..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Μετά τα σόου του Τσίπρα ήρθαν και οι χουντικές...... αποφάσεις.


Σε ποινικοποίηση της δράσης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνοντας ξεκάθαρα πια την πρόθεσή της να βγάλει από τη μέση και το παραμικρό εμπόδιο για την αρπαγή της στέγης της λαϊκής οικογένειας από τις τράπεζες.

Με μια τροπολογία και μάλιστα εκπρόθεσμη που κατέθεσε αιφνιδιαστικά χτες το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε νομοσχέδιο το οποίο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και φυλάκιση 3 ή 6 μηνών σε όποιον εμποδίσει πλειστηριασμό.

Η τροπολογία αυτή ήρθε ένα 24ωρο μετά το σόου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους τραπεζίτες και τη ...«συμφωνία κυρίων» ότι δήθεν δεν θα πειραχτεί η πρώτη κατοικία και έρχεται να συμπληρωθεί στη σταδιακή άρση από την κυβέρνηση των όποιων υποτυπωδών μέτρων υπήρχαν έως τώρα για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία από τα αρπακτικά.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και να μειώσει την έκθεση των τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να ανταποκριθούν στα «stress tests», με τους όρους που θέτει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, περιγράφεται πλήρως στην τροπολογία. Στην εισηγητική έκθεση της νομοθετικής ρύθμισης αναφέρεται ακριβώς ότι αυτά «υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών».

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών εντάσσεται στην κεντρική στρατηγική για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα πέρα από το τρέχον μνημόνιο. Από αυτήν την άποψη, η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας εξυπηρετεί την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής.

 Θυμίζουμε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι «το υψηλό επίπεδο» των «κόκκινων» δανείων «θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθειες για να ολοκληρωθούν, τόσο κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος, όσο και μετά τη λήξη του». Η κυβέρνηση, και με αυτήν την τροπολογία, τη στιγμή που αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση για το χτύπημα της απεργίας, δείχνει πλέον την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αυταρχικό της κατήφορο για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενισχύοντας τη βία και την καταστολή και προσθέτοντας νέα εργαλεία στο αστικό κράτος για να καταπνίγει αγώνες.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων προκαλούν σωματικές βλάβες κατά συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών» και «όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη διενέργεια των πλειστηριασμών».

Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται: «Οποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας ή του υπαλλήλου του πλειστηριασμού που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέληση τού δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος της υπηρεσίας ή ο υπάλληλός της ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών».

Προβλέπονται ακόμα και προληπτικά μέτρα, αφού αναφέρεται ακόμα: «Με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών τιμωρείται όποιος παράνομα εισέρχεται ή παραμένει στους προαναφερόμενους χώρους ή καταστήματα κατά το χρόνο διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού με σκοπό την παρακώλυση αυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog