..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ: Δεν θα χορηγείται σε άτομα 65 ετών και άνω το εμβόλιο Oxford/«AstraZeneca»

Πηγή: Associated Press

Δεν θα χορηγείται σε άτομα 65 ετών και άνω το εμβόλιο Oxford/«AstraZeneca», αλλά σε ηλικίες  από 18-64 ετών, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Η εξαίρεση για τα άτομα άνω των 65 σχετίζεται με το γεγονός πως ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, «οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου, προσθέτοντας πως «με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας».

«Ο μόνος λόγος που υπάρχει αυτή η απόφαση, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στις ηλικίες άνω των 65 ετών, τα οποία αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες», ισχυρίστηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους. «Να θυμίσω ότι πολύ μεγάλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, ήδη έχουν διενεργήσει εμβολιασμούς σε πολλές χιλιάδες κόσμου και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Και δεδομένου ότι θα έχουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ομάδες αυτές μέχρι τα τέλη του μήνα, τότε αναμένεται να αλλάξουμε και την απόφαση αυτή», συμπλήρωσε. 

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, σημειώθηκε ότι υπάρχει σχεδιασμός για την ένταξη του εμβολίου στο πρόγραμμα εμβολιασμού που ακολουθεί η Ελλάδα με ημερομηνία έναρξης τη 12η Φλεβάρη και θα χορηγείται σε δύο δόσεις σε ειδικά εμβολιαστικά κέντρα τα οποία δεν θα διασταυρώνονται με τα ήδη υπάρχοντα. Επιχειρησιακά δηλαδή θα αναπτυχθεί ένα παράλληλο σύστημα εμβολιασμού κάτι που σημαίνει περαιτέρω επιβάρυνση νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και υγειονομικών στο βαθμό που η διαδικασία του εμβολισμού θα συνεχίσει να πραγματοποιείται στις υποστελεχωμένες υποδομές του συστήματος Υγείας και με εξαντλημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog