..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Αθήνα: Το απεργιακό ποτάμι ξεχείλισε - Στα σκουπίδια το τερατούργημα - Πρόταση για κλιμάκωση με νέα απεργία στις 16/6 (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Από άκρη σε άκρη όλη η χώρα «παρέλυσε» καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στη μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων ετών και στις συγκεντρώσεις Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, στέλνοντας μήνυμα ότι με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι μπορούν να αχρηστεύσουν το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, πετώντας το νομοθετικό σκουπίδι της κυβέρνησης στον κάλαθο των αχρήστων. Το απεργιακό ποτάμι έστειλε παράλληλα μήνυμα άμεσης συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης, βροντοφωνάζοντας «Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο δεν είναι για παζάρια και για διάλογο». 

Ένα απεργιακό ποτάμι σχηματίστηκε από νωρίς το πρωί στην Αθήνα, με χιλιάδες διαδηλωτές να καταφτάνουν στις προσυγκεντρώσεις για να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια. Χαρακτηριστικό του τεράστιου μεγέθους της απεργιακής κινητοποίησης ήταν ότι η συγκέντρωση στα Προπύλαια πριν καν ξεκινήσει εκτεινόταν από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια, με τον κόσμο διαρκώς να καταφθάνει.

Τα μηνύματα ότι η απεργιακή συγκέντρωση θα ήταν συγκλονιστική, είχαν φτάσει από τα ξημερώματα, όπου πολλοί χώροι δουλειάς είχαν «νεκρώσει», ενώ και οι προσυγκεντρώσεις που ακολούθησαν ήταν κατάμεστες.

«10ωρη δουλειά - 200 ευρώ μισθός αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός», «7ωρο - 5νθημερο σταθερή δουλειά - αυτό ζητάει η εργατιά», «8ωρο, ασφάλιση, σύνταξη, υγεία - δε θα τα χαρίσουμε στην εργοδοσία», «Λάστιχο ωράριο, λάστιχο ζωή - οργανώσου τώρα για την ανατροπή», ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα καθ' όλη τη διάρκεια της μεγαλειώδους συγκέντρωσης, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικής συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για να πάρει άμεσα πίσω το νομοσχέδιο - τερατούργημα.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, ανεβαίνοντας στο βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης στα Προπύλαια, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ και της ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, σημείωσε ότι, «Προτείνουμε στα Συνδικάτα νέα απεργιακή κλιμάκωση για τις 16 Ιούνη και νέα απεργιακή συγκέντρωση. Προτείνουμε συλλαλητήρια, πικετοφορίες, άλλες μαζικές αντιδράσεις από Σωματεία και μαζικούς φορείς στην Αθήνα και σε όλους τους μεγάλους δήμους της Αττικής τις επόμενες ημέρες. Συνεδριάσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις των Συνδικάτων από σήμερα το απόγευμα».
Χαιρετισμούς στην απεργιακή συγκέντρωση απηύθυναν επίσης ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Έδρας των Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων (δείτε εδώ βίντεο) και ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ)

Παράλληλα από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη και η στήριξη της απεργιακής συγκέντρωσης στους εργαζόμενους της ΒΦΛ Καβάλας που από την Τετάρτη έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενάντια στις απολύσεις και την εργολαβοποίηση. Επίσης εκφράστηκε η στήριξη στη σημερινή απεργία των ναυτεργατών και στον αγώνα τους ενάντια στην ποινικοποίηση του απεργιακού δικαιώματος.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια παραβρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που έκανε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

                        Ογκώδης διαδήλωση - Ηχηρό μήνυμα 


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ιδιαίτερα μαζικής απεργιακής συγκέντρωσης στα Προπύλαια, το απεργιακό ποτάμι με τους χιλιάδες διαδηλωτές που ήδη εκτείνονταν από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια καταλαμβάνοντας ολόκληρη την οδό Πανεπιστημίου, υψώνοντας ψηλά τις σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως, «Συμβάσεις κλαδικές - αυξήσεις των μισθών - Είναι η απαίτηση των εργατών», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά - Σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά» και «Με καθεστώς γαλέρας των εργατών - αυξάνουνε τα κέρδη των εργοδοτών», σε πυκνή διάταξη τα συνδικάτα έφτασαν στο Σύνταγμα, ενώ επί ώρα χιλιάδες διαδηλωτές συντεταγμένα περνούσαν έξω από τη Βουλή. Μάλιστα, φοιτητικοί σύλλογοι φθάνοντας στο Σύνταγμα, άναψαν καπνογόνα.

Ενδεικτικό της συγκλονιστικότητας και της μαζικότητας της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα ήταν το γεγονός, ότι καθώς το πλάτωμα της Αμαλίας μπροστά από τη Βουλή είχε γεμίσει ασφυκτικά, οι απεργοί που καταλάμβαναν το μεγαλύτερο μέρος της Πανεπιστημίου, κατέβαιναν τη Γεωργίου μπροστά από τη «Μ. Βρετάνια», με τη διαδήλωση να περικυκλώνει το Σύνταγμα, μέσω της Φιλελλήνων. Παραμένοντας έξω από τη Βουλή, χιλιάδες απεργοί διαμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι η κυβέρνηση να πάρει πίσω το αντεργατικό σκουπίδι. 

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση που πλημμύρισε την Πανεπιστημίου και στη διαδήλωση που ακολούθησε στα μαζικά μπλοκ των ομοσπονδιών και των συνδικάτων, αντανακλάται η μαζική συμμετοχή στην απεργία στους χώρους δουλειάς. Από κάθε κλάδο επιβεβαιώθηκε η ίδια μαχητική και αισιόδοξη εικόνα: η μεγαλύτερη απεργία των τελευταίων χρόνων!
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog