..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Εκλογές 2023. ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιοι κορμοί κυβέρνησης

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως όλα θα συνεκτιμηθούν και θα συνυπάρξουν στο εκλογικό αποτέλεσμα κατά την κρίση του κάθε ψηφοφόρου. Το τελικό ζητούμενο όμως είναι πώς θα κυβερνηθεί η χώρα».

 «Οι εκλογές γίνονται για να βγει η κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρώτο και το κύριο. Οτιδήποτε άλλο θεωρείται δευτερεύον για τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων». 

Το ένα είναι από το χτεσινό άρθρο του Πρετεντέρη και το άλλο από το χτεσινό κύριο άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών».

 Και είναι πράγματι «κουίζ για δυνατούς λύτες» να μαντέψεις το ποιος έγραψε τι.

Αλλά όταν σε ενώνουν οι κοινές «αγωνίες» για το πώς θα υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα του κεφαλαίου, που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί υπηρετούν, καταλήγεις αργά ή γρήγορα και στα ίδια εκβιαστικά και κάλπικα διλήμματα, για να αποσπάσεις τη ...λαϊκή στήριξη. 

Ο λαός, που του βάζουν χρόνια τώρα το μαχαίρι στον λαιμό για να διαλέγει το τάχα «μικρότερο κακό», καταλήγοντας πάντα στο μεγαλύτερο, είναι ώρα να τους επιστρέψει τα κάλπικα διλήμματα, με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό: Το πρωτεύον για εκείνον είναι πώς θα βρεθεί ο ίδιος πιο δυνατός απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση της επόμενης μέρας, και όχι ποιος θα είναι μηχανοδηγός στον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα.

Ως «κριτήριο» ψήφου ο Κυρ. Μητσοτάκης έθεσε την «ετοιμότητα και δυνατότητα διαχείρισης κρίσεων» από την επόμενη κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τις εκλογές. 

Την είδε βέβαια ο λαός και απ' την καλή και απ' την ανάποδη την «ετοιμότητα» αυτή, με όλες τις κυβερνήσεις: Στο Μάτι και στη Μάνδρα, στην πανδημία και στις φωτιές, στο έγκλημα των Τεμπών. 

Παντού ένα κράτος εχθρικό για τον λαό και μια πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των ομίλων. Κυβερνήσεις και κόμματα που βλέπουν την ασφάλεια και τη ζωή του λαού ως «κόστος» και τις κρίσεις ως «ευκαιρία» για νέα αντιλαϊκά μέτρα, βάζοντας τις βάσεις για νέες τραγωδίες. 

Απέναντί τους βρέθηκε μόνο το ΚΚΕ, που σε κάθε τέτοια στιγμή μπήκε μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας, κάνοντας πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Που με τις προτάσεις του φώτισε και φωτίζει τον δρόμο της διεκδίκησης με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, απέναντι στη «μονοφωνία» των αστικών κομμάτων, στην επίδειξη αντιλαϊκής πυγμής από την κυβέρνηση και στο «θα λογαριαστούμε μετά» του ΣΥΡΙΖΑ. 

Την πείρα αυτή πρέπει να αξιοποιήσει ο λαός και να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ. Πολύ περισσότερο που το «κριτήριο» αυτό δεν αφορά μόνο το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κυρίως όσα είναι μπροστά: Το καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν σαπίζει ολοένα και περισσότερο, γι' αυτό θα γίνονται όλο και χειρότερες για τον λαό οι κυβερνήσεις, που του φορτώνουν τα σπασμένα των κάθε λογής κρίσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog