..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Στον εισαγγελέα και πάλι ο Πελετίδης, για το δωρεάν νερό που παίρνουν στην Πάτρα.

ΦΩΤΟ PATRINAKI

Το νερό από το φράγμα Πείρου – Παράπειρου, από το περασμένο καλοκαίρι, έρχεται δωρεάν στην Πάτρα, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο δήμαρχος Πελετίδης.

Μέχρι δε το 2025 τόσο η Πάτρα, όσο και οι γειτονικοί δήμοι Δυτ. Αχαίας και Ερυμάνθου, θα παίρνουν δωρεάν το νερό από το φράγμα. Το 2026 θα αποφασιστεί με τι καθεστώς θα λειτουργεί το φράγμα και αυτό αφορά την επόμενη δημοτική θητεία

Ωστόσο, η αντιπολίτευση στο δήμο Πατρέων ζητεί επιτακτικά από τον Πελετίδη να προχωρήσει τώρα στη σύσταση διαδημοτικού φορέα και να αναλάβει τη διαχείριση του φράγματος η ΔΕΥΑΠ.

Το θέμα είχε απασχολήσει το δήμο και την προηγούμενη  θητεία, με την παράταξη του Δημάρχου να αρνείται τη σύσταση φορέα με τη μορφή Α.Ε. και κατά την προεκλογική περίοδο είχε κάνει σημαία ΄΄όχι στο φορέα – το νερό να έρθει δωρεάν από το φράγμα΄΄.

Από το 2014 το πολιτικό, οικονομικό και αυτοδιοικητικό κατεστημένο της πόλης πολιορκούσε τον δήμαρχο να δεχτεί τη σύσταση φορέα στο φράγμα. Δεν το έκανε μέχρι τώρα, διότι πολιτική του θέση είναι ότι το νερό είναι αγαθό και δεν γίνεται να πληρώνει ο λαός ένα έργο δύο και τρεις φορές όταν μάλιστα κατασκευάστηκε το φράγμα με λεφτά των φορολογουμένων.

Τώρα, επανήλθε το θέμα στο προσκήνιο με την αντιπολίτευση να εκβιάζει και να απειλεί τον δήμαρχο με κυρώσεις αν εμμείνει στη γνωστή θέση του, επειδή πριν 8 μήνες ελήφθη με κατά πλειοψηφία απόφαση Δ.Σ. η σύσταση φορέα.

΄΄Όχι, δεν θα εφαρμόσω την απόφασή σας και να πάτε όπου θέλετε να με καταγγείλετε ΄΄ τους απαντά ο Πελετίδης. Το νερό – λέει- θα το παίρνουμε δωρεάν τα επόμενα 5 χρόνια και δεν κατανοώ γιατί υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να πληρώσουμε.

Ποιο είναι το κόστος για το φορέα ;

Εάν γινόταν φορέας από το 2015 μέχρι σήμερα , μόνο τα λειτουργικά κόστη θα ήταν 15 εκ. ευρώ, δηλαδή 3 εκ. το χρόνο (αυτό προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου Πατρών).

Μέχρι το 2025 θα χρειάζονταν άλλα 15 εκ. κι έτσι στη δεκαετία 2015 – 2025 το συνολικό κόστος θα έφθανε τα 30 εκ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ενώ ψευδώς δήλωναν από το 2015 ότι το φράγμα ήταν έτοιμο, ήρθε η κυβέρνηση και κάνει προκήρυξη στις 18 Δεκεμβρίου για έργα ολοκλήρωσης του φράγματος προυπολογισμού 16 εκ. ευρώ καθώς και συντήρησή του μέχρι το 2026 με 8,3 εκ. δηλ. το συνολικό έργο φθάνει τα 24,3 εκ ευρώ.

Ποιος θα πληρώσει αυτά τα λεφτά; Αν είχε συγκροτηθεί ο φορέας  από το 2015 θα του φόρτωναν και τα 24.3 εκ. για το λόγο ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προυπολογισμό επιχειρήσεις Α.Ε.

Τούτο σημαίνει ότι στη δεκαετία για τη λειτουργία και διαχείριση του φράγματος θα έχουν δαπανηθεί 65 εκ. ευρώ.

Παρά ταύτα, η αντιπολίτευση επιμένει να θέλει τον φορέα γιατί, όπως ισχυρίζεται, το φράγμα θα το πάρει ιδιώτης και θεωρούν τέτοιον τον ανάδοχο που θα προκύψει στις 18 Δεκεμβρίου.

Αυτό το σενάριο θεωρεί αστείο η δημοτική αρχή διότι ο ανάδοχος θα ολοκληρώσει το φράγμα, θα το συντηρήσει και το 2026 θα αποχωρήσει.

Και ως τότε οι τρεις δήμοι θα παίρνουν δωρεάν το νερό.


(ΦΩΤΟ: Η πινακίδα δείχνει το δημόσιο χαρακτήρα του έργου. Το φράγμα κατασκευάστηκε με χρήματα των φορολογουμένων και ήρθε η ώρα να ξεδιψάσουν τρεις δήμοι, μεταξύ αυτών και της Πάτρας. Το νερό μπήκε στο αυλάκι, η Πάτρα το παίρνει ήδη δωρεάν, αλλά η αντιπολίτευση απαιτεί σύσταση φορέα για να το πληρώνουν οι Πατρινοί!).

Σήμερα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γρ.Αλεξόπουλος του ΚΙΝΑΛ με άρθρο του στον Τύπο θέτει θέμα δημοκρατίας (!) επειδή ο Πελετίδης δεν εφαρμόζει την απόφασή τους για σύσταση φορέα.

Η απάντηση του δημάρχου ήταν άμεση ΄΄Δημοκρατία είναι να τιμάς την ψήφο του λαού΄΄ είπε και υπενθύμισε ότι ο πατραικός λαός ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την πολιτική θέση της παράταξής του για μη σύσταση φορέα. ΄΄Εμείς κάνουμε πράξη αυτό που υποσχεθήκαμε στο λαό : ότι το νερό θα το παίρνουμε δωρεάν μέχρι το 2026 κι αν τότε είναι η Λαική Συσπείρωση στο δήμο πάλι δωρεάν θα το φέρνουμε στην Πάτρα΄΄ κατέληξε ο Κ. Πελετίδης.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, οι επικεφαλείς παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δηλώνουν πως είναι διατεθειμένοι να προσφύγουν στην Αποκεντρωμένη και τον Εισαγγελέα, αφού προσάπτουν στον δήμαρχο την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και θα επιδιώξουν έτσι την καθαίρεσή του !!

Με αφορμή τις απειλές από πλευράς αντιπολίτευσης, οι οποίες δημοσιεύονται και στον τοπικό Τύπο, ο Πελετίδης έδωσε σήμερα απαντήσεις μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών.

΄΄Εμείς της Λαικής Συσπείρωσης δεν ήρθαμε στο δήμο να γαντζωθούμε σε καρέκλες εξουσίας για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα λίγων και ισχυρών και να γίνουμε τα καλά παιδιά του συστήματος. Αν η αντιπολίτευση θεωρεί πως το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά νομικό, ας προσφύγει όπου νομίζει ώστε το σύστημά τους να πάρει την ευθύνη της καθαίρεσής μας΄΄ είπε ο Πελετίδης.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ΄΄όσο θα είμαι δήμαρχος δεν πρόκειται να βάλω την υπογραφή μου για φορέα και να χαρατσωθεί ο πατραικός λαός΄΄.

Ο Δήμαρχος επανέλαβε  πως και για το θέμα του φράγματος (ήταν το βασικό στην αντιπαράθεση κατά την προεκλογική περίοδο) ΄΄μίλησε ο λαός όπου ενέκρινε τις θέσεις μας και για την πολιτική που έχουμε για το φράγμα, δίνοντας μεγάλη πλειοψηφία στη Λαική Συσπείρωση. Είμαστε υποχρεωμένοι να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του εφαρμόζοντας ό,τι υποσχεθήκαμε΄΄ .

Καταλήγοντας ο Κ.Πελετίδης τόνισε ΄΄είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει, αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία να παίρνουμε δωρεάν το νερό μέχρι το 2026 - ΄΄εμείς λέμε πως αν είμαστε και μετά το 2026 πάλι δωρεάν θα παίρνουμε το νερό από το φράγμα΄΄-  και να εμφανίζονται παρατάξεις της αντιπολίτευσης που θέλουν να πληρώσουμε΄΄!

πηγη f/b Ρεπόρτερ Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog