..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ποιος έχει σειρά μετά τα Βαλκάνια, Ουκρανία, Συρία, Κούρδοι .......;;;;;;;;;;;;


«Για σένα μιλάει ο μύθος» έλεγε ο Δάντης, και το θυμηθήκαμε βλέποντας το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν την Πέμπτη το βράδυ ΗΠΑ και Τουρκία σχετικά με τη Συρία. 

Ο συμβιβασμός αυτός όχι μόνο δεν διασφαλίζει την «ειρήνη» και την «ασφάλεια», όπως λένε τα αστικά επιτελεία, αλλά στην πραγματικότητα εκκολάπτει τον επόμενο γύρο της ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης, με θύμα και πάλι το λαό της Συρίας. 

Και πώς ο «μύθος» να μη μιλάει επίσης για τον ελληνικό και για τους άλλους λαούς της περιοχής, όταν την ίδια στιγμή η τουρκική αστική τάξη «γκριζάρει» κάτω από αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ προωθούν τα σχέδια συνδιαχείρισης, όπως και τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, ανάμεσα στα άλλα και ως αντάλλαγμα για την παραμονή της Τουρκίας στο «δυτικό» στρατόπεδο, ενώ ανοιχτά συζητιέται και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ένα «θερμό επεισόδιο» ως η καλύτερη πάσα για τον «διαμεσολαβητικό ρόλο» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, για να πάει παρακάτω το ευρωατλαντικό αυτό «έργο»; Οι «ομοιότητες» κάθε άλλο παρά συμπτωματικές είναι: Ιμπεριαλιστικός πόλεμος και ιμπεριαλιστική «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. 

Αίσθηση επίσης προκάλεσαν δηλώσεις των τελευταίων ημερών, όπως ότι οι Ελληνες θα πρέπει «να σκεφτούν αν τους περιμένει μια παρόμοια μοίρα» με αυτήν των Κούρδων της Συρίας, που τους «πούλησαν» οι ΗΠΑ, παρά την ισχυρή συμμαχία τους τα προηγούμενα χρόνια.

 Θυμίζουμε ότι οι Κούρδοι έπαιξαν κεντρικό ρόλο στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, τόσο απέναντι στον Ασαντ όσο και ως μοχλός πίεσης στην Τουρκία, και βρέθηκαν ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, συνδέοντας την «τύχη» τους με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Αποδείχτηκε ωστόσο ότι «ο λύκος φίλος δεν πιάνεται», αφού οι ΗΠΑ τούς εγκατέλειψαν στις διαθέσεις της Τουρκίας, η οποία μάλιστα, με την πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, τους υποχρεώνει να αποτραβηχτούν από τα εδάφη που η ίδια διεκδικεί στη Συρία. 

Τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα συμμετέχει πρωταγωνιστικά στο ξεδίπλωμα του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού στην περιοχή, με τον οποίο η ελληνική αστική τάξη έχει συνδέσει το «όραμά» της για αναβάθμιση του ρόλου της, ανταγωνιστικά προς την Τουρκία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα αξιοποιείται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ως μοχλός πίεσης στην Τουρκία για την «αγκίστρωσή» της στο «δυτικό» στρατόπεδο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα βρίσκονται σταθερά πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την κατανομή ρόλων την «επόμενη μέρα» στην περιοχή. 

Κι επειδή «έχει ο καιρός γυρίσματα», ο κίνδυνος να βρεθεί ο λαός με την πλάτη στον τοίχο από τους τυχοδιωκτισμούς της αστικής τάξης και των κομμάτων της δεν παύει να είναι υπαρκτός και ιστορικά επιβεβαιωμένος.

Κι αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για τον οποίο επείγει να δυναμώσει ο λαός μας την πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog