..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

«904 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM» Επιστρέφει ανανεωμένος και δυναμικά από τις 20 Νοέμβρη

Συνέντευξη της δημοσιογράφου Ευδοξίας Γραβαλά στον «Ριζοσπάστη»

O «904 Αριστερά στα fm» επιστρέφει δυναμικά με νέο, ανανεωμένο πρόγραμμα, από τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη. Ένα πρόγραμμα σύγχρονο που θα συνδέει τις καλύτερες μουσικές διαδρομές, από τις ρίζες τους... μέχρι το σήμερα (δείτε εδώ αναλυτικά και ακούστε το ραδιόφωνο).

Ευθυγραμμισμένο πάντα με την ανάγκη ενός ραδιοφώνου που προσφέρει καλή, ποιοτική μουσική, δίνοντας παράλληλα βήμα σε νέα είδη μουσικής και καλλιτέχνες. Ραδιόφωνο που αποτελεί παράθυρο για τον πολιτισμό, για τις τέχνες, για τις επιστήμες, αλλά και όσα απασχολούν τον λαό. Είναι το ραδιόφωνο που θες να ακούς!

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο «904 Αριστερά στα fm» προσάρμοσε ήδη το πρόγραμμά του με έκτακτες εκπομπές, ενώ τη βδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησαν το ταξίδι τους οι εκπομπές «Το πεντάγραμμο του αγώνα» και «Λογοτεχνικοί παλμοί της Θεσσαλονίκης».

                                                             Με τα καλύτερα «υλικά»

Για το ανανεωμένο πρόγραμμα μίλησε στον «Ριζοσπάστη» η Ευδοξία Γραβαλά, δημοσιογράφος του «904» και υπεύθυνη προγράμματος. Απαντώντας στο ερώτημα τι καινούργιο φέρνει για τους ακροατές του «904», είπε: «Θα λέγαμε καλύτερα ότι δεν θέλουμε να φέρουμε το καινούριο, αλλά να προσθέσουμε στις προθήκες του ραδιοφώνου μας το νέο και όπως πάντα το καλύτερο κομμάτι του.

Το πρόγραμμά μας φτιάχτηκε με τα υλικά που κουβαλούσε πάντοτε ο "904" και ξεχώριζε για αυτά. Το μεράκι, τη φροντίδα, αλλά και τη ζωντάνια που πηγάζει από την αγάπη μας για το ραδιόφωνο ως την φωνή του καθενός μικρού και μεγάλου που υψώνεται δυνατή και στεντόρεια, κόντρα στο ρεύμα που θέλει να μας στερήσει να ονειρευόμαστε μια καλύτερη ζωή, είτε μέσα από τον λόγο είτε μέσα από την μουσική.

Εμείς σε πείσμα αυτών των καιρών "κρατάμε τη γραμμή ανοιχτή". Γι' αυτό και το πρόγραμμά μας, "Αυτό που θέλεις να ακους", είναι ένα πρόγραμμα σύγχρονο που δεν διαχωρίζει, αλλά συνδέει τις καλύτερες μουσικές διαδρομές από τις ρίζες τους... μέχρι το σήμερα.

Ευθυγραμμισμένο με την ανάγκη ενός ραδιοφώνου που προσφέρει καλή, ποιοτική μουσική, δίνοντας όπως πάντα βήμα σε νέα είδη μουσικής και καλλιτέχνες, καθώς το ραδιόφωνό μας αποτελεί το παράθυρο για τον πολιτισμό, αλλά και για τις τέχνες, για τις επιστήμες, και όσα απασχολούν τον λαό.

Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούσε πάντα βήμα για νέους καλλιτέχνες, το σπίτι του κάθε μουσικού. Τα μικρόφωνά του ήταν και είναι πάντα ανοιχτά σε κάθε φωνή που "δεν βολεύεται με λιγότερο ουρανό"».

Παρουσιάζοντας τις θεματικές του προγράμματος και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς ανέφερε: «Το μεράκι και την αγάπη τους στο ραδιόφωνό μας, και τους ευχαριστούμε από καρδιάς, καταθέτουν με χαρά οι μουσικοί παραγωγοί του "904 Αριστερά στα fm". Διαλεγμένοι ένας και ένας κάθε φορά ...εδώ και 34 χρόνια. Διαμάντια που λάμπουν μέσα στα σκοτάδια.

Σταθεροί και ακλόνητοι οδηγοί των ήχων που διαπερνούν την κονσόλα μας, βρίσκονται οι ηχολήπτες μας Παναγής Φιλιππάτος, Δημήτρης Μηνάς και Νίκος Βουτάκος. Εκτός από τα ερτζιανά, ο "904" ακούγεται εδώ και κάποια χρόνια διαδικτυακά μέσα από τον "902.gr" και πλέον μπορείτε να τον βρίσκετε και μέσα από τα social».

                                                       Κι άλλες εκπλήξεις στη συνέχεια

Όπως μας λέει η Ευδοξία Γραβαλά, «με τη νέα χρονιά θα υπάρχει συνέχεια στις θεματικές εκπομπές, όπως για την Υγεία, την Παιδεία, την Ιστορία... Είμαστε ευπρόσδεκτοι να συζητήσουμε και όποιες άλλες προτάσεις. Επίσης, το πρωινό καθημερινό μας πρόγραμμα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις το επόμενο διάστημα.

Όσο για το νέο λογότυπο του "904 Θεσσαλονίκη Αριστερά στα FM", σας προσκαλούμε σε διαγωνισμό μέσα στον Γενάρη. Και το καλύτερο ας κερδίσει στις καρδιές μας!».

                                               Το πρόγραμμα και οι συντελεστές

Ας συστηθούμε παλιοί και νέοι παραγωγοί. Καταρχήν οι παραγωγοί του λόγου...

Οι «ΤΕΧΝΗκράτες» μας συστήνονται από την πρώτη εκπομπή δεν είναι ούτε τεχνοκράτες, ούτε τεχνηκριτικοί, ούτε πολλοί περισσότερο τρομοκράτες ...Φιλοδοξούμε, μας είπαν, οι ΤΕΧΝΗκρατες Χρύσα Κοφίνα και Γιάννης Πρώιος μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας Fireart, να θέσουμε ερωτήματα για την τέχνη και να ανοίξουμε ένα διάλογο. Σε αυτή την διαδρομή τις μουσικές επιλογές θα κάνει ο Μιχάλης Πιεράκος κάθε Σάββατο 11 με 12 το μεσημέρι.

Οι «λογοτεχνικοί παλμοί της Θεσσαλονίκης» κάθε Παρασκευή 7 μ.μ. - 8 μ.μ., θα μεταφέρουν με σεβασμό το έργο των δημιουργών της πόλης μέσα από τα μικρόφωνα του Θεσσαλονίκη Αριστερά στα FM. Θα παρακολουθούν και θα αναδεικνύουν την πλούσια λογοτεχνική δραστηριότητα της πόλης μας. Θα είναι ένα βήμα για τους δημιουργούς, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.

Την ιδέα για μια εκπομπή για την τεχνολογία μας την έδωσε -μάλλον καλύτερα την απαίτησε- η Ραφαηλία Γραμματικού. Μας είπε «Ρεύμα είναι…» δεν είναι τάχα καμία μαγεία. Όλα εξηγούνται με την επιστημονική γνώση. Και εμείς περιμένουμε να μας το αποδεικνύει …όπως μας απείλησε, κάθε Κυριακή 5 με 6 το απόγευμα.

Ο Χρήστος Χασιακής ανέλαβε το δύσκολο έργο να μας ξεναγήσει στο κόσμο του βιβλίου. Το να δεχτεί την πρόταση του 904 του ήταν εύκολο, το να βρει τίτλο τον δυσκόλεψε. Μας ζητούσε βοήθεια. Τελικά το τίτλο το είχε ήδη στο μυαλό και με δύο λέξεις τα είπε όλα «Σελίδων Διηγήσεις» κάθε Κυριακή 12 με 1 το μεσημέρι.

«Στην γειτονιά του Ουρανού» μας συστήθηκε ο Οδυσσέας Μαάιτα. Η επιστήμη του στο ραδιόφωνο. Όταν του το ζητήσαμε, ήταν μια σκέψη που περίπου την είχε μεν φανταστεί, αλλά δεν το τολμούσε. Τελικά τον πείσαμε και κάθε Παρασκευή 8 με 9 το βράδυ -γιατί μια τέτοια εκπομπή θέλει τα αστέρια της- θα μας ταξιδεύει στα όχι και τόσο μυστικά του σύμπαντος.

Ο Παναγιώτης Γεωργάκας με την εκπομπή «Απέναντι στις εξαρτήσεις» κάθε Παρασκευή 5 με 6 το απόγευμα ξαναγυρνά στην συχνότητα μας για να αγγίξει με σεβασμό και κοινωνιολογική προσέγγιση, όπως μας έχει διδάξει, το ζήτημα της εξάρτησης. Μια δύσκολη μάχη όχι όμως ακατόρθωτη όταν στο μόνος εισβάλει ... το μαζί.

Η απογευματινή ζώνη της Τρίτης ξεκινά με αθλητικά. Όχι δεν θα είναι μία εκπομπή …μια από τα ίδια όπως ομολογούν οι συντελεστές της Κώστας Γκουντελιάς και Κυριάκος Ιφόγλου. Δεν θα ασχολείται μόνο με την αγωνιστική αλλά συνολικά με το αθλητισμό. «Αριστερό εξτρέμ» ο τίτλος της 5 με 6 το απόγευμα.

Με την νέα χρονιά βέβαια θα υπάρχει και συνέχεια στις θεματικές μας εκπομπές. Δίνοντας σας μια πρώτη γεύση να σας πούμε ότι θα προστεθούν εκπομπές όπως για θέματα υγείας, παιδείας, ιστορίας... και οποίες άλλες προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες για τις συζητήσουμε.

                       Στο μουσικό μας σκέλος να πάμε τώρα...

Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης ήρθε από τους τελευταίους για δοκιμαστικό. Όταν το ρωτήσαμε τι μουσική παίζεις μας είπε έντεχνο έτσι απλά. Και ο τίτλος της εκπομπής σου τον ρωτήσαμε "κοντραμπούντο" μας είπε, τον κοιτάξαμε με απορία και μπήκε στο στούντιο και από τα πρώτα λεπτά μας κέρδισε έτσι πήρε ένα δίωρο στη Δευτέρα μας 8 με 10 το βράδυ.

Για το Γιάννη Μωυσιάδη τι να πούμε κλασική αξία μας ταξιδεύει στο εναλλακτικό ροκ κάθε Δευτέρα 6 με 8 πλέον και όπως μας λέει κάθε φορά «Εβδομάδα είναι θα περάσει».

Και το πρόγραμμα της πρώτης μέρας της εβδομάδας κλείνει με το Γιώργο Τοπχανέλη και όπως λέει και ο τίτλος της εκπομπής του «Sentinel of metal» όπως καταλαβαίνετε μιλάμε για σκληρή μουσική. Ελπίζει σε δίωρη εκπομπή και εμείς αφήνουμε το χρόνο να δείξει και οι ακροατές να επιλέξουν.

Η Βιργινία Τατσούδη από μικρή λάτρευε το ραδιόφωνο, ήρθε θαρρετά και μας το είπε. Όταν την ρωτήσαμε τι εκπομπή θέλεις να κάνεις, μας είπε ότι θέλετε αρκεί να το ζήσω .Το πολιτικό τραγούδι ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι του ραδιοφώνου μας. Όμως χρειαζόμασταν μια εκπομπή που θα μας ξεναγεί σε αυτό, θα μας πηγαίνει, για να διδαχτούμε, σε παλιούς αγώνες και θα μας συντροφεύει στους νέους . Η Βιργινία το έκανε από την πρώτη κιόλας εκπομπή χωρίς καν να προλάβουμε να της περιγράψουμε τι θέλαμε. Και κάπως έτσι μορφοποιήθηκε «το πεντάγραμμο του αγώνα» κάθε Τρίτη 6 με 7 το απόγευμα.

«Rocκarolla» και Δημήτρης Παπασιμόπουλος. Τι να πούμε σταθερή αξία για στις ροκ συγχορδίες. Με ένα τεράστιο χαμόγελο δέχτηκε παρά το φόρτο της ζωής του να θυσιάσει ένα δίωρο για να μας κάνει και πάλι συντροφιά στα ξέγνοιαστα χρόνια κάθε Τρίτη 7 με 9.

Απόλυτα αρμονικά την σκυτάλη παίρνουν στις 9 οι «Rockbusters» . Οι ακροατές μας γνωρίζουν την εκπομπή του Γιώργου Αμαραντίδη σαν Rockrunners. Όμως στην παρέα προστέθηκε ο Χρήστος Μιχαλογιάννης λίγο αρχάριος… αλλά τον πήρε τον αέρα του μικροφώνου και η ροκ νίκησε ή καταστράφηκε θα δείξει !

Η Τρίτη μας ολοκληρώνεται με ραπ και χιπ χοπ γιατί σε όλα τα είδη μουσικής υπάρχει το καλό κομμάτι. Και ο Χακ και ο Monte θα μας το αποδείξουν με «Ένα ακόμα jam».

Κάθε Τετάρτη όπως εδώ και χρόνια την απογευματινή μας ζώνη, 5 με 7, ανοίγει η Κίρκη Γιαγλή ... «Χωρίς αφορμές» και μας πηγαίνει πότε θέατρο, πότε κινηματογράφο, πότε σε καμία συναυλία και κάπου κάπου απλά μας ξεκουράζει με τις μουσικές της επιλογές.

«Καλησπέρα» μας λέει 8 με 9 το βράδυ ο Κώστας Παπαστεργίου πιο παλιός, πιο νοσταλγικός πιο αφιερωματικός με πείσμα επιμένει.

Ο πιο παλιός μας παραγωγός ο Γιώργος Αναγνώστου επιστέφει και πάλι αγόγγυστα στο νέο ραδιοθάλαμο του 904 και επιμένει χωρίς να μας εξηγεί «δεν είμαι ροκ να με φοβάστε» κάθε Τετάρτη 9 με 10 το βράδυ. Την ώρα και την μέρα την διάλεξε ο ίδιος και δικαιωματικά του τι δώσαμε χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Τον Κώστα Γκούβα πραγματικά δυσκολευτήκαμε να του δώσουμε εκπομπή όχι γιατί δεν ήθελε αλλά γιατί δεν μπορούσαμε να τον βρούμε. Βλέπεται από νυχτοκάματο σε νυχτοκάματο που να τον πετύχουμε. Θέλαμε όμως μια καλή εκπομπή αντάξια των μεγάλων δημιουργών της μουσικής που να εξιστορεί τις γνήσιες και διαχρονικές λαϊκές ρεμπέτικες μελωδίες -και όχι μόνο - όπως μας ομολόγησε στην συνέχεια συζητώντας μαζί του …μια εκπομπή που να μας συστήνει με σεβασμό το μουσικό πάλκο και τους μεγάλους....δημιουργούς ...του κάθε είδους. Λίγο πριν πάρει το μπουζούκακι του για το νυχτερι του στις 10 το βράδυ της Τετάρτης ο Κώστας Γκούβας θα διαβαίνει το κατώφλι του 904. Τίτλος της εκπομπής του ψαγμένος πραγματικά. Άργησε αλλά τον βρήκε. Στο παρά πέντε κυριολεκτικά της επίσημης ανακοίνωσης του προγράμματος μας. “SOTTO VOCE” θα μας τον εξηγήσει το τίτλο κάποια στιγμή υπόσχετε.

Πέμπτη απόγευμα 5 με 7 επιστρέφει στο στούντιο του 904 η Εύα Σύρπα χρόνια μουσική παραγωγός του ραδιοφώνου μας και επιμένει με Καββαδία να μας λέει θαρρετά «7 σε παίρνει αριστερά» και εμείς δεν τη ζορίζουμε.

Στις μουσικές διαδρομές της λατινικής Αμερικής θα μας ταξιδεύει κάθε Πέμπτη 8 με 9 το βράδυ ο Θάνος Βράτζιας. Ο τίτλος πρέπει να προσδιορίζει τη γλώσσα των τραγουδιών του είπαμε και έτσι έγιναν τα βαφτίσια… «Viajes musicales» .

Μετά μουσικής σε τζάζ ρυθμούς όπως εδώ και χρόνια κλείνει το πρόγραμμα της Πέμπτης μετά τις 9 με την Ευαγγελία Σοφή και το Γιώργο Παπαευστρατιου. Δυο ώρες με απόλυτη αρμονία.

                                         Ο λόγος στα παιδιά

Μια ώρα κάθε μεσημέρι 3 με 4 και παραμένοντες σταθερά το Σαββατοκύριακο 9 με 10 το πρωί, ο 904 πρωτοπορεί και τολμά να παραχωρεί τη συχνότητα στους λιλιπούτειους φίλους του. Γιατί και αυτοί έχουν δικαιώματα!

«Έχε το νου σου στο παιδί» ο τίτλος της εκπομπής για να τους συντροφεύει στην μεσημεριανή τους ραστώνη και να ξεκουράζει ξέγνοιαστα τους γονείς γιατί ο θησαυρός τους ψυχαγωγείται όμορφα. Το μουσικό σήμα της εκπομπής με πολύ χαρά και τους ευχαριστούμε πολύ, δέχτηκαν να δημιουργήσουν βασισμένο στο ομώνυμο τραγούδι, ο Σωτήρης Μπαλλάς που έκανε και τη σχετική διασκευή και η Μέλπω Αλεξανδρούπουλου, παλιοί μας γνώριμοι και αυτοί στον 904, μαζί με την Δήμητρα και την Ανδριάνα που μας καλούν στην παρέα τους. 

Οι παιδικές εκπομπές μας δεν σταματούν εδώ όμως. Το κόκκινο αερόστατο αναλαμβάνει την Κυριακή Δίνει αρχικά τα μικρόφωνα 11 με 12 μεσημέρι στους πολύ μικρούς φίλους του «Τα μικρόφωνα στα παιδιά» λέει η Ελένη με τα παραμύθια της και υπόσχεται πολλές ακόμα εκπλήξεις.

Την σκυτάλη αμέσως μετά 12 με 1 το μεσημέρι παίρνει το αχτύπητο δίδυμο Μαρία Κοσμα-Αλεξάνδρα Παπουλάκη και «Τα μικρόφωνα του κόκκινου αερόστατου» πηγαίνουν στους λίγο μεγαλύτερους.

Και βέβαια να μην ξεχάσουμε την εκπομπή του ΠΑΜΕ «Αγριόχηνες» που έχει κατακτήσει την καρδιά και του δικού μας κοινού. Πλέον κάθε Σαββατοκύριακο 6 με 7 το απόγευμα.

Σαββατοκύριακο 1 με 2 το μεσημέρι σταθερά ακολουθούμε τις «Μουσικές ρίζες» μας με το γνωστό σε όλους εδώ και πάρα πολλά χρόνια μουσικό παραγωγό μας Χρήστο Ντεκουμέ.

«Πολιτισμικά και αλλά» σε νέα ώρα 7 με 8 με την Κατερίνα Χρήστου παίρνουμε ανάσες από τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Ο Στρατός Χορινός και τα «Ρεμπέτικα μονοπάτια» ήταν από τους πρώτους που επέστρεψε κάθε Σάββατο 8 με 10 στο στούντιο του 904 με το άκουσμα ότι επίκειται νέο ανανεωμένο πρόγραμμα του. Μας έλειπε όμως το έτερο ήμισυ του ο Γιάννης Στεφανίδης ο οποίος ήταν διστακτικός στο να δεχτεί. Δεν το ζορίσαμε γιατί του είχαμε εμπιστοσύνη. Ξέραμε ότι τελικά η παρέα του 904 θα τον κερδίσει και έτσι έγινε! Οπότε τα «ρεμπέτικα μονοπάτια» ξαναδέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου πριν την επίσημη έναρξη του προγράμματος με τα «μονοπάτια της ανατολής» και εμείς με πολύ χαρά τους δώσαμε ένα τρίωρο στο σαββατόβραδο μας για να μας ταξιδεύουν και πάλι στις αξέχαστες ανατολίτικες και λαϊκορεμπέτικες μουσικές από τις 8 το βράδυ. 

Πρωινό Σαββατοκύριακου σταθερά μένει 8 με 9 η κλασική μουσική ίσως αργότερα και όπερα …θα δείξει. Ακολουθεί 10 με 11 κάθε το Σάββατο η μελοποιημένη ποίηση.

                              Πρωινό καθημερινό πρόγραμμα

Τέλος το πρωινό καθημερινό μας πρόγραμμα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις το επόμενο διάστημα.

Προς το παρόν εσείς κρατάτε καθημερινά το «μουσικό χρονολόγιο» σε επιμέλεια του ηχολήπτη μας Δημήτρη Μηνά 8 με 9 το πρωί και 4 με 5 το απόγευμα σε επανάληψη και το ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ στις 10 το πρωί και κρατάτε την... γραμμή ανοιχτή για την συνέχεια ...γιατί κάθε φορά που ανοίγεις δρόμο στην ζωή μην περιμένεις να σε βρει το μεσονύχτι!

Με την νέα χρονιά ευελπιστούμε βέβαια και για άλλες εκπομπές …όπως μουσικές του κόσμου αλλά και επιστροφή στο ραδιοφωνικό θέατρο, είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες.

Αφού λοιπόν συστηθήκαμε, το μόνο που μένει είναι να σας ευχηθούμε... καλή ακρόαση, με τον "904 Αριστερά στα FM" το ραδιόφωνο που ΘΕΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣ!» 

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog