..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

ΠΑΝΔΗΜΙΑ SARS-COV-2 Πάνω από 4 εκατομμύρια οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο - «Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα

Πηγή: Associated Press
 Ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασε χθες Τετάρτη το τραγικό ορόσημο των 4 εκατομμυρίων, φθάνοντας τους 4.000.269 νεκρούς, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τ. Α. Γκεμπρεγέσους, αλλά και με βάση τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, την ώρα που ο ιός και οι μεταλλάξεις του συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, με τους λαούς να πληρώνουν βαρύ τίμημα από την πολιτική που τους αφήνει εκτεθειμένους, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για να στηρίξει τα κέρδη του κεφαλαίου.

Τα κρούσματα του ιού είχαν παράλληλα ξεπεράσει τα 185 εκατομμύρια σε παγκόσμια κλίμακα ως τις 21:21 χθες Τετάρτη (τοπική ώρα· 04:21 ώρα Ελλάδας), κατά τα στοιχεία της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα στον πλανήτη, με 606.215 θανάτους επί συνόλου 33.769.829 μολύνσεων. Πρόκειται αντίστοιχα για το 15% των θανάτων και το 18% των κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Ακολουθούν η Βραζιλία με 528.540 νεκρούς και η Ινδία με 404.211, ενώ πάνω από 120.000 θανάτους θρηνούν Μεξικό, Περού, Ρωσία, Βρετανία και Ιταλία.

                               Κυρίαρχη πλέον η μετάλλαξη «Δέλτα»

Πηγή: Associated Press

Την ίδια ώρα, καθώς η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα» έχει εντοπιστεί πλέον σε 104 χώρες, καταγράφεται ξανά αύξηση στα νέα κρούσματα διεθνώς. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΠΟΥ τη βδομάδα 28 Ιούνη - 4 Ιούλη τα νέα κρούσματα σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, μετά από 7 συνεχόμενες βδομάδες μείωσης.

Όλες οι περιφέρειες πλην της Αμερικής καταγράφουν αύξηση νέων κρουσμάτων, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Ευρώπη (+30%) και στην Αφρική (+15%).

Στο ίδιο διάστημα καταγράφεται αύξηση των θανάτων κατά 6% στην Ευρώπη και κατά 23% στην Αφρική, αντανακλώντας και την τεράστια ανισομετρία στους εμβολιασμούς, καθώς πλήρως εμβολιασμένο στην αφρικανική ήπειρο είναι μόλις το 1% του πληθυσμού. Συνολικά στον κόσμο καταγράφεται μείωση των θανάτων κατά 7%, κυρίως λόγω της σχετικής μείωσης των θανάτων στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αμερική συγκριτικά με την προηγούμενη βδομάδα.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν ότι η παραλλαγή «Δέλτα» είναι ήδη κυρίαρχη, εκτιμώντας ότι το 51,7% των νέων κρουσμάτων κορονοϊού τις τελευταίες δύο βδομάδες συνδέονται με αυτήν. Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σχεδόν στις μισές Πολιτείες.

Στην Πορτογαλία είναι ήδη εμφανείς οι συνέπειες από το «ξεχείλωμα» των «πρωτοκόλλων» για τα κέρδη των ομίλων του Τουρισμού. Η χώρα άνοιξε τα σύνορά της τον Μάη για επισκέπτες από τη Βρετανία (όντας για ένα διάστημα στην «πράσινη λίστα» του Λονδίνου), με «χαλάρωση» των μέτρων πρόληψης και αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι μολύνσεις με την παραλλαγή «Δέλτα» και να φτάσουν τα κρούσματα στα επίπεδα του Φλεβάρη. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, η παραλλαγή «Δέλτα» ευθύνεται για το 89,1% των μολύνσεων. 

Πηγή: Associated Press

Καθόλου τυχαία, μεγάλη αύξηση στα κρούσματα παρατηρείται στα τουριστικά νησιά του Ατλαντικού, τη Μαδέρα και τις Αζόρες, καθώς και στη βόρεια Πορτογαλία, ενώ πάνω από τα μισά νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν χτες προέρχονται από την περιοχή της Λισαβόνας. Πλήρως εμβολιασμένο είναι μόνο το 38% του πληθυσμού.

Αντίστοιχα στην Ισπανία, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων σχεδόν τριπλασιάστηκε, από 58 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού στις 29 Ιούνη σε 156 κρούσματα την περασμένη Τρίτη.

Στη Ρωσία, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα τόνισε ότι «η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει τεταμένη», καθώς όπως επεσήμανε, την τελευταία βδομάδα καταγράφηκαν 162,4 χιλιάδες νέα κρούσματα και ο δείκτης νοσηρότητας διαμορφώθηκε σε 110,7 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες, σημειώνοντας αύξηση 17% σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα. Πρόσθεσε ότι παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων σε 82 περιοχές της Ρωσίας, ενώ είναι κατειλημμένο το 79,5% των κλινών για COVID-19.

Στη Γερμανία, η αναλογία των εβδομαδιαίων κρουσμάτων στον πληθυσμό κατέγραψε μικρή αύξηση μετά από πάνω από δύο μήνες σταθερής μείωσης, με τα κρούσματα ωστόσο να παραμένουν ακόμα σχετικά χαμηλά: Χτες ανακοινώθηκαν 985 νέα κρούσματα και 48 επιπλέον θάνατοι.

Στη δε Γαλλία, η παραλλαγή «Δέλτα» αντιστοιχεί ήδη περίπου στο 40% των νέων κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τα ποσοστά μόλυνσης αυξήθηκαν σε 11 μητροπολιτικές περιοχές, κυρίως στο Παρίσι.

      Έξαρση κρουσμάτων σε Νοτιοανατολική Ασία και Αυστραλία

Πηγή: Associated Press

Στη Νότια Κορέα καταγράφηκε τις προηγούμενες 24 ώρες ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων του SARS-CoV-2 που έχουν διαγνωστεί αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, συνολικά 1.275, καθώς πλέον οι αρχές –που ήλπιζαν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς αυτόν τον μήνα– εξετάζουν την επιβολή αυστηρότερων μέτρων. Είναι η πρώτη φορά που τα κρούσματα ξεπέρασαν το επίπεδο των 1.200 για δύο συνεχόμενες ημέρες, κάτι που δεν είχε σημειωθεί ούτε στην κορύφωση του τρίτου κύματος τον Δεκέμβριο.

Στην Ταϊλάνδη, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα Πέμπτη τραγικό ρεκόρ 75 θανάτων ασθενών με την COVID-19 κατά τις προηγούμενες 24 ώρες, καθώς δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να ελέγξουν το νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το ίδιο διάστημα, στην επικράτεια του βασιλείου επιβεβαιώθηκαν 7.058 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει καταγραφεί πως μολύνθηκαν να φθάνει τους 308.230.

Στην Αυστραλία, η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας ανέφερε σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης της COVID-19 για τη φετινή χρονιά. Η Νέα Νότια Ουαλία ανέφερε 38 νέα περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης, έναντι 27 περιστατικών που είχε καταγράψει χθες, Τετάρτη, καθώς η πρωτεύουσά της, το Σίδνεϊ, προετοιμάζεται για μία τρίτη εβδομάδα παραμονής σε λοκντάουν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Εφημερίδα Ριζοσπάστης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog