..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΕΣΚ ΤΥΦΛΩΝ: Αντιεπιστημονική και επικίνδυνη διαφήμιση που εμφανίζει ένα τυφλό να οδηγεί ποδήλατο

Πηγή: Eurokinissi
 
Διαμαρτυρία στους υπεύθυνους της εταιρείας Vodafone, έστειλε η «Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Τυφλών», με αφορμή «μια απαράδεκτη διαφήμιση της εταιρείας, πέρα για πέρα αντιεπιστημονική και επικίνδυνη». Στη διαφήμιση εμφανίζεται ένας τυφλός, να οδηγεί ποδήλατο, καθοδηγούμενος από μακριά, από κέντρο ελέγχου, μέσω των νέων συστημάτων επικοινωνίας 5G της εταιρείας.

                          Το κείμενο της διαμαρτυρίας έχει ως εξής:

«Κύριοι της Vodafone,

Με αγανάκτηση τα μέλη μας επικοινωνούν μαζί μας τις τελευταίες μέρες με αφορμή διαφήμιση σας σε δύο παραλλαγές για την τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο που εμφανίζει τυφλό "ποδηλάτη με οπτική αναπηρία 90%", που προπονείται στο "ποδήλατο βουνού", που ο συνοδός του τον καθοδηγεί από μακριά μέσω κέντρου ελέγχου για το πώς θα οδηγήσει. Θέλοντας η εταιρία σας, μέσω της διαφήμισης να μας δείξει τις δυνατότητες των 5G προγραμμάτων σας.

Φοβόμαστε κύριοι, στο όνομα να πουλήσετε τα προϊόντα σας για να αυξήσετε τα κέρδη σας -που απ' ότι φαίνεται μόνο αυτό σας ενδιαφέρει-, δεν σέβεστε ούτε την αναπηρία μας, αλλά προκαλείτε, εκθέτοντας σε κίνδυνο, ιδίως νέα παιδιά με προβλήματα όρασης, που δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τα όρια της αναπηρίας τους, να τους οδηγήσετε να πιστέψουν ότι μπορούν να οδηγήσουν ποδήλατο ή κάποιο άλλο όχημα, μέσω της λεκτικής καθοδήγησης από κέντρο ελέγχου. Επιτρέψτε μας να σας πούμε αν δεν ξέρετε ότι το 90-95% της οπτικής αναπηρίας που εμφανίζεται στη διαφήμιση σας, σημαίνει πως ο άλλος είναι πρακτικά τυφλός. Άλλωστε δικαιούχος του επιδόματος τυφλότητας είναι εκείνος με οπτική αναπηρία 80% και άνω.

Άρα, καταλαβαίνετε ότι η λεκτική καθοδήγηση εξ αποστάσεως είναι αδύνατη και για όποιον το επιχειρήσει επικίνδυνη. Εδώ ας σημειωθεί, ακόμα και για τα ποδήλατα δρόμου που υπάρχουν για τυφλούς και μάλιστα και για αγώνες, είναι διπλά, με βλέποντα συνοδό στο τιμόνι. Η 5G τεχνολογία μπορεί να είναι μια "επανάσταση", στα ζητήματα της επικοινωνίας, της μεταφοράς των δεδομένων αλλά αγαπητοί μας κύριοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν στον άνθρωπο την έλλειψη όρασης. Βεβαίως, μπορούν αν δεν είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, πλευρές της, εφαρμογές της, να χρησιμοποιηθούν στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής αποκατάστασης και στη καθημερινή ζωή των τυφλών και των ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα όρασης. Με ασφάλεια μπορούμε να καθοδηγήσουμε από μακριά ένα drone, ένα αυτοκίνητο στο δρόμο, γιατί όχι και ένα ποδήλατο αλλά όχι με λεκτικές εντολές σ’ έναν τυφλό οδηγό ή ποδηλάτη, που δεν μπορούν να αποδώσουν όλες εκείνες τις λεπτομέρειες της οδήγησης ενός ποδηλάτου ή ενός αυτοκινήτου ή ενός αεροπλάνου. Πολύ περισσότερο, όταν πάντα υπάρχει ένας σχετικός χρόνος από τον εγκέφαλο να κατανοήσει αυτά που ακούει και να τα μεταφέρει σε εντολές στα χέρια και στα πόδια για να κάνουν τις ανάλογες κινήσεις με βάση τις συνθήκες του δρόμου, του χώρου και του μέσου.

Επειδή προκαλεί η προβολή της παραπάνω διαφήμισης και για τους κινδύνους που αναφέραμε που εγκυμονεί απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να ζητηθεί από την εταιρεία σας συγγνώμη και ιδιαίτερα από τους τυφλούς, που τους χρησιμοποιεί έμμεσα σα μέσο αύξησης των πωλήσεων, των κερδών δηλαδή, της εταιρείας σας». 

πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog