..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Πιέρ Μοσκοβισί: Πιθανή αντικατάσταση της τρόικας από άλλη δομή όχι όμως των....... μέτρων !!!!!!!!


Η αντικατάσταση λέξεων, φράσεων, εννοιών και δομών με άλλες που δεν θα είναι αρνητικά φορτισμένες και άρα δεν θα είναι εμπόδιο στην προώθηση της στρατηγικής της ΕΕ φαίνεται πως είναι σε εξέλιξη.

Εμμέσως πλην σαφώς το παραδέχεται ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης επιζητά την ονομαστική αντικατάσταση τόσο των μνημονίων όσο και της τρόικας στις «χώρες με Πρόγραμμα Μακροοικονομικής Προσαρμογής».

Στην απάντηση του ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε πως «η Επιτροπή θα εξετάσει τον ρόλο της αποκαλούμενης τρόικας, μεταξύ άλλων και το ενδεχόμενο αντικατάστασής της, με την πάροδο του χρόνου, με μια δομή που θα διαθέτει μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία, θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά όργανα και θα υπόκειται σε μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο» .


Πάντως ο κοινοτικός επίτροπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα και κυρίως η αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ δεν πρόκειται να αλλάξουν διότι όπως χαρακτηριστικά είπε «Η δημοκρατική λογοδοσία της στρατηγικής επίλυσης κρίσεων είναι πράγματι θεμελιώδους σημασίας. Όλα τα μνημόνια συμφωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής υπογράφηκαν από δημοκρατικά εκλεγμένες εθνικές κυβερνήσεις, μετά την έγκριση και από το εθνικό Κοινοβούλιο. Τα εθνικά μέτρα εφαρμογής έχουν θεσπιστεί σύμφωνα με τα εθνικά νομικά πλαίσια, καταρχήν από τα εθνικά κοινοβούλια».

Συνεπώς τα ονόματα αλλάζουν αλλά τα μέτρα παραμένουν. Βέβαια και οι υπάρχουσες δομές θα αλλάξουν εν καιρώ και κατόπιν συμφωνίας διότι σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί «δεδομένου ότι η αλλαγή της υπάρχουσας δομής συνεπάγεται την εξέταση σύνθετων θεσμικών, νομικών και δημοσιονομικών θεμάτων, οι προτάσεις θα πρέπει να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από τα κράτη-μέλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog