..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Το πολιτικό κόστος στο Ασφαλιστικό επισκίασε τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών - Δεν συμμετείχε το ΚΚΕ


Το πολιτικό κόστος και η αναζήτηση συνενόχων για την προώθηση αντιλαϊκών μέτρων επέδρασαν καταλυτικά στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και δίχως της συμμετοχή του ΚΚΕ, που κράτησε τη μόνη συνεπή στάση προς όφελος των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων, αρνούμενο να συμμετάσχει σε μια σύσκεψη-παρωδία.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση ήταν και παραμένει η καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης και συνενοχής κυρίως από το λαό και δευτερευόντως από το κόμματα του ευρωμονόδρομου. Χαρακτηριστική άλλωστε η δήλωση του πρωθυπουργού πως «η χώρα, σε αυτή τη κρίσιμη καμπή, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται εθνική συνοχή, λαϊκή ενότητα και πολιτική σταθερότητα», προφανώς για να “τρέξει” σωρεία αντιλαϊκών μέτρων που κάνουν αφόρητη τη ζωή εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.

Το οξύμωρο -αλλά και εξηγήσιμο- είναι πως ενώ συμφωνούν σε επίπεδο στρατηγικών αντιλαϊκών επιλογών, διαφωνούν στο ποιος και πως θα προωθήσει την αντιλαϊκή πολιτική για να χρεωθούν το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος όπως για παράδειγμα από τις επώδυνες αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Για το λόγο αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόταση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία δύο επιτροπών εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό και τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δηλώνοντας ότι τα θέματα αυτά μπορούν να συζητηθούν στη Βουλή.

Εμφανής ήταν η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να προκύψει συναίνεση η οποία θα αποτυπώνονταν και σε κοινό ανακοινωθέν και για να το πετύχει έβαλε στη συζήτηση και το ζήτημα του εκλογικού νόμου, γνωρίζοντας ότι τα μικρότερα εκλογικά κόμματα δεν θα μπορούσαν να διαφωνήσουν.

Τελικά, αντί για κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε μια ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας με φόντο τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.

Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος για το Ασφαλιστικό

Μεταξύ υποκρισίας και κοροϊδίας κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών για το Ασφαλιστικό μετά τη σύσκεψη τους ειδικά για τις μειώσεις των συντάξεων, θυμίζοντας τους δολοφόνους που επιστρέφουν στα μουλωχτά στον τόπο του εγκλήματος, παριστάνοντας τους ανήξερους.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «συνεχίζουν να κρατούν στάση υπονομευτική. Αυτοί, που από το 2010 έως σήμερα, έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει 11 διαφορετικές περικοπές και μειώσεις συντάξεων». Απέφυγε να αναφερθεί στη μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων της δικής του κυβέρνησης μόλις το Καλοκαίρι με την αύξηση των κρατήσεων στους απόμαχους της δουλειάς, ενώ υποσχόταν εως το Ιούλη την επαναφορά της 13ης σύνταξης!

Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι «η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της, ώστε μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει -και έχουμε ψηφίσει άλλωστε από κοινού τον περασμένο Αύγουστο - να καταστήσουμε βιώσιμο το ασφαλιστικό, χωρίς νέες επώδυνες περικοπές στις συντάξεις». Συνεπώς, η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι εντός του μνημονίου Τσίπρα και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αισιοδοξία.

Της υποκρισίας ήταν και οι τοποθετήσεις του Γιάννη Πλακιωτάκη και της Φώφης Γεννηματά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «ως θέμα αρχής είμαστε κατά της μείωσης των συντάξεων» και η Φώφη Γεννηματά πως «η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκάθαρη «κόκκινη» γραμμή: όχι μείωση των συντάξεων» και πως «σε καμία περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει στη Βουλή μείωση των συντάξεων.»

Ωστόσο συμφωνούν στα περί βιωσιμότητας του ασφαλιστικού που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος των αντιασφαλιστικών αλλαγών από τη δεκαετία του '90 έως σήμερα. Η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι «ως προς το Ασφαλιστικό, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη, κατά τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, να διεξαχθεί διεξοδικός ουσιαστικός διάλογος, με στόχο την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων των συντάξεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Χώρα».

Προς εξεταστική για το PSI;

Η άρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να προσφέρουν στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης για να περάσουν οι αντιασφαλιστικές αλλαγές φαίνεται πως ενεργοποίησαν την απειλή της κατάθεσης πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τις επιπτώσεις του PSI στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Χαρακτηριστική η δήλωση του Πάνου Καμμένου προέδρου των ΑΝΕΛ πως «δυστυχώς η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων πρώην εταίρων» και ότι πλέον πρέπει «να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας, εξεταστικής επιτροπής, για τα αποτελέσματα του PSI».

Νύξη για το ίδιο θέμα έκανε και ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι «αυτοί που χρέωσαν με δισεκατομμύρια τα ασφαλιστικά ταμεία με το καταστροφικό PSI, σήμερα αρνούνται να καταθέσουν προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε έναν διάλογο συντεταγμένο».

Συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ για το Προσφυγικό

Για το προσφυγικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, συμφώνησαν πλήρως με την πολιτική της ΕΕ, η οποία «οφείλει ν’ αντιμετωπίσει το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα συντεταγμένη, υπό όρους ανθρωπισμού και αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, αλλά και ασφαλείας για τους Λαούς της Ευρώπης, πράγμα που σημαίνει μηδενική ανοχή ή ολιγωρία για τους τρομοκράτες», ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στις πολεμικές επεμβάσεις ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και στην πρόκληση προσφυγικών ροών από χώρες της Μέσης Ανατολής με αποτέλεσμα να χάνονται ζωές στο Αιγαίο.

Επίσης δεν δηλώνεται ευθέως και ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στη διευκόλυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ζητούν από την ΕΕ «να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία», όταν χώρες μέλη της όπως η Γαλλία εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές στο όνομα της ειρήνης και της αντιμετώπισης των Τζιχαντιστών που ήταν και παραμένει εργαλείο ελέγχου του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Σε ότι αφορά τα σύνορα, αναφέρεται ότι «οιαδήποτε συνεργασία κατά την φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων νοείται μόνον μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκλειομένων κοινών περιπολιών με την Τουρκία, υφ’ οιανδήποτε μορφή» και ζητούν να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη φύλαξη των συνόρων η Frontex, «η οποία πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή». Πάντως η ΝΔ δεν δέχτηκε να υπάρξει κοινή ανακοίνωση ούτε για το Προσφυγικό θεορώντας -όπως δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης- ότι «η σημερινή οξύτατη κρίση στο προσφυγικό είναι αποτέλεσμα τόσο των διεθνών εξελίξεων και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας όσο και της αναποτελεσματικής πολιτικής της Κυβέρνησης».

Συνταγματική Αναθεώρηση και εκλογικός νόμος

Συμφωνία για την προώθηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης, μεσώ των διαδικασιών της Βουλής, καταγράφηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και «ως προς τον εκλογικό νόμο, αναγνωρίσθηκε η ανάγκη αλλαγής του, από αυτή την Βουλή, επί το αναλογικότερον, δίχως όμως να θίγεται η ουσία της, από το Σύνταγμα, επιβαλλόμενης κυβερνητικής σταθερότητας».

Δηλώσεις μετά τη σύσκεψη των αρχηγών

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «δυστυχώς, σήμερα, αυτοί που έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την οικονομική, θεσμική και ηθική εξόντωση του ελληνικού λαού τα τελευταία πέντε χρόνια, απέδειξαν ότι δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο αίσθημα ευθύνης, ούτε την αναγκαία σοβαρότητα». Ειδικά για τη ΝΔ ανάφερε πως «ως αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί θεσμικό πυλώνα του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς σήμερα αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. Στη δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στο Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων.

Γιάννης Πλακιωτάκης

«Ήρθαμε για να ακούσουμε», δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης και πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν θα πάρει μέρος σε «επικοινωνιακά τεχνάσματα», ενώ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο σωτηρίας». Ο μεταβατικός πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέπεμψε στη Βουλή για τη συζήτηση των θεμάτων του ασφαλιστικού και της συνταγματικής αναθεώρησης. Για το προσφυγικό επέρριψε ευθύνη στην κυβέρνηση για την αύξηση των προσφυγικών ορών και για τον εκλογικό νόμο σημείωσε ότι δεν είναι  ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Φώφη Γεννηματά

«Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς και επικοινωνιακά κόλπα» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι απορρίφθηκε η πρόταση του πρωθυπουργού για τη σύσταση δυο επιτροπών με εμπειρογνώμονες για το ασφαλιστικό και τη συνταγματική αναθεώρηση. Τάχθηκε υπέρ της συζήτησης στη Βουλή τόσο για τη συνταγματική αναθεώρηση όσο και για το Ασφαλιστικό και ζήτησε την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Για το προσφυγικό το ΠΑΣΟΚ συμφώνησε με την κυβερνητική πολιτική.

Σταύρος Θεοδωράκης

Δεν έγινε δεκτή η πρόταση να συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη Βουλή δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Ανέφερε πως συμφώνησε σε ένα κείμενο για το Προσφυγικό, ενώ πρότεινε της δημιουργία μιας «κυβέρνησης Εθνικής Ελλάδας», αποκλείοντας τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Βασίλης Λεβέντης

«Ζήτησα οικουμενική κυβέρνηση» αλλά ο πρωθυπουργός «μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν το σκέπτεται» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Πρόσθεσε ότι αντιλήφθηκε πως ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει παραχωρήσεις στο Προσφυγικό προκειμένου να πάρει παραχωρήσεις στο Ασφαλιστικό από τους δανειστές. Υποστήριξε ότι αυτό «το πονηρό σχέδιο θα αποτύχει».

Πάνος Καμμένος

«Δυστυχώς η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων πρώην εταίρων» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ προσθέτοντας ότι «προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο». Δήλωσε ότι πλέον πρέπει «να προχωρήσει η διενέργεια έρευνας, εξεταστικής επιτροπής, για τα αποτελέσματα του PSI.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ενα μεγάλο ΟΧΙ του ΚΚΕ στον Αλέξη Τσίπρα!!!

Καμιά συναίνεση και ανοχή στην............. ψευτοαριστερά!!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog