Νέα έξωση στον 81χρονο με αναπηρία από τη Χαλκιδική
Όπως αναφέρεται στα τοπικά Μέσα, για την «οργανωμένη» έξωση του 81χρονου πήγε στο σημείο και μεταφορική εταιρεία για να πάρει τα πράγματά του, ενώ παρούσες ήταν αστυνομικές δυνάμεις και δικαστικός επιμελητής.
Το σπίτι εκπλειστηριάστηκε από την εισπρακτική εταιρεία Cepal, που αγόρασε το χρέος από την Εθνική Τράπεζα και το πούλησε σε «επενδυτή» από τη Βόρεια Μακεδονία.
Η προστασία της κατοικίας του λαού επαφίεται στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και παρά τις διώξεις κάνει η κυβέρνηση, το ΚΚΕ θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόματος, μιλώντας επί του σχεδίου νόμου του υπ. Οικονομικών για τα «κόκκινα δάνεια».
Κατήγγειλε τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που έχουν καταστήσει υπερχρωμένα τα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες και σημείωσε πως το νομοσχέδιο αφορά μία πτυχή του συνολικού προβλήματος που είναι το ιδιωτικό χρέος των λαϊκών νοικοκυριών, το οποίο, παρότι σε συνθήκες «ανάπτυξης» αντί να περιορίζεται, διευρύνεται συνεχώς.
Οι αιτίες που συμβαίνει αυτό σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος είναι πολλαπλές και μεταξύ άλλων είναι η συνεχιζόμενη επίθεση διαρκείας από όλες τις κυβερνήσεις στο λαϊκό εισόδημα, με τη μείωση μισθών και συντάξεων, με την κατάργηση του 13ου -14ου μισθού σε δημοσίους υπαλλήλους και αντίστοιχα των συντάξεων, με την ευελιξία στην αγορά εργασίας που έχει σαν αποτέλεσμα πάνω από το 25% των εργαζομένων να αμείβεται με ποσό μικρότερο του κατώτερου μισθού.
Δεύτερη αιτία, συνέχισε, είναι η συνεχής εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, υγείας, πρόνοιας, παιδείας ενώ τρίτη είναι η ακρίβεια που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής απελευθέρωσης αγορών, όπως ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια.
Τέταρτη αιτία, πρόσθεσε είναι η τεράστια φοροεπιδρομή που αποκαλύπτεται περίτρανα και από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024. Οπως σημείωσε, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ότι το ονομαστικό ΑΕΠ θα ανέλθει στα 233 δις ευρώ, το οποίο το 2008 ήταν 239 δις. Τότε ο κόσμος όμως πλήρωνε φόρους ύψος 51 δις, ενώ το 2024 θα πληρώσει 63 δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στην εικόνα των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία, σημείωσε ότι με βάση επίσημα στοιχεία, χρωστούν 3.900.000 ΑΦΜ, εκ των οποίων το 80% χρωστάει μόλις το 1.4%, δηλαδή μέχρι 3.000 ευρώ. Κάλεσε την κυβέρνηση να διαγράψει αυτά τα χρέη και ν' ανακουφίσει τον λαϊκό κόσμο που υποφέρει, χρωστάει και δεν μπορεί να πληρώσει. «Αντ' αυτού βάζετε κι άλλο φόρο, κεφαλικό, στους ΕΒΕ και τους επαγγελματίες στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ανάλογη η εικόνα και για τα ασφαλιστικά ταμεία, στα οποία το 83% των οφειλετών χρωστά μόλις το 27% των εισφορών, ανάμεσά τους 400,000 αγρότες που χρωστούν στον ΟΓΑ γιατί δεν έχουν να πληρώσουν.
Για όλη αυτή την κατάσταση, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος ευθύνη έχουν και τα τρία κόμματα που κυβέρνησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που όχι μόνο διατήρησαν τις προκλητικές φοροαπαλλαγές προς το μεγάλο κεφάλαιο με τον αναβαλλόμενο φόρο των τραπεζών, αλλά τους μπούκωσαν και με ζεστό χρήμα για ν' απαλλαχθούν από τα κόκκινα δάνεια. Με το πρόγραμμα «Ηρακλής 1 και 2», τούς έδωσαν ως κρατική εγγύηση 18,7 δις ευρώ και τώρα με το «Ηρακλής 3» τούς δίνουν άλλα δύο δις ευρώ. Την ίδια ώρα, σημείωσε, στον κλάδο έχουν χαθεί περίπου 40,000 θέσεις εργασίας καθώς από το 2009 έως σήμερα έχουν κλείσει 2,700 τραπεζικά καταστήματα.
Για την κρατική στήριξη προς τις τράπεζες, υπενθύμισε και τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το ιδιώνυμο για όποιον αντιδρά στους πλειστηριασμούς και τη δυνατότητα της μεταφοράς των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα funds. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο πτωχευτικό κώδικα και τα προγράμματα Ηρακλής 1 και 2, επιτάχυνε τους πλειστηριασμούς, τους οποίους τους θέλουν κράτος, τράπεζες και funds για να μην έχουν ζημιές.
Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε πως την ώρα που οι τράπεζες αρπάζουν τα σπίτια του λαού, δεν είναι ίδια η αντιμετώπισή τους προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που χρωστούν δάνεια και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει επίσημα στοιχεία σχετικά με το πόσα δάνεια έχουν διαγραφεί ή κουρευτεί έως και 80% σε επιχειρήσεις που χρωστούν, κάτι που αρνείται να κάνει, για να μην αποκαλυφθεί η διαφορετική ταξική αντιμετώπιση του θέματος και η εχθρικότητα του κράτους απέναντι στον λαό.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι αυτές είναι συμπληρωματικές του κυβερνητικού σχεδίου νόμου, δεν αμφισβητούν τη βασική πολιτική, το ευρωπαϊκό πλαίσιο που είναι αντιδραστικό αλλά ούτε και την ανάγκη της κερδοφορίας των τραπεζών. Γι' αυτό άλλωστε, σημείωσε με μεγάλη ευκολία η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές δύο τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Το ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να πληρώσουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και το μεγάλο κεφάλαιο και αναφέρθηκε στις τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα στεγαστικά δάνεια των παλλινοστούντων αλλά και παύση των πλειστηριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων της λαϊκής οικογένειας, επισημαίνοντας την ανάγκη για γενναίο κούρεμα των δανείων, αφαίρεση τόκων και πανωτοκίων, διαγραφή των χρεών των μικροοφειλετών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κ.α.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου