..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης του λαού από τα χρέη στις τράπεζες


Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια, με την οποία η κυβέρνηση «κατακρεουργεί» τα κριτήρια, επιδεινώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να απαλλάξει τις τράπεζες από το κόστος της διαχείρισης των δανείων αυτών, να εξασφαλίσει την κερδοφορία και τη ρευστότητά τους.

Οσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση κατά τη χτεσινή συζήτηση της τροπολογίας στην Ολομέλεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα και να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας, έδειξε καθαρά ότι αγωνιά για τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όταν απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ που περιείχε συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από την υπερχρέωση, προκειμένου να σταματήσει ο λαός να πληρώνει τα βάρη των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων.



Αλλωστε, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκης, απαντώντας στο ΚΚΕ, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να προβάλει κάποια απαίτηση προς τις τράπεζες για την πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών, αλλά θα φέρει και νέα μέτρα, που θα καλύψουν τα όποια «χρηματοδοτικά κενά» για να προχωρήσει το «νέο παραγωγικό μοντέλο» της «δίκαιης» ανάπτυξης για το κεφάλαιο. 

Ο υπουργός μάλιστα, σε ό,τι αφορά την τροπολογία του ΚΚΕ, επιστράτευσε και το άθλιο επιχείρημα ότι τάχα τα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών δεν θα επιβαρύνουν τους τραπεζίτες, αλλά «επιστρέφουν πάλι στον Ελληνα φορολογούμενο».

Εξάλλου, η τροπολογία, που θα αφήσει εκτός ακόμα και της όποιας τυπικής προστασίας εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, είναι ενταγμένη σε νομοσχέδιο που περιέχει πληθώρα προνομίων, όπως φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ενισχύσεις με χρήμα κ.ά. των επιχειρηματικών ομίλων. Ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό, έρχονται άμεσα τα νομοσχέδια για την ενίσχυση των στρατηγικών επενδύσεων, τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, για το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» κ.ά., όλα για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Να σημειωθεί πως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, αβαντάροντας την κυβέρνηση, δεν έκαναν καμία αναφορά στην τροπολογία του ΚΚΕ, προβάλλοντας τις δικές τους διαχειριστικές προτάσεις, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των τραπεζών, συνολικά του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνητική τροπολογία, η ΝΔ δείχνοντας και εδώ ότι μοιράζεται τις ίδιες αγωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των συμφερόντων του κεφαλαίου, δήλωσε μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Ν. Δένδια ότι θα την υπερψηφίσει. 

Το ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία χωρίς να έχει ουσιαστικές διαφωνίες, ενώ κατέθεσε την αίτηση για ονομαστική ψηφοφορία για να δείξει, σύμφωνα με τους βουλευτές του, τη σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ. 

Κατά τάχθηκε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, επειδή, κατά τον ειδικό της αγορητή Γ. Σαχινίδη, τα «κόκκινα» δάνεια για να μειωθούν χρειάζονται ανάπτυξη «και ακόμα δεν έχουν έρθει επενδυτές» λόγω αντιαναπτυξιακής κυβερνητικής πολιτικής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 29032019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog