειδητής απραξίας της.

Σημειώνουμε ότι οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, κεντρικά, και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τοπικά, για την άμεση αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης προκύπτουν ανάγλυφες αν πάρουμε υπόψη τα παρακάτω, συντηρητικά σε κάθε περίπτωση, συμπεράσματα της πρόσφατης μελέτης του ΥΠΕΝ (Ιούνης 2017) «Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας ΛΑΠ ΥΔ Κ. Μακεδονίας – Προσχέδιο, Παραδοτέο 12». Στην παρ.7.4.1 αναφέρεται σχετικά:

«Ο κίνδυνος είναι χαμηλός εκτός από την περιοχή Δυτικής Θεσσαλονίκης όπου καταγράφεται μέτριος και την περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης όπου είναι πολύ υψηλός ακόμη και για το μέσο πλημμυρικό σενάριο περιόδου επαναφοράς Τ=50 ετών.

Πολύ υψηλή τρωτότητα καταγράφεται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης μέχρι τα όρια των περιοχών Καλοχώρι, Χαλάστρα, Σίνδο, Ωραιόκαστρο, Νέα Μαγνησία»

Απέναντι σε όλα αυτά το ΚΚΕ αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με τις προηγούμενες, το ίδιο και η Περιφερειακή Διοίκηση, έχουν τεράστιες και διακριτές ευθύνες για την οξύτητα και συχνότητα εκδήλωσης των πλημμυρικών φαινομένων και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. 

Η κυβέρνηση, κεντρικά και τοπικά, πέρα από τη μηδαμινή - σε σχέση και με την οξύτητα του προβλήματος - διάθεση πόρων, συνεχίζει επιθετικά την ίδια αντιλαϊκή πολιτική στον τρόπο δόμησης των πόλεων, στην καταστροφή δασών, στη διαχείριση των υδατορεμάτων και λεκανών απορροής, στη μελέτη και την κατασκευή δασικών έργων. Πολιτική, που μπροστά στο κέρδος του κεφαλαίου θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της αναρχίας του, του ποσοστού κέρδους των ομίλων, που αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για το τί κατασκευάζεται. 

Από τη δική τους πλευρά οι Διοικήσεις της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, μαζί και η σημερινή, αντιμετωπίζουν ως ήσσονος σημασίας τις δικές τους υποχρεώσεις για την αποτροπή, έστω την ουσιαστική άμβλυνση, τέτοιων φαινομένων. 

Συνυπεύθυνες είναι και εκείνες οι δημοτικές αρχές που στηρίζουν, είτε ενεργητικά είτε με τη συνειδητή απραξία τους, την πολιτική αυτή.

Ύστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για: 

Να γίνει άμεσα η καταγραφή όλων των ζημιών και η καταβολή έκτακτης χρηματο¬δότηση για την αποκατάσταση και αποζημίωση των πληγέντων νοικοκυριών και επιχειρήσεων για το σύνολο της ζημιάς. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες δια¬δικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους για εύλογο διάστημα από τα δημοτικά τέλη.

Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των δημόσιων υποδομών που πλήγησαν.

Την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση επιτέλους ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, ώστε να διασφαλιστεί η αντιπλημμυρική προστασία του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών.

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog