..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Γ. Λαμπρούλης: Οι δωρεές των «ευεργετών» βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας (VIDEO)

 

Ένα ακόμη βήμα για την προώθηση του «νοσοκομείου-επιχείρηση» κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την κύρωση στη Βουλή της σύμβασης που είχε υπογράψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μέσω «δωρεάς» του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος». 

Υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελλ. Λύση το νομοσχέδιο για την κύρωση της «Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος "Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος" και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας» που σχετίζεται με την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. 

Το ΚΚΕ καταψήφισε. «Παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και «Όχι» το ΜέΡΑ25. 

Στο νομοσχέδιο εξειδικεύεται η αρχική σύμβαση με το ίδρυμα, η οποία υπογράφτηκε το 2018. Με βάση την εξειδίκευση της σύμβασης, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι στο άρθρο 1 «για τους σκοπούς και το αντικείμενο της σύμβασης» δεν υπάρχει καν αναφορά στο «δημόσιο σύστημα Υγείας», αλλά αναφέρεται στη συμβολή του έργου στον «Ελληνικό Τομέα Υγείας».

Το νομοσχέδιο βρίθει διατάξεων που προωθούν τη λειτουργία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι μετά την παράδοσή του, η πλήρης κατοχή, νομή, δικαιώματα κ.λπ., θα ανήκουν στο ΝΠΙΔ και όχι στο υπουργείο. Αυτό δείχνει την ενίσχυση της αυτοτελούς δράσης αυτού του νοσοκομείου σύμφωνα με τους κανόνες της επιχειρηματικής δράσης που χαρακτηρίζει ένα ΝΠΙΔ. Στις προβλέψεις της σύμβασης υπάρχουν επίσης τα κριτήρια της επιχειρηματικής δράσης, όπως η οικονομικά «αποδοτικότερη» λειτουργία, η εφαρμογή των «βέλτιστων διεθνών πρακτικών» οι οποίες έχουν σχέση με την προσαρμογή στους «κανόνες της αγοράς» και βεβαίως η ύπαρξη του CEO (Chief Executive Officer), ο οποίος συνήθως αποτελεί το στέλεχος μιας επιχείρησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, σημείωσε πως η σημερινή σύμβαση και οι όροι της επιβεβαιώνουν αυτά που είχε προβλέψει το ΚΚΕ από το 2018 που είχε αρχικά υπογραφεί. Το ίδρυμα αποκτά δικαίωμα ελέγχου στους τομείς της δωρεάς, ενώ ενισχύεται ο εμπορευματικός χαρακτήρας της λειτουργίας του Παιδιατρικού Νοσοκομείου. Πρόκειται για το τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου που προωθεί το σύστημα των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στο πλαίσιο της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας και γι' αυτό το ΚΚΕ θα την καταψηφίσει. 

Στην ομιλία του, κατήγγειλε την πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα είτε σε φάση ανάπτυξης είτε σε φάση κρίσης, με την υποχρηματοδότηση και απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Πρόσθεσε πως για το κράτος οι υπηρεσίες Υγείας είναι κόστος και την ίδια ώρα θησαυρίζουν οι ιδιωτικοί μονοπωλιακοί όμιλοι, που τώρα εμφανίζονται ως «ευεργέτες» προσφέροντας ένα πολύ μικρό μέρος από τα κέρδη που αποκομίζουν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ενώ η παροχή υπηρεσιών Υγείας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με αυτές τις κινήσεις -τόνισε- οι κυβερνήσεις επιχειρούν τη βαθύτερη ιδεολογική παρέμβαση στον λαό για να εξωραΐσουν το καπιταλιστικό σύστημα.  

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Γ. Λαμπρούλης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και των εργαζομένων της COSCO και της ΛΑΡΚΟ ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους γιατί είναι δίκαια και αφορούν την επιβίωσή τους.

902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog