..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Συγκυβέρνηση - ΣΕΒ έχουν καλή........ χημεία!!!!!!


Από τις συγχαρητήριες επιστολές που πήρε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τις προηγούμενες μέρες, ξεχωρίζει αυτή του προέδρου του ΣΕΒ προς τον Αλ. Τσίπρα.
Χωρίς να χάσουν χρόνο, οι βιομήχανοι ζητάνε από τη νέα κυβέρνηση να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά, με στόχο «τη δυναμική ανάπτυξη, με αύξηση της παραγωγικής απασχόλησης, ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα, ανασυγκρότηση της βιομηχανίας, προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, οριστική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΕΒ και ο ΣΥΡΙΖΑ «έχτισαν» μια καλή χημεία μεταξύ τους, πολύ πριν ο τελευταίος αναλάβει τη διακυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβρη του 2014, σε συνάντηση που είχε ο Αλ. Τσίπρας με τον πρόεδρο των βιομηχάνων, ο Θ. Φέσσας είπε: «Θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις που αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, χωρίς να έχουν επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τη σταθερότητα».

Τον Ιούνη του ίδιου χρόνου, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο Αλ. Τσίπρας είχε πει: «Δεν μπορούμε παρά να συνεργαζόμαστε, να βοηθήσουμε τη βιομηχανία, χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία». Σε συνέχεια αυτού του «άτυπου» διαλόγου, έρχεται και η συγχαρητήρια επιστολή του ΣΕΒ...
Εκτός από τον ΣΕΒ, συγχαρητήρια επιστολή στη συγκυβέρνηση έστειλε και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), με την οποία εκφράζει «τις θερμότερες ευχές για καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στη συνέχιση του δύσκολου έργου που έχει αναλάβει». Βεβαιώνει ακόμα τον Αλ. Τσίπρα ότι «θα είναι στη διάθεσή του για κάθε συνεργασία που θα συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και της ανάπτυξης, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».


Για να δούμε, όμως, τι ζητάει από τη νέα συγκυβέρνηση ο ΣΒΒΕ; Γράφει στην επιστολή: «Για τον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εργαστεί εντατικά και να δράσει με αποτελεσματικότητα και συνέπεια, προσηλωμένη σε σαφή και ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών για τη θεμελίωση ενός νέου οικονομικού προτύπου.
Θέματα όπως: παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία, μέτρα υπέρ της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, λήψη αναπτυξιακών μέτρων για την πραγματική οικονομία, μείωση του κόστους ενέργειας, αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, εμπέδωση κλίματος ασφάλειας μπορούν να αναμορφώσουν τη χώρα, αν βεβαίως αντιμετωπισθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, για να ανατρέψουν τη μέχρι σήμερα κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό».

Οι βιομήχανοι ξέρουν ότι απευθύνονται σε «ευήκοα ώτα». Κι αυτό επειδή στην τελευταία γενική συνέλευση του ΣΕΒ είχαν ακούσει τον Αλ. Τσίπρα να δεσμεύεται για: Ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και δημόσιες επενδύσεις που «σύρουν και συμπληρώνουν -δεν εκτοπίζουν- τον ιδιωτικό τομέα». Διεκδίκηση «έκτακτων ευρωπαϊκών πόρων για ευρείας κλίμακας δημόσιες επενδύσεις στους τομείς του μέλλοντος». «Αντιγραφειοκρατικό δημόσιο τομέα - εργαλείο του δημοκρατικού προγραμματισμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού».
Επίσης: Σταθερό, διαφανές, δίκαιο πλαίσιο φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, που επιτρέπει το μακροπρόθεσμο επιχειρησιακό σχεδιασμό. Μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. Ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών «ώστε να ελαφρύνουμε επιχειρήσεις». Στοχευμένες πολιτικές χρηματοδότησης επιχειρήσεων από αναπτυξιακό δημόσιο φορέα ειδικού σκοπού, έτσι ώστε ν' αντιμετωπιστεί η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Μετά απ' όλα αυτά, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η συνεργασία της νέας συγκυβέρνησης με τους βιομήχανους ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς και ότι το έργο της έχει τις ευλογίες ισχυρών μερίδων της πλουτοκρατίας. Αυτό, όμως, που δε λέγεται είναι ότι το μάρμαρο αυτών των διευκολύνσεων και δεσμεύσεων προς το κεφάλαιο θα συνεχίζει να το πληρώνει ο λαός.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 28012015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog