..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

«Ομόφωνα» την απέρριψαν ξανά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ την τροπολογία του ΚΚΕ για τους πλειστηριασμούς

Τροπολογία για την εδώ και τώρα προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών από τους πλειστηριασμούς κατέθεσε, χτες, στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η τροπολογία αυτή αποτέλεσε μία ακόμα σημαντική παρέμβαση του ΚΚΕ για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας, μετά και την απαράδεκτη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία «λύνονται τα χέρια» των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγοντας έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία.

Ταυτόχρονα, η τροπολογία ήρθε να αναδείξει για πολλοστή φορά στον λαό ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, όσο και αν καβγαδίζουν για αποπροσανατολισμό, έχουν κοινή γραμμή πλεύσης, είναι «ζυγισμένοι - στοιχισμένοι» πίσω από τις στρατηγικές επιλογές των επιχειρηματιών ομίλων.

Οχι μόνο απορρίφθηκε χωρίς καμία συζήτηση από την κυβέρνηση, καθώς η αρμόδια υπουργός Λ. Μενδώνη (η τροπολογία είχε κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού) είπε απλώς ποιες τροπολογίες κάνει δεκτές. 

Αλλά και ουδείς από τον ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε «κιχ» για την τροπολογία του ΚΚΕ, επιβεβαιώνοντας πόσο συνειδητή ήταν η επιλογή του ως κυβέρνησης να επιταχύνει το κυνηγητό της λαϊκής στέγης με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να χαρακτηρίσει ιδιώνυμο τις κινητοποιήσεις για την προστασία των λαϊκών σπιτιών, την ώρα που χτες παρίσταναν τους... υπερασπιστές της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Αντίστοιχη ήταν η στάση και των άλλων αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δηλαδή «τσιμουδιά».

                                             Η τροπολογία του ΚΚΕ

Οπως αναφερόταν στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ, «με πλειστηριασμούς της πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων απειλούνται χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για χρέη προς τις τράπεζες και τα "κοράκια", τα funds που έχουν αγοράσει τα "κόκκινα" δάνεια, αλλά και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία "λύνονται τα χέρια" των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία.

Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, όπως ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που παρέδωσε τα "κόκκινα" δάνεια στα αρπακτικά των funds και σε συνέχεια ο πτωχευτικός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, Ενώ, ταυτόχρονα, με μια σειρά από μέτρα που ψήφισαν οι κυβερνήσεις αυτές, ενισχύθηκε το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καταστολή κ.ά. για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός που βυθίζει τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση».

                       Το άρθρο της τροπολογίας - προσθήκης είχε ως εξής:

«Από την ψήφιση του παρόντος παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια - funds, του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ, σε βάρος της πρώτης - κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων για οφειλές τους προς αυτούς.

Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί».

                     Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στους πλειστηριασμούς

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, επισήμανε ότι τα funds με την απόφαση του δικαστηρίου στην τσέπη για τους πλειστηριασμούς είναι έτοιμα να αρπάξουν τη λαϊκή στέγη γι' αυτό και πρέπει να υπερψηφιστεί η τροπολογία του ΚΚΕ. Ενώ κατήγγειλε ότι η απόφαση πατάει στο εκτρωματικό θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει εναλλάσσοντας τη σκυτάλη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε πως τα «κόκκινα» δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, με τεράστιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αύξηση της φοροεπιδρομής, με εισφοροεπιδρομή από τον νόμο Κατρούγκαλου που δημιούργησαν συνθήκες αδυναμίας ανταπόκρισης σε δάνεια, εφορία κ.α. Οσο για τις προτάσεις των άλλων κομμάτων που ζητούν να αυξηθούν οι δόσεις των δανειοληπτών, τόνισε ότι τους μετατρέπουν σε ομήρους των τραπεζών και του κράτους, ενώ το ΚΚΕ στην αντίπερα όχθη λέει ότι πρέπει την κατάσταση των υπερχρεωμένων να την πληρώσουν οι τράπεζες και το κράτος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης απηύθυνε το κάλεσμα να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στους πλειστηριασμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ: ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Στοπ στους πλειστηριασμούς της κατοικίας των λαϊκών οικογενειών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog