..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Όταν ο μισογυνισμός γίνεται viral...


 Πολλά γράφονται για την υπόθεση της γνωστής διαδικτυακής περσόνας Άντριου Τέιτ, πρώην κικμπόξερ, influencer και δηλωμένου μισογύνη. Από το Δεκέμβρη του 2022, αυτός και ο αδερφός του, τελούν υπό σύλληψη στη Ρουμανία με κατηγορίες για βιασμό, εμπορία ανθρώπων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με στόχο την εκμετάλλευση γυναικών, όπου τις εξανάγκαζαν να δημιουργούν πορνογραφικό υλικό για συγκεκριμένες ιστοσελίδες με σκοπό αμύθητα κέρδη.

Ο Τέιτ όμως δεν έγινε γνωστός για τη σύλληψή του... Οι απαράδεκτες, εμετικές απόψεις του, γεμάτες μισογυνισμό και σεξισμό, έχουν γίνει viral στα social media, όπως το instagram, twitter, TikTok και το youtube καθιστώντας τον παγκόσμια γνωστό...

«Οι γυναίκες είναι ιδιοκτησία των αντρών», «τα θύματα βιασμών να αναλάβουν τις ευθύνες τους», «οι καλύτερες γυναίκες είναι αυτές μεταξύ 18 και 19 γιατί είναι εύκολο να αφήσεις πάνω τους το στίγμα σου»... και πολλά ακόμα συνθέτουν τον οχετό που έφτανε σε εκατομμύρια χρήστες. Μόνο στο TikTok, τα βίντεο όπου παρουσιάζεται να δίνει «μαθήματα ζωής» σε νέα αγόρια, όπως για το πώς να «προκαλούν και να απαιτούν πίστη από τη γυναίκα τους», με «συνταγές επιτυχίας για γρήγορο και εύκολο χρήμα», έχουν προβληθεί 11,6 δισεκατομμύρια φορές.

Αυτός ο οχετός πατριαρχικών, σκοταδιστικών αντιλήψεων (που επιδιώκουν να γίνονται και πρακτικές) είναι σάρκα από την σάρκα του σάπιου συστήματος, που βρίσκει στα social media το κατάλληλο κανάλι για να φτάσει και να επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια νέους και νέες. Για άλλη μία φορά οι περίφημες δικλείδες ασφαλείας των social media για περιορισμό περιεχόμενου τέτοιου είδους... πήγαν περίπατο αφού για τους κολοσσούς των social media ο σκοταδισμός «πουλάει» ακόμα και αν τα κέρδη βγαίνουν από την αναπαραγωγή απαράδεκτων αντιλήψεων, την διαμόρφωση στρεβλών προτύπων και στερεοτύπων για τη θέση της γυναίκας, τις σχέσεις των δύο φύλων.

Αντισώματα ενάντια στη σήψη του συστήματος της εκμετάλλευσης, που γεννά κάθε είδους σκουπίδια και τα προμοτάρει ως πρότυπα για τους νέους ανθρώπους, μπορούν να χτιστούν στην πάλη για την ανατροπή του. Εκεί γίνονται μαθήματα ζωής η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη, ο αλληλοσεβασμός.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog