..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ «Πρόβες πολέμου» και επικίνδυνη όξυνση στη Μαύρη Θάλασσα


 
Εμπλοκή ελληνικού ΝΑΤΟικού αεροδρομίου στο επεισόδιο με το βρετανικό αντιτορπιλικό καταγγέλλει η Ρωσία

Τεράστιες ευθύνες απέναντι στο λαό αναλαμβάνει η κυβέρνηση με τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς προχωρούν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί για την περικύκλωση της Ρωσίας και οξύνεται ο ανταγωνισμός με τη Μόσχα στη στρατηγικής σημασίας περιοχή.

Καθώς αυξάνεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και πυκνώνουν τα περιστατικά ΝΑΤΟικής αμφισβήτησης της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, μεγαλώνει καθημερινά ο κίνδυνος ενός «ατυχήματος» που μπορεί να πυροδοτήσει μια ιμπεριαλιστική σύγκρουση με απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς.

Στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς εμπλέκεται ενεργά η Ελλάδα, τόσο με τη συμμετοχή της στις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις - «πρόβες πολέμου» της λυκοσυμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα (όπως αυτές τις μέρες που είναι σε εξέλιξη η άσκηση «Sea Breeze») όσο και με τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο για τα επιθετικά αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Χαρακτηριστικά, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν δήλωσε χτες ότι στο περιστατικό με το βρετανικό αντιτορπιλικό «Defender» την περασμένη βδομάδα στα ανοιχτά της Κριμαίας (δέχτηκε προειδοποιητικά πυρά από ρωσικές δυνάμεις για παραβίαση των ρωσικών χωρικών υδάτων) συμμετείχε και αμερικανικό στρατηγικό αναγνωριστικό αεροσκάφος που απογειώθηκε από ΝΑΤΟικό αεροδρόμιο της Ελλάδας, πιθανώς της Κρήτης.

«Ηταν σαφώς μια πρόκληση» - είπε ο Πούτιν - με ξεκάθαρους στόχους: «Πρώτα απ' όλα διοργανώθηκε όχι μόνο από τους Βρετανούς, αλλά και από τους Αμερικανούς. Το βρετανικό πολεμικό πλοίο εισήλθε στα χωρικά μας ύδατα το μεσημέρι, ενώ νωρίς το πρωί ένα αμερικανικό στρατηγικό αναγνωριστικό αεροπλάνο απογειώθηκε από αεροδρόμιο του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, από την Κρήτη πιστεύω. Το είδαμε και το παρατηρήσαμε καθαρά».

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «η εισβολή του βρετανικού αντιτορπιλικού στα χωρικά ύδατα της Ρωσίας είχε στρατιωτικούς σκοπούς αναγνώρισης. Επεδίωξε να ανακαλύψει, με τη βοήθεια ενός αεροσκάφους αναγνώρισης, ποιες είναι οι αντιδράσεις των Ενόπλων Δυνάμεών μας σε τέτοιου είδους προκλήσεις, να δει ποιες εγκαταστάσεις είναι ενεργοποιημένες, πού βρίσκονται και πώς λειτουργούν».

Επιπλέον, συνέχισε, το περιστατικό έγινε για να δηλώσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ότι «δεν σέβονται την επιλογή του λαού της Κριμαίας να ενταχθεί στη Ρωσία».

Αναφορικά με την Ουκρανία, ο Πούτιν εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για το γεγονός ότι «η στρατιωτική εκμετάλλευση του εδάφους της από χώρες της Δύσης αρχίζει να ξεδιπλώνεται». Επεσήμανε ότι ενώ το Σύνταγμα της Ουκρανίας δεν επιτρέπει την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων, επιτρέπει τη δημιουργία κέντρων κατάρτισης ή κάποιες άλλες μορφές συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.

«Ωστόσο, η στρατιωτική εκμετάλλευση του εδάφους που συνορεύει άμεσα με τη χώρα μας δημιουργεί σημαντικά προβλήματα ασφάλειας για τα ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας» και «αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog