..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ Δέκα χώρες συγκεντρώνουν το 95% των εμβολιασμών

 Πηγή: Associated Press
Εάν κάτι απέδειξε η πανδημία είναι ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο, επιβεβαιώνουν από μία ακόμη σκοπιά την βαρβαρότητα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

Μια χούφτα καπιταλιστικά κράτη έχουν δεσμεύσει σχεδόν το σύνολο των δόσεων του εμβολίου που θα παραχθούν, αφήνοντας τις φτωχότερες χώρες και τους λαούς τους στο έλεος της πανδημίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, αντανακλάται και στους εμβολιασμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα. 

Την πραγματικότητα αυτή αναγκάστηκε να παραδεχθεί σήμερα ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, καθώς όπως είπε, το 95% των εμβολίων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως, περιορίστηκε σε 10 χώρες.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ δεν κατονόμασε αυτές τις 10 χώρες, ωστόσο, είναι πασιφανές σε ποιες αναφερόταν. Βάσει των στοιχείων του ιστότοπου ανάλυσης δεδομένων «Our world in data» πρόκειται για τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τον Καναδά.

Οι ισχυρότερες καπιταλιστικές χώρες έχουν επιδοτήσει αδρά τις φαρμακοβιομηχανίες για την έρευνα και για την αγορά των δόσεων. Φυσικά, η πρόσβαση στο εμβόλιο συνδέεται τόσο με την προστασία των οικονομιών τους όσο και με γεωπολιτικά συμφέροντα, γεγονός που εξηγεί τον λυσσαλέο ανταγωνισμό τους.

              Τεράστια ανισομετρία στην κατανομή των εμβολίων

Υπάρχουν ισχυρές χώρες που έχουν προαγοράσει έως και δέκα δόσεις εμβολίων ανά κάτοικο και άλλες από τη λεγόμενη ομάδα των αναπτυσσόμενων κρατών που δεν έχουν εξασφαλίσει καμία δόση, όπως είχε αναδείξει το 902.gr σε παλαιότερο ρεπορτάζ σχετικά με τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό για το εμβόλιο.

Μόνο οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει σχεδόν το ένα έκτο των εμβολίων που αναμένεται να βγουν στην «αγορά» τους επόμενους μήνες, έχοντας προ-παραγγείλει περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, πριν καν παραχθούν. Ο Καναδάς έχει προ-αγοράσει περίπου δέκα δόσεις ανά κάτοικο, η Βρετανία και η Αυστραλία πέντε δόσεις ανά κάτοικο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ τρεις δόσεις ανά κάτοικο. Αντίθετα, στο Μπαγκλαντές αντιστοιχούν μηδέν (0) δόσεις ανά κάτοικο, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα που δημοσίευσε το «Εconomist».

Προσώρας, αυτές οι δόσεις που έχουν προ-αγοραστεί είναι μόνο στα χαρτιά, αφού παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις λόγω όλου αυτού του ανελέητου ανταγωνισμών των ομίλων και των κρατών, ο οποίος σίγουρα δεν ευνοεί την επιστημονική συνεργασία. Οι πατέντες, τα επιχειρηματικά απόρρητα και τα όρια παραγωγής που έχει κάθε εταιρεία δεν βοηθούν να παραχθούν οι απαραίτητες δόσεις. Ωστόσο, το Ισραήλ έχει σημειώσει απίθανες επιδόσεις επί του πρακτέου, καταφέρνοντας να εξασφαλίσει δόσεις για τον εμβολιασμό μεγάλου μέρος του πληθυσμού του. 

Πηγή: Associated Press

                                      «Τι κάνει καλύτερα το Ισραήλ;»

Το Ισραήλ υπερέβη σήμερα το όριο των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, δηλαδή έχει εμβολιάσει σχεδόν το 25% του πληθυσμού του. Η σχετική είδηση προβλήθηκε με τυμπανοκρουσίες από τα ισραηλινά μέσα, ενώ ο ξένος Τύπος αναρωτιέται τι «κάνει καλύτερα το Ισραήλ» σε σχέση με άλλες χώρες που δεν έχουν καταφέρει να προμηθευτούν δόσεις ούτε για το 1% του πληθυσμού τους;

Το Ισραήλ για πολύ συγκεκριμένους λόγους έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα σε επίπεδο κρατικής μηχανής (ασφαλώς οι Παλαιστίνιοι το γνωρίζουν αυτό με οδυνηρό τρόπο εξαιτίας της ισραηλινής βαραβρότητας). Όμως, η αποτελεσματικότητα του Ισραήλ δεν οφείλεται μόνο στην ταχύτητα με την οποία έδρασε για να προαγοράσει τις δόσεις, αλλά στο γεγονός πως πλήρωσε αδρά τις εταιρείες, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χώρα που ανήκει στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. 

Σύμφωνα με τον «Γκάρντιαν», το Ισραήλ πλήρωσε για το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech» 62 δολάρια την δόση, έναντι 19,5 δολαρίων που πληρώνουν οι ΗΠΑ. Όσοι εμβολιαστούν θα αποκτήσουν «πράσινο διαβατήριο» που θα τους επιτρέπει να παρακάμπτουν τους περιορισμούς της καραντίνας. Φυσικά, οι Παλαιστίνιοι των κατεχόμενων εδαφών έμειναν εκτός κάθε αρωγής, σε μια περιοχή που η πανδημία θερίζει. 

πηγή 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog