..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Νεάπολης- Συκεών.


Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης ΠΚΜ για την Αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Νεάπολης- Συκεών.

Θεσσαλονίκη, 23.03.2018

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα:  Αντιπλημμυρική  θωράκιση του Δήμου Νεάπολης- Συκεών.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών έστειλε επιστολή στην αρμόδια υπηρεσία της ΠΚΜ (ΑΠ 5510/20-02-2018), επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα αντιπλημμυρικής  θωράκισης αντιμετωπίζει ο Δήμος Νεάπολης Συκεών  αφού:

Α. Kαθυστερεί σημαντικά η διευθέτηση και ο καθαρισμός του ρέματος του Ξηροποτάμου στο περιαστικό δάσος του Σέιχ-Σου στα όρια των Πεύκων.

Β. Ο αντιπλημμυρικός αγωγός του ρέματος του Κρυονερίου στις Συκιές, έχει μείνει ημιτελής αφού το έργο εγκαταλείφτηκε, εξαιτίας διάλυσης της σύμβασης της Ε.Υ.Δ.Ε. (υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων) με τον ανάδοχο το 2011, χωρίς να έχουν εκτελεστεί οι παράλληλες προβλεπόμενες εργασίες στην επέκταση του ρέματος για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Εξαιτίας μάλιστα του γεγονότος ότι δεν έχει εκτελεστεί έκτοτε και καμιά εργασία συντήρησης και καθαρισμού του εν λόγω ρέματος, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος φερτών υλικών στα κλειστά του τμήματα (μεταξύ των οποίων και δασικά φερτά), με αποτέλεσμα να γίνεται εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος των πλημμυρών για τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της περιοχής.  

Γ. Την ίδια στιγμή οι κίνδυνοι μεγαλώνουν αφού δεν εκτελούνται και άλλα απαιτούμενα έργα που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής όπως:

- Κατασκευή αγωγών ομβρίων υδάτων και σχάρες υδροσυλλογής στη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου και σε παρακείμενους δρόμους εργα που  έχουν μελετηθεί από την πρώην Ε.Υ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης και τη διαπλάτυνση της Λεωφ. Α. Παπανδρέου, ως Επαρχιακής Οδού Νο2, ευθύνης της Π.Κ.Μ.
- Υλοποίηση της μελέτης της Ε.Υ.Δ.Ε. Θεσσαλονίκης για την ανάπλαση του μαιανδρισμού του ρέματος στο Ο.Τ. Γ390 και μετατόπιση όλων των περιφράξεων που βρίσκονται εκτός της εγκεκριμένης ρυμοτομίας, στην ορθή θέση τους.

- Κατασκευή φυτοφράχτη κατά μήκος των οριογραμμών του ρέματος

- Πλήρης κατασκευή των δρόμων που πλαισιώνουν το ρέμα. 

Παίρνοντας υπόψη ότι η κατάσταση αυτή επηρεάζει και το ρέμα Δενδροποτάμου, όπου καταλήγουν τα ρέματα Ξηροποτάμου-Κρυονερίου, αφού στα σημεία εισόδου ροής ομβρίων των κλειστών αγωγών, στο ρέμα Δενδροποτάμου έχει προκύψει μερική φραγή του στομίου  τους αυτών, από τα φερτά υλικά, προκαλώντας διακοπή της ελεύθερης ροής ύδατος, με αποτέλεσμα να σημειώνεται  υπερσυγκέντρωση ύδατος στα ανάντη του τεχνικού κλειστού αγωγού και τελικά υπερχείλιση στις γειτονικές εκτάσεις, στις κατοικίες και στους δρόμους.

Με δεδομένο ότι η παραπάνω κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων τόσο την περιοχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών  όσο και συνολικότερα στους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης. 
Επερωτάται  ο  κος  Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης:

 Ποια άμεσα μέτρα θα παρθούν για τον καθαρισμό των παραπάνω ρεμάτων Ξηροποτάμου- Κρυονερίου και συνολικά των ρεμάτων που καταλήγουν στο ρέμα Δενδροπόταμου;

Ποιες άμεσες ενέργειες και παρεμβάσεις προγραμματίζονται για την ολοκλήρωση των έργων του ρέματος Κρυονερίου;

Ποιες ενέργειες και παρεμβάσεις, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, προγραμματίζονται  για τα υπόλοιπα απαιτούμενα έργα αντιπλημμυρικής  θωράκισης της περιοχής του Δήμου Νεάπολης Συκεών;

ΑΡ. ΠΡΩΤ. : 147977 (304)/23-3-2018

Λαϊκή Συσπείρωση Κ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog