..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση ενάντια στην ακρίβεια και την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πραγματοποίησαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να κάνουν στάσεις στο αμερικάνικο προξενείο και τα γραφεία του ΣΕΒ. Μπροστά βρίσκονταν ντελιβεράδες με τα μηχανάκια τους, που ξεσήκωσαν όλη την Θεσσαλονίκη..


Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου γίνεται μεταφορά ΝΑΤΟϊκού πολεμικού υλικού. Εκεί οι  εργαζόμενοι φώναξαν δυνατά «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

Δυνάμεις των ΜΑΤ εμπόδισαν τους εργαζόμενους να περάσουν μέσα από το Λιμάνι και έτσι η πορεία συνεχίστηκε προς την Πύλη 11 όπου και οι διαδηλωτές κατάφεραν να «αιφνιδιάσουν» τις αστυνομικές δυνάμεις και να μπουν στο χώρο του λιμανιού. Εκεί φωνάζουν συνθήματα όπως «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» και «ΗΠΑ και Ρωσία τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν» (δείτε βίντεο εδώ). 
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Θανάσης Κουτσουράς, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, καλωσόρισε τους εργαζόμενους που από τα άγρια χαράματα είναι στο πόδι για να διασφαλίσουν την επιτυχία της σημερινής απεργίας, κόντρα στις απόπειρες εκφοβισμού και στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. «Αυτές οι μεθοδεύσεις για άλλη μια φορά έπεσαν στο κενό», ανέφερε. 

«Από αυτήν την αφετηρία απαντάμε σε όλους αυτούς που πέρα από τον ιδρώτα και το αίμα εργατών που απαιτούν για τα κέρδη τους καθημερινά, δεν διστάζουν να κάνουν πολέμους, να αιματοκυλήσουν λαούς. Και σε αυτήν τη φρίκη γινόμαστε σήμερα, για άλλη μια φορά, μάρτυρες», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «τα ρωσικά μεγαθήρια χτυπιούνται με αυτά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, δρόμων Ενέργειας και Εμπορίου, εκμετάλλευσης εργατικού δυναμικού, αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς, εκατομμύρια πρόσφυγες. Καταδικάζουμε την απαράδεκτη ιμπεριαλιστική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία όπως και όλους τους ενόχους! Γιατί δεν τους κάνουμε τη χάρη. Δεν θα διαλέξουμε εκβιαστικά στρατόπεδο μεταξύ ληστών».

Υπογράμμισε ακόμα ότι υπάρχουν «νεκροί και σακατεμένοι, τόσο από τους άδικους ιμπεριαλιστικούς τους πολέμους, όσο και από τις αφόρητες συνθήκες δουλειάς. Η μήτρα τους κοινή, το κυνήγι τους κέρδους» προσθέτοντας ότι «και εδώ στη χώρα μας, πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη είχαμε την απαράδεκτη καταδίκη από τα αστικά δικαστήρια, πρώην προέδρου της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων της συναδέλφισσας Γαρουφαλιάς Καλαμαρά για τη συνδικαλιστική της δράση. Την ίδια στιγμή, πέρασαν πόσοι μήνες και ακόμα καμία απόφαση από τη Δικαιοσύνη τους για την εκδικητική απόλυση του προέδρου μεταλλείων του Νίκου Τζανετή. Τέτοια παραδείγματα πολλά. Αυτή είναι η δημοκρατία τους».
Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τον λαό μας, σε αυτούς τους δολοφονικούς σχεδιασμούς, που έχει μετατρέψει όλη τη χώρα σε ένα απέραντο ορμητήριο και σε ένα εν δυνάμει στόχο από τους αντιπάλους της, σε περίπτωση κλιμάκωσης, επισημαίνοντας πως εξίσου ένοχοι και επικίνδυνοι είναι και όλοι οι άλλοι επίδοξοι σωτήρες. Από τον ΣΥΡΙΖΑ του "διαβολικά καλού Τραμπ" μέχρι τους κληρονόμους του ΠΑΣΟΚ που άφησε στην ιστορία την ατάκα "ευχαριστούμε τους Αμερικανούς"».

Από κοινού υπηρετούν την ίδια στρατηγική στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και όλα αυτά τα πληρώνουμε εμείς. Είναι υπόλογοι όλοι αυτοί για το ότι μας λένε πως δεν υπάρχει σάλιο για Υγεία και Παιδεία και την ίδια στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των ΝΑΤΟικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ της, δήθεν για την άμυνα της χώρας.

Επίσης, τόνισε ότι «με μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων ώστε τα εργατικά σωματεία να είναι πραγματικά το αποκούμπι και το όπλο τους, που θα στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο, τη μεγαλοεργοδοσία, το κράτος, τις κυβερνήσεις της και τις ενώσεις της. Που θα πατάει πάνω σε ένα πλαίσιο που θα ενώνει τους εργάτες πρώτα και κύρια με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και όχι στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού και των αντοχών της οικονομίας. Έχουμε πλούσια και θετική πείρα. Στις 26 του Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε ένα πραγματικά μαζικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και χιλιάδων εργαζομένων που είπαν…φτάνει πια!».
Καταλήγοντας ο Θ. Κουτσουράς ξεκαθάρισε ότι «ξαμολιόμαστε στους χώρους δουλειάς. Παρεμβαίνουμε σε κάθε πρόβλημα που εντοπίζουμε. Ενισχύουμε την αλληλεγγύη με συναδέλφους μας και με οικογένειές τους. Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας για τη θέση μας για τον πόλεμο και την ακρίβεια, αναδεικνύουμε το αγωνιστικό μας πλαίσιο και κυρίως παίρνουμε μέτρα, ώστε όλο και περισσότεροι να εντάσσονται στον αγώνα, να οργανώνονται στα σωματεία και όπου δεν υπάρχουν να δημιουργούν καινούρια όπως έκαναν οι συνάδελφοι στην "efood" και στο MET». 

Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυναν οι Ηλίας Νεοχωρίτης από το Σωματείο της «efood», Γιάννης Αναστασίου εκ μέρους των εργαζομένων στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Βασίλης Μουρατίδης από τους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog