Στο ποσό των 10,5 δισ. ευρώ φτάνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ).
Πρόκειται για τις συνολικές οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προς ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ που δεν έχουν εξοφληθεί, δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ή δεν καταβλήθηκε η δόση της ρύθμισης.
Να σημειωθεί πως το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών, αφορά μεγαλοοφειλέτες, αφού μόλις 833 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 26,46% των οφειλών, ενώ το 66% των οφειλετών χρωστούν ποσά έως 20,000 ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο μεγάλος όγκος των χρεών είναι πριν από το 2009 και αποδεικνύουν πως οι αλλεπάλληλες κυβερνητικές ρυθμίσεις των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν επί της ουσίας χαριστικές, αφού τα χρέη αντί να εισπραχθούν αυξάνονταν χρόνο με το χρόνο. Το γεγονός παραδέχεται με δηλώσεις του και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κάνοντας λόγο για «ατελέσφορες πρακτικές, όπως οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών, κάτι που υπονόμευε τις υγιείς και συνεπείς επιχειρήσεις, τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Και ταυτόχρονα σε μια ατέρμονη διαδικασία, που δημιούργησε έναν φαύλο κύκλο, αφού κάθε νέα ρύθμιση ακυρωνόταν, καθώς γεννιόταν αμέσως η προσδοκία για την επόμενη».
Η παρέμβαση ωστόσο του υπουργού Εργασίας δεν έχει σκοπό την αυτοκριτική ή την απονομή ευθυνών στις κυβερνήσεις που με τις χαριστικές ρυθμίσεις οδήγησαν τα ταμεία σε μεγάλη απώλεια εσόδων. Σκοπός των δηλώσεων του Γιάννη Βρούτση είναι να τεθεί θέμα ασφαλιστικού με το επιχείρημα της «ενίσχυσης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος».
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας γνωρίζει ότι είναι αδύνατη η είσπραξη των 10,5 δισ. Ευρώ, ενώ από τα στοιχεία προκύπτει πως ελάχιστοι είναι οι οφειλέτες που ζητούν να υπαχθούν σε ρύθμιση και άρα τίθεται θέμα εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την μείωση των παροχών και των συντάξιμων αποδοχών.
Η απειλή της κατάσχεσης αγγίζει πάνω από 400.000 αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες που αδυνατούν και λόγω της κρίσης να πληρώσουν τις εισφορές τους με αποτέλεσμα να μην έχουν ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο οι ίδιοι όσο και τα παιδιά τους.
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό αναφέρει: «Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση που θα γκρεμίσουν ό,τι ασφαλιστικό δικαίωμα, όποια κοινωνική παροχή απέμεινε.
Επιδιώκεται η απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.
Να είναι καθαρό ότι η επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί. Με πρόσχημα τη βιωσιμότητα των ταμείων έρχονται νέα ασφαλιστικά μέτρα. Νέες μειώσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, αύξηση των ενσήμων από 4500 σε 6000 για τη κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη, πρόσθετες ριζικές περικοπές σε υγεία και πρόνοια.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα την εργατική τάξη να πάρουν όλα τα μέτρα προετοιμασίας για καλά οργανωμένη, μαζική, αποφασιστική αντεπίθεση και σύγκρουση.
Αν τα μέτρα προχωρήσουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη στάση της εργατικής τάξης.
Αν θα δεχτεί να σφαγιαστεί ή θα αντισταθεί
Κανένας δε δικαιούται να περιμένει τη σφαγή του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου