..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ: Πάμε στην Αθήνα για τον 62ο γύρο( Video)



Το βλέμμα στραμμένο στον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τον Μάρτη, έχει πλέον η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που σπρώχνουν προς συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, μετά την ολοκλήρωση του 61ου γύρου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση των θέσεων των δύο πλευρών και της ατζέντας που θέτει η καθεμιά στο τραπέζι του παζαριού. 

Από ελληνικής πλευράς, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. 

Από τουρκικής, εύρος χωρικών υδάτων και ελληνικού εναέριου χώρου, συνθήκες διαβίωσης και «ελευθερίες» της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, καθεστώς μικρότερων, ακατοίκητων νησιών, που όπως υποστηρίζει η Άγκυρα δεν έχουν «περάσει» ονομαστικά στην Ελλάδα από τις διάφορες Συνθήκες, δηλαδή οι «γκρίζες ζώνες». Επίσης η Άγκυρα φέρεται να κατέθεσε πρόταση για δημιουργία ενός «μηχανισμού διαχείρισης» του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού.

«Υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας μας είναι δυνατή η επίλυση όλων των προβλημάτων, περιλαμβανομένου του Αιγαίου, και είναι πλήρης η βούλησή μας για αυτό. Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων», σχολίασε με ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος συμμετείχε στην τουρκική αντιπροσωπεία.

Τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ έσπευσαν να χαιρετίσουν την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, στον δρόμο για την έναρξη του ελληνοτουρκικού «διαλόγου» που στρώνουν. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι όλοι σταθήκαν στην έναρξη της διαδικασίας, χωρίς να τοποθετούνται για το περιεχόμενό της και την ατζέντα που θέτουν οι δύο πλευρές, σε μια ακόμη ένδειξη της στάσης που κρατούν απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη και τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων σε αυτήν τη διαδικασία. Υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την ικανοποίησή τους για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ). Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε με το πέρας του Συμβουλίου ότι «επαναβεβαίωσαν» πόσο «σημαντική» είναι η εμπλοκή με την Τουρκία στην πορεία «σταθεροποίησης του διαλόγου» ΕΕ - Άγκυρας. Χαρακτήρισε, δε, «σημαντικό βήμα» σε αυτή την κατεύθυνση τις διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας πως πρέπει να αναπτυχθούν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.  

Από την πλευρά της η Μαρία Αντεμπάρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, αφού εξέφρασε τη «χαρά» για την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να εμπλακεί στις συνομιλίες, υποστηρίζοντας πως «το ποια θέματα, ποιες λύσεις και ποια μέτρα θα συμφωνηθούν είναι υπόθεση των πλευρών». Η εκπρόσωπος συνέστησε, οι «απ’ έξω» να αποφεύγουν, «προς το παρόν», παρεμβατικά σχόλια «σε μια διαδικασία που μόλις ξεκίνησε».

Να σημειωθεί πάντως ότι σήμερα το μεσημέρι ο Νίκος Δένδιας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προηγουμένως είχε δει και τον Μ. Τσαβούσογλου. Στην ατζέντα είναι και ο «μηχανισμός αποκλιμάκωσης» που ενεργοποίησε πέρυσι το ΝΑΤΟ στην έδρα του, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, με συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Πρόκειται για τη ΝΑΤΟική «πλατφόρμα» της οποίας ο ρόλος, ως «συμπληρωματικός» των «πολιτικών επαφών» για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής στην περιοχή, αναμένεται να διευρυνθεί παραπέρα.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog