..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Νίκος Φίλης: Να κάνουμε μια «Συμφωνία των Πρεσπών» για το Αιγαίο.

 

Σαν έτοιμος από καιρό ξεφούρνισε τη «λύση» για τα Ελληνοτουρκικά ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης: Να κάνουμε λέει μια «Συμφωνία των Πρεσπών» για το Αιγαίο. 

Ο χαρακτηρισμός δεν είναι τυχαίος. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών με τη σημερινή Β. Μακεδονία ήταν μια διευθέτηση ΝΑΤΟικής κοπής. 

Το ίδιο επιδιώκεται και στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου οι διαπραγματεύσεις για τα Ελληνοτουρκικά γίνονται σε «πλατφόρμα» ΝΑΤΟ - ΕΕ. 

                                              Τι δρόμους ανοίγει;;;;

Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιγε τον δρόμο για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων. Μια αντίστοιχη συμφωνία για το Αιγαίο στόχο έχει να θωρακίσει τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει τη συνοχή του απέναντι στους ανταγωνιστές Κίνα και Ρωσία. 

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν εξάλειψε τις αντιθέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Β. Μακεδονία, ούτε βέβαια τους ανταγωνισμούς στη Βαλκανική. Αντίθετα, δημιούργησε νέες μελλοντικές εστίες εντάσεων και ανταγωνισμών. 

Το ίδιο θα γίνει και με οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία στο Αιγαίο, που θα περιέχει με βεβαιότητα το σπέρμα νέων, πιο επικίνδυνων ανταγωνισμών. 

Τέλος, μια τέτοια συμφωνία ανοίγει τον δρόμο και για συνεκμετάλλευση, πράγμα που άφησε ανοιχτό και ο Φίλης. Μαθημένος ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες αποστολές για την αστική τάξη και τους ατλαντικούς συμμάχους της, δεν χάνει ευκαιρία να τους κλείσει το μάτι, ότι ξέρει και πότε και πώς να προωθεί διευθετήσεις κρίσιμες για τα συμφέροντά τους στην περιοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog