..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΚΟΥΒΑ-53 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


ΚΟΥΒΑ
53 χρόνια από τη νίκη της Επανάστασης
Από τις εκδηλώσεις που είχαν γίνει το 2006 για τα 80 χρόνια του ηγέτη της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο (το θρυλικό πλοιάριο «Γκράνμα» μέσα σε μια... θάλασσα από τη νέα γενιά της Κούβας)
Με ποικιλόμορφες εκδηλώσεις γιορτάζει ο κουβανικός λαός την 1η Γενάρη άλλη μια επέτειο της νίκης της Επανάστασης, καθώς φέτος συμπληρώνονται 53 χρόνια. Ηταν τότε που ο λαϊκός αντάρτικος στρατός μπήκε θριαμβευτικά στην Αβάνα, ανοίγοντας το δρόμο στη σοσιαλιστική διακυβέρνηση και στη βελτίωση της ζωής όλων των Κουβανών. Είχε προηγηθεί το ταξίδι του μικρού πλοίου «Γκράνμα», που στις 2 Δεκέμβρη του 1956 ξεκίνησε από το Μεξικό με 82 αποφασισμένους αγωνιστές προς τη Σιέρα Μαέστρα με σκοπό να ανάψουν τη φλόγα της επανάστασης, να ανατρέψουν το δικτάτορα Μπατίστα και να απαλλάξουν τη χώρα από την εξάρτηση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ακολούθησε η δημιουργία του Κινήματος 26 Ιούλη με τη δράση οργανωμένων δυνάμεων στις πόλεις, την παράνομη δουλειά που ανέπτυξαν οι κομμουνιστές σε χώρους δουλειάς, στην αγροτιά και τη νεολαία. Την 1η Γενάρη του 1959 απελευθερώθηκε η Σάντα Κλάρα και την επόμενη, με ηγέτη τον Τσε, οι επαναστάτες μπήκαν θριαμβευτικά στην Αβάνα. Ο δικτάτορας Μπατίστα είχε ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και το καθεστώς είχε καταρρεύσει. Λίγες μόλις μέρες αργότερα, έφθασε στην κουβανική πρωτεύουσα ο ηγέτης της Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και ανέλαβε πρωθυπουργός της επαναστατικής κυβέρνησης. Με την ανάληψη της εξουσίας από την επαναστατική κυβέρνηση ξεκίνησε η αγροτική μεταρρύθμιση, η εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το φύλο και τη φυλή, εξαλείφθηκε ο αναλφαβητισμός, και ο κουβανικός λαός έλαβε το δικαίωμα στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog