..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Εννέα και Εικοσιοκτώ το νέο βιβλίο της Αριστέας Σερεμέτη. (Καλοτάξιδο)



Ενα μυθιστόρημα που ξεκινάει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και φτάνει ως τις μέρες μας έχοντας σαν ιστορικό φόντο τη βουλγαρική κατοχή στη Βόρεια Ελλάδα και τις όσες τραγικές καταστάσεις έλαβαν χώρα στον τόπο μας μετά από τον Πόλεμο. Ενδιάμεσα η συγγραφέας, κάνοντας χρήση μιας μη γραμμικής γραφής, μας μεταφέρει στον χρόνο της Μικρασιατικής Καταστροφής φωτίζοντας το παρελθόν και τις ιστορίες των ηρώων της.

Το μυθιστορηματικό μέρος του βιβλίου εξελίσσεται γύρω απ' τις ζωές τριών κοριτσιών δεμένων απ' τη μοίρα κι απ' τη φιλία τους. Από χριστιανική οικογένεια η Μαριορίνη Ταπεινού, από εβραϊκή η Ζιμπούλ Καράσσο, από μουσουλμανική η Σερέν Κάρμαν θα δουν τις ζωές τους να διαλύονται μέσα στη δίνη της Κατοχής και των οικογενειακών τραγωδιών, στην πολυπολιτισμική τότε Κομοτηνή.

 Μετά τον Πόλεμο η καθεμιά θα τραβήξει τον δρόμο της μακριά από τον τόπο της και τις τραυματικές καταστάσεις που έζησαν, σκορπισμένες στον ελλαδικό χώρο και στην Κωνσταντινούπολη. Θα βρεθούν ξανά μαζί εξορισμένες σε ένα ξερονήσι και οι ζωές τους θα δεθούν και πάλι στενά και άρρηκτα. Η ύπαρξη ενός άνδρα, ο οποίος συνδέεται στενά με τις ζωές και των τριών, αποτελεί έναν ακόμα συνδετικό κρίκο που τις δένει μεταξύ τους.

Πέρα απ' το ενδιαφέρον της ψυχολογικής απεικόνισης των ηρωίδων που η καθεμιά τους διαθέτει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και των περιπετειών που βιώνουν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση της ιστορίας στην Κομοτηνή κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής της πόλης. Είναι γεγονός πως η βουλγαρική κατοχή της Βόρειας Ελλάδας και όσα συνέβησαν στη διάρκειά της είναι ένα κομμάτι της Ιστορίας μας που δεν είναι τόσο γνωστό στο ευρύτερο κοινό. Η συγγραφέας αναφέρεται στην περίοδο αυτή καθώς και στην Αντίσταση στην οροσειρά της Ροδόπης έχοντας μελετήσει τα ιστορικά γεγονότα και δένοντάς τα με τις ζωές των ηρώων του μυθιστορήματος. 

Η σύνδεση αυτή γίνεται με τρόπο ισορροπημένο, έτσι ώστε το μυθιστόρημα να μην «ξεφεύγει» γινόμενο βιβλίο Ιστορίας, πράγμα που αποτελεί πάντα κίνδυνο όταν πρόκειται για ιστορικά μυθιστορήματα, στα οποία κάποιες φορές ο μύθος χρησιμεύει σαν άλλοθι για να γραφτεί Ιστορία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ιστορία είναι το υπόβαθρο πάνω στο οποίο οι ήρωες διαμορφώνουν τις σχέσεις τους και παίρνουν τις αποφάσεις τους.

Για τη διάθεση του βιβλίου επικοινωνήστε στο 6948.733.885, στο aristeaseremeti17@gmail.com, στο messenger και στο viber.

Ερη Ρίτσου

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 01062022

1 σχόλιο:

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog