..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Η κοροϊδία του «Πλαφόν»


 
Χωρίς «πλαφόν» στην ...κοροϊδία, η Κομισιόν ανακοίνωσε χτες την πρότασή της στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτήν, θα συζητηθεί ένα κάποιο «πλαφόν» στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου από τα κράτη - μέλη, το οποίο ορίζει στα 275 ευρώ τη μεγαβατώρα!

Οι ανακοινώσεις αυτές κλείνουν μια και καλή το κεφάλαιο «μέτρα ανακούφισης του λαού» από το δυσβάσταχτο κόστος της Ενέργειας, ρίχνοντας και το τελευταίο «φύλλο συκής» των δήθεν «παρεμβάσεων» της ΕΕ για την ενεργειακή φτώχεια.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα, στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ, όπου διαπραγματεύονται τις τιμές του φυσικού αερίου όλοι οι προμηθευτές και όχι μόνο από τη Ρωσία, η τιμή για τις παραδόσεις του Δεκέμβρη κυμαίνονται στα 120 ευρώ.

Ακόμα κι έτσι, το κόστος είναι τρεις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας! Αυτό σημαίνει ότι η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς, ταλαντώνεται σ' ένα εύρος πολύ υψηλότερο σε σχέση με πριν από λίγα χρόνια.

Άρα τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα το φυσικό αέριο και αντίστροφα τα μονοπώλια της Ενέργειας απολαμβάνουν όλες τις εγγυήσεις ότι θα συνεχίσουν να αυγαταίνουν τα κέρδη τους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και συγκυρίες της αγοράς.

Αυτό ακριβώς σηματοδοτεί η πρόταση της Κομισιόν για «πλαφόν» στη χονδρική του φυσικού αερίου, διαβεβαιώνοντας τα μονοπώλια ότι κανένας δεν πρόκειται να βάλει «ταβάνι» στην κερδοφορία τους.

Η Κομισιόν υπερασπίζεται την πρότασή της ως την καλύτερη «βάση» για συμβιβασμό, που θα παίρνει υπόψη τις «ανησυχίες» των πιο χρεωμένων κρατών - μελών, χωρίς να διαταράσσει τη λειτουργία της αγοράς.

Αυτοί οι δυο «πυλώνες», τα ανταγωνιστικά δηλαδή συμφέροντα μονοπωλίων και κρατών από τη μια και η θωράκιση της καπιταλιστικής αγοράς από την άλλη, οριοθετούν και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση της ΕΕ και των κυβερνήσεων στο ζήτημα της Ενέργειας.

Γι' αυτό είναι «από χέρι καμένο» να περιμένει ο λαός ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει από τις αποφάσεις τους, όταν:

-- Το «τοτέμ» της στρατηγικής τους στην Ενέργεια είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς και το χρηματιστήριο, που σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα και τοκίζουν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων. Εκεί οφείλονται οι πανάκριβες τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

-- Η στρατηγική της «πράσινης ανάκαμψης» από τη μια και της «δημοσιονομικής σταθερότητας» από την άλλη, στη σκιά μιας νέας οικονομικής κρίσης, είναι οι συμπληγάδες που λιανίζουν τη λαϊκή ανάγκη για ρεύμα και καύσιμα φτηνά.

Τι κάνει για παράδειγμα η κυβέρνηση στην Ελλάδα; Από τη μια «συμβολαιοποιεί» πράσινες επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ως πρώτη δόση για τα μονοπώλια και από την άλλη αυξάνει τους φόρους στον λαό κατά 1,6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2023, για να πιαστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα!

-- Οι κυρώσεις στη Ρωσία, με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επιβαρύνουν τον λαό και όχι τα μονοπώλια της Ενέργειας, που σε Ρωσία, Ευρώπη και Αμερική συνεχίζουν να κάνουν ατάραχα τις δουλειές τους, έχοντας μάλιστα προσαρμόσει στις νέες συνθήκες τα μεταξύ τους αλισβερίσια.

-- Η προμήθεια και το κόστος της Ενέργειας συνδέονται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα των διαφορετικών οικονομιών της ΕΕ και αξιοποιούνται στα μεταξύ τους παζάρια, σε βάρος των λαϊκών αναγκών, που συνθλίβονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη για να θωρακίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Καμιά αναμονή για «σωτήρες» λοιπόν! Αυτοί δεν υπάρχουν πουθενά, όπως δείχνει και η πρόταση της Κομισιόν για το δήθεν «πλαφόν», που στη χώρα μας ήταν πρόταση όλων των αστικών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Διέξοδο και προοπτική μπορεί να δώσει μόνο ο λαός! Παλεύοντας για ουσιαστική ανακούφιση από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, τραβώντας την πρίζα από το σύστημα που κάνει την Ενέργεια πανάκριβο αγαθό και εμπορεύεται τις ανάγκες του.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Πέμπτης 24 Νοέμβρη 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog