..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Κοινοβουλευτική Παρέμβαση ΚΚΕ για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και όλων των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην «ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε.»



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και όλων των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην «ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε.»

Η εταιρία εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρων «ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Α.Ε.», με έδρα τη Δράμα, από τις ηγετικές επιχειρήσεις του κλάδου, με μεγάλο όγκο εξαγωγών και διεθνή δραστηριότητα (θυγατρική στη Γερμανία, λατομεία στη FYROM κ.λ.π.), εκμετάλλευση πολλών λατομείων, αδειών εξόρυξης και ερευνών, με δύο εργοστασιακές μονάδες επεξεργασίας μαρμάρου και τους φορείς της να δραστηριοποιούνται κερδοφόρα και στον κλάδο οινοποιίας, ετέθη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης με αίτηση των πιστωτριών τραπεζών, λόγω χρεών και διαχειριστή την εταιρία ERNST & YOUNG. 

Διενεργήθηκαν πολλοί δημόσιοι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την πώληση – μεταβίβαση του ενεργητικού της επιχείρησης μεταξύ των οποίων και τα δύο εργοστάσια επεξεργασίας στη Δράμα. Το πρώτο (με 15 εργαζόμενους) κατακυρώθηκε στην εταιρία ΙΚΤΙΝΟΣ Α.Ε. και το δεύτερο (με 136 εργαζόμενους) στην εταιρία NORDIA Α.Ε. μαζί με πολλά λατομεία (Γρανίτης Δράμας, Βώλακας Δράμας, Θάσος, FYROM), 15 λατομικές άδειες σε Δράμα, Καβάλα, Χίο και 46 άδειες και αιτήσεις αδειών έρευνας και μίσθωσης λατομείων. 

Τόσο στη δημοσιευθείσα πρόσκληση διενέργειας του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού όσο και στο σχέδιο σύμβασης μεταβίβασης που τη συνοδεύει περιλαμβάνεται ο παρακάτω όρος: 
«Η πλειοδότρια αναλαμβάνει με το παρόν συμβόλαιο να απασχολήσει τους εργαζόμενους που αποτελούν το υφιστάμενο κατά την ημερομηνία της σύμβασης μεταβίβασης ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις εγκαταστάσεις της «ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Α.Ε.» στο Δήμο Δράμας, Τέρμα Ευξείνου Πόντου, στα λατομεία της «ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ Α.Ε.» στην περιοχή Γρανίτη του Νομού Δράμας και στο λατομείο που διατηρεί στη Θάσο του Νομού Καβάλας (ΟΜΑΔΑ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ Α’). Η πλειοδότρια θα εφαρμόσει στις συμβάσεις εργασίας με τους εργαζόμενους κατ’ ελάχιστο τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που εφαρμόζονται από την «Γ. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε.» από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης μεταβίβασης αναγνωρίζοντας τους όλα τα σχετικά εργασιακά δικαιώματα τους». 

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζόμενων, η εταιρία NORDIA Α.Ε. που πλειοδότησε στον παραπάνω δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, δηλώνει ότι το πραγματικό της ενδιαφέρον περιορίζεται μόνο στην εξόρυξη (λατομεία, άδειες εξόρυξης και ερευνών) και ότι δεν προτίθεται να λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας, οδηγώντας τους 136 εργαζόμενους στον άμεσο κίνδυνο της απόλυσης και της ανεργίας. Μάλιστα για να αποφύγει τις ευθύνες της μεθοδεύει πιέσεις προς τους εργαζόμενους για «εθελούσια έξοδο» από την εργασία τους.

Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναδεικνύονται: 

Η κοροϊδία και αντιλαϊκή ουσία των διακηρύξεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ περί δήθεν «δίκαιης ανάπτυξης», «επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και μάλιστα ποιοτικές». Ότι καπιταλιστική ανάπτυξη και λαϊκή ευημερία είναι όροι ασύμβατοι και αντίπαλοι. Οι επενδύσεις και η κερδοφορία στηρίζονται στο τσάκισμα των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Οι όποιες διακηρύξεις για προστασία των εργατικών συμφερόντων εξανεμίζονται μπροστά στα επιχειρηματικά συμφέροντα που προστατεύονται από το αντεργατικό οπλοστάσιο που παραμένει άθικτο και ενισχύεται από τη κυβέρνηση. 

Ενισχύεται η τάση συγκέντρωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε μεγαλύτερες μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
Η καπιταλιστική ανάπτυξη γίνεται με κριτήριο το κέρδος και δεν οδηγεί στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του τόπου για την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων και αναγκών. 

Ο εξαγωγικός προσανατολισμός, τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατυμπανίζει ως εργαλείο με το οποίο θα λυθεί κάθε πρόβλημα, όχι μόνο εκθέτει ολόκληρους κλάδους στις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς, αλλά παράλληλα αντί να καλύπτει τις αυξανόμενες εγχώριες λαϊκές ανάγκες διοχετεύει την εγχώρια παραγωγή στις διεθνείς αγορές με κριτήριο το κέρδος των ομίλων. 

Αποδεικνύεται από τα παραπάνω ότι σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι είναι τα θύματα του κέρδους ως κριτηρίου της παραγωγής, που παράγει εκμετάλλευση, εμπορικούς πολέμους των ανταγωνιστικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Η εγχώρια παραγωγή μαρμάρου και μάλιστα ποιοτικού θα μπορούσε να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες και ταυτόχρονα, να αναπτύξει το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, και παράλληλα να απασχολήσει χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο της μαρμαροτεχνίας με συνθήκες και όρους εργασίας που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. 
Προϋπόθεση είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης της εργατικής εξουσίας, του μοναδικού που κοινωνικοποιώντας το σύνολο των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, μέσα σ’ αυτά και τα λατομεία και οργανώνοντας την παραγωγή με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να αναπτύξει το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων, και να εγγυηθεί τη διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για:

Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και όλων των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων στην «ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ – ΜΑΡΜΑΡΑ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε.» και μετά τη μεταβίβαση της επιχείρησης σε νέο ιδιοκτήτη και στο διηνεκές με δεδομένα: 

α) ότι η μεταβίβαση αδειών εξόρυξης υφιστάμενων ή μελλοντικών καθώς και των δικαιωμάτων ερευνών απαιτούν την έγκριση του Υπουργείου. 

β) τον πλούτο της χώρας σε κοιτάσματα μαρμάρου και την ύπαρξη ισχυρού κλάδου επεξεργασίας μαρμάρου.

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog