..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Υπό κατάρρευση το ΚΕΘΕΑ !!!!!!!!!!!!!!


Δεύτερη κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ ως οργανισμός συνολικότερα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας που αντιμετωπίζει το  ΚΕΘΕΑ ως οργανισμός συνολικότερα.

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 3646/23.11.2018, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και λειτουργίας που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ ως οργανισμός συνολικότερα, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. 

Η ερώτηση είναι η παρακάτω:


Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ πραγματοποιούν σοβαρό έργο για την πλήρη απεξάρτηση των ατόμων μέσα από τα «στεγνά» προγράμματα χωρίς υποκατάστατα για την επανένταξη τους στην κοινωνία. Παρ’ όλες τις ελλείψεις κύρια σε προσωπικό προσπαθούν να ανταποκριθούν στα πολύπλευρα καθήκοντα όχι μόνο στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά που είναι και η σοβαρότερη, αλλά και στην εξάρτηση από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια

Στο πλαίσιο αυτό και η δομή του ΚΕΘΕΑ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού την στιγμή που στηρίζει ένα εκτεταμένο δίκτυο υπηρεσιών σε τρεις πόλεις, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά και Κιλκίς, με προγράμματα για χρήστες ουσιών με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες: εφήβους, ενήλικες, εργαζομένους και φοιτητές, εξαρτημένους γονείς αλλά και εξαρτημένους από τη χρήση του διαδικτύου. 

Χαρακτηριστικά, μόλις το 2017 έγιναν 35 προσλήψεις αορίστου χρόνου στο ΚΕΘΕΑ, ενώ από το 2009 έως το 2016 είχαν αποχωρήσει 116 συνολικά άτομα, χωρίς ο οργανισμός να έχει λάβει στο ίδιο διάστημα καμία έγκριση για προσλήψεις. 

Οι αποχωρήσεις αφορούν συνταξιοδοτήσεις αλλά και παραιτήσεις επειδή το προσωπικό πρώτης γραμμής επιβαρύνεται δυσανάλογα σε συνθήκες υποστελέχωσης και πολύ μεγάλης περικοπής των μισθών.

Το Υπουργείο αντί να προχωρήσει στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες των δομών το μόνο που υπόσχεται είναι κάποιες ελάχιστες προσλήψεις εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης και κύρια με μπλοκάκι, γεγονός απαράδεκτο καθώς σε τέτοιου είδους δομές η μόνιμη σχέση μεταξύ εργαζόμενου και συμμετέχοντα είναι απαραίτητη.

Οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση της εργασίας τους καθώς σε συνθήκες κρίσης, όξυνσης των προβλημάτων, οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες και αναντίστοιχες του αριθμού εργαζομένων και με δεδομένη την απαγόρευση προσλήψεων αυτό έχει ως αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να καλείται να βγάλει μεγαλύτερο όγκο δουλειάς. Επιπλέον, δεν υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ειδικότη¬τες για να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο της η μονάδα.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να υπονομεύει τα στεγνά προγράμματα με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση έχοντας τελικό στόχο την νομιμοποίηση των ναρκωτικών είτε ντε φάκτο είτε μέσω λύσεων όπως της "ελεγχόμενης χρήσης". Σε αυτή την κατεύθυνση γενικεύεται και το φαινόμενο υπερσυνταγογράφησης ψυχοφαρμάκων με σκοπό να γίνεται ελεγχόμενη χρήση και να οδηγούνται τα επιστημονικά αποδεδειγμένα αποτελεσματικά στεγνά προγράμματα σε συρρίκνωση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους απασχόλησης και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της δομής.

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog