... και λίγο πριν αρχίσει το μεγάλο φαγοπότι στο χρηματιστήριο, όλοι οι συνδαιτημόνες είναι έτοιμοι.
Το ΚΚΕ είναι εκεί και τους αποκαλύπτει και η ΓΣΕΕ με την ΑΔΕΔΥ διαμαρτύρονται για το ότι δεν τηρούνται οι όροι του κοινωνικού διαλόγου. ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ.
Ποια είναι η θέση του Συνασπισμού τότε; Διαβάστε τη στο τέλος του άρθρου.
Τρίτη 18 Φλεβάρη 1997
ΟΧΙ στη λεηλασία των Ταμείων
Η κυβέρνηση υπερασπίζεται την τροπολογία αρπαγής των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ οι αντιδράσεις εναντίον των σχεδίων της διογκώνονται. Δήλωση του γραμματέα της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκου. Αντιδρούν συνδικαλιστικοί φορείς
Ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων, χωρίς να αλλάξει η ουσία της τροπολογίας για τη διαχείριση των διαθεσίμων των ασφαλιστικών οργανισμών από την Τράπεζα της Ελλάδας, άφησε χτες ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο υπουργός έκανε, επίσης, λόγο για "προσωρινή λύση" και για εξέταση του ζητήματος στα πλαίσια του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου".
Ο θόρυβος, που ξεσηκώθηκε σχετικά με το θέμα, ανάγκασε προχτές τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, και Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου, να κάνουν κοινή δήλωση, που μεταξύ άλλων σημειώνει: "Η ρύθμιση δεν αλλάζει το ισχύον καθεστώς για τα αποθεματικά των Ταμείων . Αποτελεί διαχειριστική παρέμβαση για την καλύτερη αξιοποίηση του τμήματος εκείνου των αποθεματικών , που είναι σήμερα κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το συνολικό ζήτημα του καθεστώτος διαχείρισης των αποθεματικών των Ταμείων θα αποτελέσει αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου".
Καταγγελία Γ. Μαυρίκου
Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,σε χτεσινή δήλωσή του, τονίζει: "Η κυβέρνηση με την τροπολογία που κατέθεσε και συζητιέται αύριο (σ.σ. σήμερα) στη Βουλή στο νομοσχέδιο "Περιορισμός και Βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Κρατικών Δαπανών" επιχειρεί να δημεύσει τα αποθεματικά των 350 περίπου μικρών και μεγάλων Ταμείων , ύψους περίπου 2,095 τρισ. δραχμές.
Τη δήμευση των αποθεματικών , (καταθέσεις, χρεόγραφα και ακίνητα) θέλει η κυβέρνηση να την αξιοποιήσει κύρια για την κάλυψη της γνωστής σαν "μαύρης τρύπας" των ελλειμμάτων, στο όνομα του προγράμματος "σύγκλισης" και των στόχων του Μάαστριχτ. Τα δήθεν επιχειρήματά της για "νέου τύπου επενδύσεις" όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι σημαίνουν τζόγο και κεφαλαιοαγορά, που εκτός των άλλων εγκυμονεί άμεσους κινδύνους και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς κρατικών τραπεζών.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία. Να μην προχωρήσει στη δήμευση. Να μη λεηλατήσει ξανά την Κοινωνική Ασφάλιση. Οι μόνοι που δικαιούνται να διαχειρίζονται τα αποθεματικά των Ταμείων είναι αυτοί στους οποίους ανήκουν τα αποθεματικά , οι εργαζόμενοι που πρέπει επιτέλους να αποχτήσουν την πλειοψηφία στις διοικήσεις των Ταμείων τους.
Καλούμε, τέλος, να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και όσοι τρέφουν ακόμα αυταπάτες για το είδος, το περιεχόμενο και τους στόχους του πολυδιαφημιζόμενου "κοινωνικού διαλόγου", στον οποίο έτρεξαν ασθμαίνοντες να δηλώσουν συμμετοχή".
Αντιδράσεις
Η ΓΣΕΕ, σε έγγραφό της προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημειώνει ότι με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση "τορπιλίζεται" η διαδικασία έναρξης του "κοινωνικού διαλόγου". Περιορίζεται η αυτονομία των Ασφαλιστικών Ταμείων και των οργανισμών κοινωνικής πολιτικής. "Διευρύνεται η δέσμευση, εκτός από τα αποθεματικά , και στα διαθέσιμα των Ασφαλιστικών Ταμείων με την υποχρεωτική μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και την επένδυσή τους σε κινητές αξίες του ελληνικού δημοσίου της επιλογής του υπουργού Οικονομικών". Εχει τον απόλυτο έλεγχο της διαχείρισης ο υπουργός Οικονομικών. Συρρικνώνονται οι δυνατότητες μεγαλύτερων αποδόσεων των κεφαλαίων, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα του δημοσίου.
Η ΓΣΕΕ ζητά από τους υπουργούς να αποσύρουν την τροπολογία, προκειμένου να συζητηθεί συνολικότερα το θέμα στον επερχόμενο "διάλογο", διαφορετικά "η ΓΣΕΕ είναι υποχρεωμένη να εξετάσει σοβαρά της συμμετοχή της σε ένα διάλογο, όπου ένα από τα βασικότερα θέματά του έχει ρυθμιστεί μονομερώς από την κυβέρνηση".
Η ΑΔΕΔΥ, σε επιστολή της προς τους δυο αρμόδιους υπουργούς, σημειώνει ότι η κατάθεση της τροπολογίας "αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την έλλειψη σεβασμού προς το συνδικαλιστικό κίνημα και τους κοινωνικούς φορείς και τορπιλίζει τη διαδικασία κοινωνικού διαλόγου". Η ΑΔΕΔΥ ζητά την απόσυρση της τροπολογίας και τονίζει ότι "όπως είναι γνωστό τα αποθεματικά των Ταμείων , που αποτελούν αποταμίευση του μόχθου των εργαζομένων έχουν καταληστευτεί στο παρελθόν και δεν μπορεί να αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικείμενο μονομερούς διαχείρισης από την κυβέρνηση".
Την έντονη διαμαρτυρία του "για την αυθαίρετη και αιφνιδιαστική ενέργεια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, να καταθέσει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία τα αποθεματικά των ασφαλιστικών Ταμείων , αλλά και των οργανισμών κοινωνικής πολιτικής (ΟΑΕΔ, ΟΕΚ, Εργατική Εστία) πρέπει υποχρεωτικά να κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας,το οποίο καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία.
Η Ομοσπονδία Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι "αρνούμαστε να αποδεχτούμε τη, για μια ακόμη φορά, κατά τα τελευταία χρόνια και σε περίοδο μάλιστα όξυνσης του κοινωνικοασφαλιστικού προβλήματος, άσκηση οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων, με βάση τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών και των ΝΠΔΔ".
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού καλεί τη ΓΣΕΕ "να απαιτήσει άμεση απόσυρση της τροπολογίας και να καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση ότι τέτοιες μεθοδεύσεις μάς αναγκάζουν να πούμε "όχι" κατ' αρχήν στον "κοινωνικό διάλογο"".
Στην επίμαχη τροπολογία αναφέρθηκε χτες και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,ο οποίος είπε ότι θα πρέπει τα Ταμεία με μια ανεξαρτησία να διαχειρίζονται τα αποθεματικά τους, αλλά εξέφρασε την επιφύλαξή του σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό.
·"Το πιθανότερο που θα συμβεί με τη μεταφορά των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας είναι να χρησιμοποιηθούν για τα ελλείμματα του κράτους ή για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ενός Ταμείου από το άλλο, στην πορεία μάλιστα την ενοποίησης, πίσω από μια δήθεν αλληλεγγύη ανάμεσα στα Ταμεία και να βρεθούν οι ασφαλισμένοι στο τέλος χαμένοι". Αυτό τόνισε χτες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Δ. Κορφιάτης, με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία, συμπληρώνοντας ότι είναι γνωστή η λεηλάτηση των αποθεματικών των Ταμείων τις περασμένες δεκαετίες και καταγγέλλοντας ότι όλη η πρόθεση της ενοποίησης των Ταμείων εξαγγέλλεται στη βάση περιορισμού των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αύξησης του ορίου ηλικίας για σύνταξη κλπ.
· Την αντίθεσή τους στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, για τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών Ταμείων , εκφράζουν ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας, επισήμανε πως η κυβέρνηση θέλει να δεσμεύσει τα κεφάλαια αυτά φορτώνοντας"όλα τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους". Συνεπείς στα ζητήματα του"διαλόγου" και των "διαδικασιών" και δέσμιος της συστηματικής αποσιώπησης της ουσίας των προβλημάτων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι η εν λόγω κυβερνητική κίνηση υπονομεύει τις προοπτικές κοινωνικού διαλόγου...