Σε μείωση των δημοτικών τελών για τις κατοικίες και τη μικρομεσαία επαγγελματική στέγη στα όρια του πρώην Δήμου Πάτρας, με ταυτόχρονη καθιέρωση, για πρώτη φορά, άλλου συντελεστή πολλαπλάσιου αυτού που υπήρχε για τη μεγάλη ιδιοκτησία, προχώρησε μετά από πρόταση του Δημάρχου Κώστα Πελετίδη, το Δημοτικό Συμβούλιο, σε πρόσφατη συνεδρίασή του. Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε ότι για το 2016 οι συντελεστές θα καθοριστούν κατά ζώνες με ταξική - κοινωνική κατηγοριοποίηση που φέτος δεν υπήρξε η αντίστοιχη υποδομή για να προχωρήσουν. Ακόμη αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα ανακούφισης για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την απόφαση:
- Καθιερώνεται νέος συντελεστής για τις μεγάλες επαγγελματικές στέγες (από 750 τ.μ. και άνω), με τιμή 4 ευρώ ανά τ.μ.
- Μειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη στις κατοικίες κατά 13%, που αφορά το 80% των κατοικιών του Δήμου Πατρέων.
- Μειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη της μικρομεσαίας επαγγελματικής στέγης, κατά 5,5%, σε όλο τον πρώην Δήμο Πατρέων.
Απαλλάσσονται πλήρως από τα δημοτικά τέλη άπορες οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς και πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ. Μειώνονται κατά 50% τα τέλη που καταβάλλουν άτομα με αναπηρία άνω του 67% , με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατά 50% μειώνονται, επίσης, τα τέλη για πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Τέλος, μειώνονται κατά 80% τα δημοτικά τέλη για α) τα νέα έγγαμα σε πρώτο γάμο ζευγάρια, έως 40 ετών, τα οποία θα τελέσουν γάμο εντός του έτους 2015 και έχουν σύνολο ετήσιου εισοδήματος έως 20.000 ευρώ και β) τους νέους επιτηδευματίες, με έναρξη επαγγέλματος εντός του οικονομικού έτους 2015, πλην αυτών της εστίασης και αναψυχής, ετήσιου συνολικού εισοδήματος έως 20.000 ευρώ. Η μείωση αυτή θα ισχύει για το έτος 2015.
Ψίχουλα δίνει η κυβέρνηση για έργα
Με τα κουτσουρεμένα αυτά κονδύλια, ο δήμος επιλέγει έργα που καλύπτουν μόνο τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες και συγκεκριμένα: 400.000 ευρώ θα διατεθούν για νέους παιδικούς σταθμούς, 200.000 ευρώ για συντηρήσεις σχολείων, 250.000 ευρώ για παιδικές χαρές, 100.000 ευρώ για αθλητικούς χώρους, 200.000 ευρώ για θέματα ασφαλείας (κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων κ.λπ.), 230.000 ευρώ για υποδομές Πολιτισμού, (Θέατρο, Εργοστάσιο Τέχνης, Παράρτημα Πανεπιστημίου), 850.000 ευρώ για τους δρόμους στην πόλη και στις γειτονιές της.
Οπως σημείωσε ο Χρ. Κορδάς, «στο Τεχνικό Πρόγραμμα, έχουμε φέτος τελείως διαφορετικό τρόπο παρουσίασης. Πέρσι είχαμε περίπου 104 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν έργα περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ! Φέτος έχουμε μόνο τόσα έργα που αντιστοιχούν στα υπάρχοντα κονδύλια. Από τις αρχές του έτους θα προστεθούν και νέα έργα και προμήθειες, ύψους περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ από δεσμευμένες πιστώσεις, που όμως δεν υλοποιούνται. Υπογραμμίζουμε ότι η κυβερνητική πολιτική κινείται στη λογική ό,τι επιπλέον έργα των 2,5 εκ. ευρώ να τα πληρώσουν οι δημότες. Σε αυτό είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι».
Παράλληλα, η νέα Δημοτική Αρχή, όπως σημείωσε ο Χρ. Κορδάς, μαζί με τον πατραϊκό λαό διεκδικεί εκατοντάδες έργα και δράσεις από τα προσεχή προγράμματα ΕΣΠΑ 2015 - 2022, από τα οποία μόνο το Περιφερειακό ανέρχεται σε 400 εκ. ευρώ περίπου. «Εμείς, οι Δημότες μας, απαιτούμε δίκαια κατανομή ακόμη και πέραν της πληθυσμιακής αναλογίας των κονδυλίων από την Περιφέρεια και από το νέο ΕΣΠΑ των 22 δισ. ευρώ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Και κατέληξε: «Αυτό που θέλουμε να θέσουμε στο Λαό είναι το ερώτημα: Πόσα έργα έχουμε ανάγκη, υπέρ τίνος έργα, έργα βιτρίνας ή φιλολαϊκά, σε ποιους τομείς π.χ. σχολεία, παιδικοί σταθμοί, παιδικές χαρές, αντιπλημμυρικά, γειτονιές, πολιτισμός κ.λπ. Μετά είναι το ερώτημα: Πώς και με ποια μέτρα θα μπορούν οι Υπηρεσίες μας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες για προγραμματισμό, μελέτες, επιβλέψεις, παρακολουθήσεις, συντηρήσεις κ.λπ.
Συμπερασματικά: Τα ψίχουλα που δίνονται για έργα δυναμώνουν τη λαϊκή οργή που πρέπει να μεταφραστεί σε συμμαχία ανατροπής του καθεστώτος του κεφαλαίου που τα θέλει όλα για τον εαυτό του. Εμείς αυτό λέμε, γι' αυτό αγωνιζόμαστε».
Πηγή: Ριζοσπάστης
Τωρα θ αρχισουν να κραζουν,Οτι ο Δημος ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ την μεγαλη ιδιοκτησια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟτι δημιουργει ειδικο καθεστως στο Δημο...
Οτι καλυπτει υπεραριθμους υπαλληλους...
Οτι κρινει με κομματικα κριτηρια..
ΜΗΝ ακουτε τους πληρωμενους..Καντε το εργο σας...
ΚΑΙ ο Δημος να ειναι συνεχως υπο την σκεπη της καθοδηγησης..
Ειναι ευκαιρια,μια πολιτεια, να ξεφυγει απο τον ασφυκτικο ελεγχο..
Να δειξει,οτι υπαρχει κι αλλος δρομος..