..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΠΑΣΥ: Η κυβέρνηση να στηρίξει την αγροτιά, να διαχωρίσει τη θέση της από την ΕΕ

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Γραμματείας

http://3.bp.blogspot.com/-EfmVdM2No5c/UJO-cwcYe1I/AAAAAAAAIdk/lF_Fs1u6nRA/s1600/pasi.jpg

Να στηρίξει η κυβέρνηση το εισόδημα της αγροτιάς, διαχωρίζοντας τη θέση της από τα μέτρα της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, ζητά η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ.

Στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει:

«Η λέξη "απόγνωση" δεν αποδίδει πλέον ούτε στο ελάχιστο την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι φρουτοπαραγωγοί της χώρας μας και όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες, μετά το κλείσιμο της κύριας αγοράς απορρόφησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια.

Με την ανακοίνωση της απαγόρευσης εισαγωγών στη Ρωσία, σε αντίποινα για την εφαρμοζόμενη πολιτική του εμπάργκο από μέρους της ΕΕ και των ΗΠΑ, εξανεμίζονται και οι όποιες ελπίδες για κάλυψη των φετινών απωλειών από τις ζημιές των ακραίων καιρικών φαινομένων και το μέχρι σήμερα "ξεπούλημα" της παραγωγής με τις απαράδεκτα χαμηλές, εξευτελιστικές τιμές που δίνουν μεγαλέμποροι και εξαγωγείς στους αγρότες.

Η απλήρωτη, σε μεγάλο ποσοστό, παραγωγή των προηγούμενων ετών από τους μεγαλέμπορους, οι χαμηλές τιμές παραγωγού, αφού πήραν κοψοχρονιά και τη φετινή παραγωγή ροδακίνων, νεκταρινιών και άλλων φρούτων και λαχανικών, ο αντιασφαλιστικός και φοροεισπρακτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, που εισπράττει υψηλά ασφάλιστρα από την αγροτιά, χωρίς να αποζημιώνει ουσιαστικά τις καταστροφές από τις θεομηνίες, συμπληρώνουν τη δραματική κατάσταση που βρίσκονται οι αγροτοπαραγωγοί με το σταμάτημα των εξαγωγών, δίνοντας το τελειωτικό χτύπημα.

Η αγροτιά πρέπει να πιέσει και να διεκδικήσει ώστε η ελληνική κυβέρνηση να σταθεί ουσιαστικός αρωγός και συμπαραστάτης στην ανάγκη κάλυψης του χαμένου εισοδήματός του 2014, για την επιβίωση των αγροτών και των οικογενειών τους και όχι να γίνεται "ουρά" στα σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του παγκόσμιου ανταγωνισμού των καπιταλιστών με την επέμβασή τους στην Ουκρανία.

Η ΠΑΣΥ καλεί την ελληνική κυβέρνηση -υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας μας- να διαχωρίσει τη θέση της από τις κυρώσεις της ΕΕ, προστατεύοντας επιτέλους την αγροτιά μας, την αγροτική μας παραγωγή και την ελληνική οικονομία. Να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα το χαμένο εισόδημα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Να πάρει μέτρα απορρόφησης της ροδακινοπαραγωγής, που αυτήν την περίοδο αντιμετωπίζει το πιο οξυμένο πρόβλημα διάθεσης, και με κρατική παρέμβαση, αποζημιώνοντας τους αγρότες, να διατεθούν σε κατασκηνώσεις, νοσοκομεία, γηροκομεία, στρατό, ιδρύματα κ.α. Να αξιοποιηθούν τα μη δυνάμενα να εξαχθούν επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια στη μεταποίηση, με τιμές κάλυψης του κόστους παραγωγής από την πολιτεία.

Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Συντονιστικές Επιτροπές, τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών και τους μικρομεσαίους αγρότες να διεκδικήσουν δυναμικά την απορρόφηση της παραγωγής και το εισόδημα επιβίωσής τους με την απαίτηση έμπρακτης στήριξης από την Πολιτεία.

Η αγροτική πολιτική της ΕΕ, με τη νέα ΚΑΠ 2015-2020, έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πλέον και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη, χωρίς καμιά αυταπάτη για τα δεινά της πρόσδεσης στο "άρμα της ΕΕ" των μεγάλων συμφερόντων και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων».

Πηγή: Ριζοσπάστης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog