..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ Μάχες στα ανατολικά της Ουκρανίας και ρωσικά πλήγματα (ΦΩΤΟ)

Ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση στη Μαριούπολη  Πηγή: Associated Press

Πληθαίνουν οι αναφορές για μάχες μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, την ώρα που συνεχίζονται τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα.

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε ακόμη ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της χώρας.

«Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί», πρόσθεσε.

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους», σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, ανέφερε. 

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει σχεδόν 50 Ρώσους στρατιώτες στην επαρχία Λουχάνσκ, έχει καταρρίψει συνολικά έξι ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην ίδια περιοχή και έχει καταστρέψει τέσσερα ρωσικά τανκς σε έναν δρόμο κοντά στο Χάρκοβο.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει τις πληροφορίες του Κιέβου ότι έχει καταρρίψει αεροσκάφη της και έχει καταστρέψει τεθωρακισμένα οχήματά της.

Από την πλευρά της η συνοριοφυλακή της χώρας επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής τρία μέλη της έχουν σκοτωθεί, όλα τους στην επαρχία Χερσόν, στα νότια σύνορα της Ουκρανίας με την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν σκληρές μάχες. Ο στρατός υπέστη μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες», δήλωσε ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

           Ο Ζελένσκι καλεί τους πολίτες να υπερασπιστούν τη χώρα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες να υπερασπιστούν τη χώρα έναντι των ρωσικών δυνάμεων, λέγοντας ότι το Κίεβο θα διανείμει όπλα σε όποιον τα ζητήσει. Σε διάγγελμά του, ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ είπε σήμερα ότι όποιος είναι έτοιμος και μπορεί να φέρει όπλο μπορεί να ενταχθεί στις τάξεις του τμήματος εφέδρων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα διανείμει όπλα σε βετεράνους.

Ο λευκορωσικός στρατός δεν μετέχει στη ρωσική εισβολή δηλώνει ο Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του, η οποία είναι σύμμαχος της Μόσχας, δεν μετέχει στην εισβολή στην Ουκρανία που εξαπέλυσε το πρωί η Ρωσία, ενώ σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία χρησιμοποιεί το λευκορωσικό έδαφος για την εισβολή της.

«Τα στρατεύματά μας δεν λαμβάνουν κανένα μέρος στην επιχείρηση αυτή», δήλωσε ο Λουκασένκο σε συνεδρίαση με τους αρχηγούς των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.

Σύμφωνα με το RIA, ο Λουκασένκο πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στο Μινσκ.

                       Οι αντιδράσεις από το ευρωατλαντικό μπλοκ

Η Ρωσία φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτήν την επιθετική πράξη και όλες τις καταστροφές και απώλειες ζωών που θα προκαλέσει. Θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της τονίζει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ. Υπογραμμίζει ότι «η απάντηση της ΕΕ θα περιλαμβάνει τόσο τομεακά όσο και μεμονωμένα περιοριστικά μέτρα, συντονισμένα πλήρως με τους διατλαντικούς και ομοϊδεάτες εταίρους μας».

Η ανακοίνωση του Ύπατου Εκπροσώπου σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Καταδικάζουμε επίσης τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλούμε να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Επίσης σημειώνει ότι «η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές από την αρχή και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ καταδίκασε τη ρωσική επίθεση. Σήμερα το πρωί είμαστε «άναυδοι, αλλά όχι αβοήθητοι», είπε και αναφέρθηκε εκ νέου στις κυρώσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί. «Θα ξεκινήσουμε με το πλήρες πακέτο των πιο μαζικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Αν. Μπέρμποκ κάλεσε επίσης τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν άμεσα την Ουκρανία - το ίδιο έγινε, όπως είπε, για λόγους ασφαλείας, με τους γερμανούς διπλωμάτες που βρίσκονταν στη χώρα, ενώ η πρεσβεία θα εξεταστεί εάν μπορεί να λειτουργήσει σε άλλη πόλη, εκτός Κιέβου. Εξήγησε ακόμη ότι δεν μπορεί για την ώρα να οργανωθεί επιχείρηση επαναπατρισμού, ωστόσο στην Πολωνία, την Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία έχει οργανωθεί η υποδοχή από τις εκεί γερμανικές αντιπροσωπείες, για όποιον καταφέρει να φθάσει μέχρι τα αντίστοιχα σύνορα.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ δήλωσε πριν από λίγο ότι η σύναψη νέων συμβολαίων με τη Ρωσία για φυσικό αέριο είναι «αδιανόητη», όπως και η περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα.

Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε σε συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της να επιτύχει την παύση των εχθροπραξιών, ανέφερε σήμερα σε ηλεκτρονικό μήνυμά του ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι ο οποίος, όπως ανέφεραν πηγές του γαλλικού προεδρικού μεγάρου, ζήτησε την ευρωπαϊκή συνδρομή. Ο Μακρόν συνεκάλεσε εξάλλου σήμερα το πρωί το συμβούλιο άμυνας και ασφάλειας της Γαλλίας, ενώ το απόγευμα, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, θα λάβει μέρος στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας των G7.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι καταστροφή για την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας έκτακτη σύγκληση των ηγετών του ΝΑΤΟ και παρουσιάζοντας τα σχέδια για διάγγελμα προς τους Βρετανούς και για συνομιλίες με τους ηγέτες της G7.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog