..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Το ΚΚΕ αντιμετώπισε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με υπεύθυνο τρόπο


Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με υπεύθυνο τρόπο, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και με στόχο την εξεύρεση λύσης.

Παίρνουμε υπόψη μας τα εξής κρίσιμα δεδομένα που αφορούν το ελληνικό δίκαιο: Πρώτον, την κυριαρχία του αναχρονιστικού «δικαίου του αίματος» για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και δεύτερον, το γεγονός ότι η κτήση της ιθαγένειας συνεπάγεται αυτόματα την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. 

Σε γενικές γραμμές, δηλαδή, όσοι έχουν ελληνική καταγωγή (αρκεί από τον ένα πρόγονο) μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και άρα και το δικαίωμα ψήφου, που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία υπέρμετρη αύξηση του εκλογικού σώματος, με ψηφοφόρους που δεν έχουν δεσμούς με την Ελλάδα.Γι’ αυτό και η πρόταση του ΚΚΕ έχει τρεις βασικούς άξονες: Την ύπαρξη δεσμών (π.χ. φορολογικών υποχρεώσεων) με την Ελλάδα. Έναν ανώτατο χρόνο απουσίας από τη χώρα π.χ. 30 έτη. Την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα (πρεσβείες, προξενεία κλπ) του εξωτερικού. Μόνο με αυτούς τους όρους θα μπορούσε να υπάρξει προσμέτρηση των ψήφων στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Παρόμοιους, ουσιαστικούς ή τυπικούς, περιορισμούς για το δικαίωμα ψήφου των εκτός Επικρατείας θέτει η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών που αναγνωρίζουν τέτοιο δικαίωμα. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, για τους απόδημους Γερμανούς προβλέπεται δικαίωμα ψήφου εφόσον μετά το 14ο έτος της ηλικίας τους κατείχαν κατοικία για ένα τρίμηνο τουλάχιστον πριν από τις εκλογές ή διέμεναν τακτικά στη Γερμανία και δεν έχουν παρέλθει 25 χρόνια από εκείνη την περίοδο. 

Άλλωστε στο πυρήνα,  ακόμα και της αστικής αντίληψης για την τυπική ισότητα του δικαιώματος της ψήφου, βρίσκεται η συσχέτιση του δικαιώματος του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές και του να υφίσταται κανείς άμεσα τις συνέπειες από τις πράξεις των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων. 

Προτείναμε επίσης και συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα, προκειμένου αυτή η πρόταση να θωρακιστεί και συνταγματικά, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

Η πρόταση του ΚΚΕ βρίσκεται στον αντίποδα τόσο του σχεδίου της ΝΔ που οδηγεί σε αλλοίωση του εκλογικού σώματος όσο και του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποκλείει το δικαίωμα ψήφου με βάση το απεριόριστο «δίκαιο του αίματος» -έστω για έναν περιορισμένο αριθμό βουλευτών και χωρίς προσμέτρηση στον εκλογικό συσχετισμό- ανοίγοντας όμως μια επικίνδυνη «κερκόπορτα».

Το ζήτημα της ισοτιμίας της ψήφου που επικαλείται η κυβέρνηση είναι προσχηματικό. Ούτε σήμερα υπάρχει τυπική ισοτιμία της ψήφου αφού υπάρχουν τα διάφορα πλαφόν και μπόνους στον εκλογικό νόμο, τα οποία υποστηρίζουν οι άλλες δυνάμεις, με τη δικαιολογία της κυβερνησιμότητας.

Εν κατακλείδι η πρόταση του ΚΚΕ είναι μια ολοκληρωμένη, συνεκτική και λογική πρόταση, η οποία αφενός διευκολύνει τους Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό να ασκούν το εκλογικό δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, αφετέρου αποτρέπει την αλλοίωση του εκλογικού σώματος με ψηφοφόρους που -κατά κανόνα- δεν έχουν γνώση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και κυρίως δεν υφίστανται τις συνέπειες από τις όποιες πολιτικές τους επιλογές.

Γιάννης Γκιόκας
Βουλευτής & Υπεύθυνος του Γρ. Τύπου του ΚΚΕ

πηγή ΚΑΤΙΟΥΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog