..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ: Δύσκολες ώρες για χιλιάδες μικρομεσαίους παραγωγούς

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ πληρώνει για άλλη μια φορά ο λαός

http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=254689&format=.jpg
Χιλιάδες τόνοι ροδάκινου παραμένουν αδιάθετοι
Δύσκολες ώρες ζουν Ελληνες μικρομεσαίοι παραγωγοί, τα αγροτικά προϊόντα των οποίων μένουν αδιάθετα, μετά το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία σε μια σειρά χώρες - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται τη συμμετοχή της στις διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου, ώστε να δικαιολογήσει τη στάση της: Το γεγονός δηλαδή ότι ήταν από τις πρώτες κυβερνήσεις που αναγνώρισε το νέο καθεστώς στην Ουκρανίας, ότι συνδιαμόρφωσε τη στρατηγική διείσδυσης ευρωατλαντικών μονοπωλίων στην περιοχή. Οτι συμφώνησε με τις κυρώσεις που επέβαλαν οι λεγόμενοι Δυτικοί στη Μόσχα, προκαλώντας ως αντίδρασή της το εμπάργκο. «Η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να απαρνηθεί τη συμμαχία στην οποία ανήκει και να κάνει δική της πολιτική», δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, παρακάμπτοντας το γεγονός ότι τη ζημιά θα πληρώσει πάλι ο λαός.

Η λίστα της απαγόρευσης, που τέθηκε σε ισχύ από την Πέμπτη 7/8, περιλαμβάνει κρέας, αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά. Το εμπάργκο, στην πράξη, έχει αποτέλεσμα από τα 6.000 φορτηγά, που ήταν φορτωμένα με ελληνικά αγροτικά προϊόντα, έτοιμα να φύγουν για Ρωσία έχοντας υπογεγραμμένα σχετικά συμβόλαια, τα 3.000 να μένουν καθηλωμένα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα θεωρείται μάλλον απίθανο να ξεφορτώσουν και τα άλλα 3.000 που έχουν ξεκινήσει.
Ελληνες εξαγωγείς αναφέρουν επ' αυτού πως όποιο φορτίο από χώρα της ΕΕ δεν είχε εκτελωνιστεί εντός ρωσικού εδάφους ως την Πέμπτη, οι αρμόδιες ρωσικές συνοριακές - τελωνειακές αρχές πλέον το «γυρίζουν» πίσω. Δεδομένου ότι το ταξίδι με φορτηγό από Ελλάδα προς Ρωσία διαρκεί 3 με 4 μέρες, πολλά φορτηγά που ξεκίνησαν ακόμα και τη Δευτέρα για τη Ρωσία, δεν μπορούν να ξεφορτώσουν. Γίνεται προσπάθεια το εμπόρευμα να διατεθεί σε άλλες αγορές, όπως η ρουμανική, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Και υπάρχουν εξαγωγείς, ιδιώτες ή ομάδες παραγωγών που έχουν φορτωμένα μέχρι και τρία φορτηγά, οπότε η ζημιά τους είναι μεγάλη.

Υπάρχει, άλλωστε, και επισήμως η είδηση από το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP ότι οι Ρώσοι τελωνειακοί στα σύνορα του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ αρνήθηκαν χτες να επιτρέψουν την είσοδο μεγάλων φορτίων από πολωνικό κρέας κοτόπουλου και αυστριακό βοδινό κρέας, επικαλούμενοι τις οδηγίες της ρωσικής κυβέρνησης.

Στα αζήτητα

Μια εικόνα της ζημιάς για τους Ελληνες αγρότες δίνει το στοιχείο ότι πέρυσι, στο διάστημα Αύγουστος - Δεκέμβρης, εξήχθησαν στη Ρωσία 8.000 τόνοι αγροτικά προϊόντα μόνο από Πέλλα και Ημαθία. Φέτος, λόγω καλύτερης παραγωγής, υπολογίζεται ότι μόνο από Ημαθία υπάρχουν 9.000 τόνοι προς εξαγωγή στη Ρωσία, μπλοκαρισμένοι στα ψυγεία, χώρια όσα φορτηγά είναι καθ' οδόν. Λέγεται ότι αντίστοιχες ποσότητες προϊόντων είναι μπλοκαρισμένες και στην Πέλλα.
Συνολικά οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Ρωσία υπολογίζεται πως ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 41,5% αφορά αγροτικά προϊόντα. Εκτιμάται ότι η αξία των προϊόντων στα οποία αφορά η ρωσική απαγόρευση ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ρωσία και Ουκρανία απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα, αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο, με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια (αξία εξαγωγών στα 25,7 εκατ. ευρώ), τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ.), βερίκοκα - κεράσια κ.ά. (12,01 εκατ.), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ.), πολτοί καρπών και φρούτων/μαρμελάδες (6,39 εκατ.), ιχθυρά (5,26 εκατ.), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ.) και ελιές (4,8 εκατ.).

ΕΕ: Ετοιμάζει και χειρότερα;

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης επιχείρησε να υποβαθμίσει τις συνέπειες του εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική αγορά δεν είναι σημαντικές (!) εφόσον το ποσοστό των ελληνικών προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία φτάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Συμπλήρωσε, πάντως, ότι η ΕΕ προτίθεται να λάβει ακόμα πιο σκληρά μέτρα εναντίον της Μόσχας, κάτι που αυξάνει και το φόβο για περισσότερα αντίποινα.

Σημειωτέον, όπως ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την 14η Αυγούστου θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες «εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας» από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ «για να συζητήσουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις» που θα έχει το ρωσικό εμπάργκο.

Μόσχα: «Υπόλογη και η Αθήνα»

Στο μεταξύ, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Αθήνα 9,84», ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ τόνισε για το εμπάργκο ότι «είναι φυσικά μέτρα που έχουν ληφθεί ως απάντηση - αντίδραση στις κυρώσεις που είχε υποβάλει η ΕΕ σε διάφορους τομείς».

Ερωτηθείς για την περίπτωση της Ελλάδας, απάντησε: «Βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη μας τις διαφορές που υπάρχουν μέσα στην ΕΕ, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας λήφθηκαν ομόφωνα και από τις 28 χώρες».

«Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα έχει περάσει από μια βαθιά οικονομική κρίση και βρίσκεται ακόμα σε μια εύθραυστη οικονομική κατάσταση. Βεβαίως δεν είναι προς το συμφέρον της να μπει σε μια νέα αντιπαράθεση στον οικονομικό τομέα. Το καταλαβαίνουμε και το λαμβάνουμε υπόψη μας», πρόσθεσε, αφήνοντας ίσως ένα παραθυράκι αισιοδοξίας.

Στην πράξη, ωστόσο, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς χτες αναβλήθηκε «επ' αόριστον» προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ της ρωσικής Υπηρεσίας Υγειονομικού Ελέγχου και αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. Επρόκειτο να συζητηθούν «τεχνικά ζητήματα» για φορτία φρούτων από την Ελλάδα προς τη Ρωσία, φορτία στα όποια είχαν εντοπισθεί «παράσιτα καραντίνας».

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της ΠΑΣΥ
 
Πηγή: Ριζοσπάστης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog