..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Περιοδεία του Σ. Ζαριανόπουλου σε Πέλλα και Ημαθία (Συνέντευξη & Φώτο)


Παρέμβαση στους ροδακινοπαραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας, πραγματοποίησε την Τρίτη κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι οι επιπτώσεις που ζουν αυτή την περίοδο με το εμπάργκο της Ρωσίας στα προϊόντα τους, συνδέονται με τους ανταγωνισμούς των Ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τις επιδιώξεις τους. 


Το κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του κόμματος, διαδοχικά επισκέφθηκε τον ΑΣ Γιαννιτσών, το διαλογητήριο του στην Καλλίπολη και το κέντρο παραλαβής στο Γυψοχώρι. Επίσης το διαλογητήριο της κοινοπραξίας ΚΑΣΟ Μ. Αλέξανδρος στο Δροσερό Πέλλας, τον ΑΣ Επισκοπής, τον ΑΣΟΠ Επισκοπής και τον ΑΣ ΜΙΕΖΑ ΦΡΟΥΤ.


Τα στελέχη του ΚΚΕ διαπίστωσαν από πρώτο χέρι το νέο καταστροφικό χτύπημα που δέχονται οι αγρότες αυτή τη φορά εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας και του εμπάργκο που ανακοίνωσε στη συνέχεια η Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα. Κάλεσαν τους αγρότες αγωνιστικά να διεκδικήσουν την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος του 2014, με άμεση αποζημίωση του κόστους παραγωγής, να μην επαναπαυθούν από τις δήθεν καθησυχαστικές δηλώσεις και τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών, να απαιτήσουν να διαχωρίσει η Ελλάδα τη θέση της από τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και να παλέψουν για αποδέσμευση από την ΕΕ και τους ανταγωνισμούς των επιχειρηματικών ομίλων.

Δήλωση του Σ. Ζαριανόπουλου

Σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε: «Στη σημερινή περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ διαπιστώσαμε και από κοντά τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες. Σήμερα η κατάσταση μπορεί να αφορά μόνο την παραγωγή ροδάκινου, αλλά το επόμενο διάστημα η ίδια και χειρότερη κατάσταση θα πλήξει κι άλλα κρίσιμα αγροτικά προϊόντα, όπως ακτινίδια, μήλα, φράουλες, πορτοκάλια, κλπ. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο την φετινή παραγωγή, η οποία και πριν το εμπάργκο διατέθηκε σε εξευτελιστικές τιμές είτε σε εξαγωγείς, είτε σε μεγαλεμπόρους, είτε σε βιομηχανίες, αλλά αφορά συνολικά την προοπτική όλης της αγροτικής παραγωγής, καθώς η σοβαρότερη επίπτωση θα είναι το κλείσιμο των αγορών για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε μεγάλο βάθος χρόνου. Αυτή η κατάσταση, μαζί με την ΚΑΠ της ΕΕ (ποσοστώσεις, υψηλό κόστος παραγωγής, χαμηλές τιμές, αναποζημίωτες καταστροφές στις παραγωγές από καιρικά φαινόμενα), μαζί με τα χαράτσια και το φοροκυνηγητό της κυβέρνησης, έρχεται να δώσει τελειωτικό καταστρεπτικό πλήγμα στους αγρότες και να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για τον ξεριζωμό της αγροτιάς.



Οι αγρότες πληρώνουν με την παραγωγή και το εισόδημά τους την πολιτική της ΕΕ και το στόχο να διεισδύσουν τα μονοπώλια της στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές. Μάλιστα η ΕΕ, παρά τα αντίμετρα της Ρωσίας, που με ευθύνη της προκάλεσε και πληρώνουν οι αγρότες, ετοιμάζεται για κλιμάκωση των μέτρων κατά της Ρωσίας, γεγονός που θα φέρει νέα αντίμετρα και όχι μόνο για τους αγρότες, αλλά και στον κλάδο της ενέργειας και αλλού.

Η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση, που ως προεδρεύουσα πρωτοστάτησε στην παρέμβασή της στην Ουκρανία, στο πλευρό των φασιστικών δυνάμεων, έχουν τις αποκλειστικές ευθύνες για την κατάσταση των αγροτών. Δεν πρέπει να δείξουν οι αγρότες καμία εμπιστοσύνη ούτε στα ευρωενωσιακά όργανα, ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, που παραπέμπουν ουσιαστικά το πρόβλημα στις καλένδες, αφήνοντάς το σε επίπεδο θολών υποσχέσεων.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση αποζημίωση για όλο το κόστος παραγωγής, για όλους τους αγρότες. Άλλωστε τα ταμεία της ΕΕ συντηρούνται από τις εισφορές των λαών των χωρών της. Το ΚΚΕ απαιτεί να διαχωρίσει τώρα η Ελλάδα τη θέση της από τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, σε μια προοπτική να ξανανοίξουν αγορές απολύτως κρίσιμες για τους αγρότες της χώρας μας.

Πέρα όμως από τις παρεμβάσεις στην ελληνική βουλή, στο ευρωκοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ζήτημα θα κριθεί από την αγωνιστική στάση των ίδιων των αγροτών στη διεκδίκησή τους για αποζημιώσεις, για άρση των μέτρων που κλείνουν τις αγορές και πολύ περισσότερο στα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουν οι αγρότες και όλος ο λαός μας για την ΕΕ, για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υποστηρίζουν.

Ο δρόμος της εξόδου από την ΕΕ, της σχεδιασμένης οικονομίας και παραγωγής και στον αγροτικό τομέα, είναι η μοναδική άμεση διέξοδος για τα προβλήματα ακόμα και επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και όλος ο λαός μας».

Σε απόγνωση οι αγρότες

Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών περιέγραψαν τις επιπτώσεις που όπως είπαν, θα επιφέρουν ανεπίστρεπτο χτύπημα στη συνέχιση της λειτουργίας των ίδιων, και ολοκληρωτική καταστροφή για χιλιάδες αγρότες που για άλλη μια χρονιά χρεώνονται για να καλλιεργήσουν, παράγουν και τελικά δεν πληρώνονται ούτε για το κόστος παραγωγής.

Με το κλείσιμο της αγοράς της Ρωσίας, τεράστιες είναι οι αποθηκευμένες ποσότητες με ροδάκινα και νεκταρίνια που μένουν πλέον να σαπίζουν στα ψυγεία και εκατομμύρια κιλά παραμένουν ασυγκόμιστα στα χωράφια. Μόνο ο ΑΣ Γιαννιτσών έχει 200 τόνους αδιάθετη ποσότητα στα ψυγεία , αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στον ΑΣ Επισκοπής με περίπου 10 εκ. κιλά στα ψυγεία και άλλα τόσα να αναμένεται να συγκομιστούν το επόμενο διάστημα.


Οι αγρότες σε κάθε σταθμό της περιοδείας, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και για την ΚΑΠ της ΕΕ, και συνολικότερα για την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και τους οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, σε υπερχρέωση στις τράπεζες και τελικά στην οριστική χρεοκοπία.

Επιπλέον δηλώνουν αγανάκτηση που ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει δώσει εντολή για να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν για την απώλεια που θα υποστούν από το εμπάργκο. 

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog