..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2025

Ουκρανία : Χοντρό παζάρι για την αρπαγή των σπάνιων γαιών

 Συνεχίζονται τα παζάρια που αφορούν την αρπαγή του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ παρέδωσε στο Κίεβο ένα «βελτιωμένο» προσχέδιο για τις σπάνιες γαίες, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι απέρριψε την αρχική πρόταση, ζητώντας «εγγυήσεις ασφαλείας» από τις ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, πριν τη συνάντηση του Αμερικάνου υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, με τον Ζελένσκι στο Κίεβο, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ παρέδωσε ένα σχέδιο συμφωνίας, το οποίο προέβλεπε ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν το 50% των εσόδων που θα προκύψουν από την εξόρυξη των σπάνιων γαιών που έχουν μεγάλη στρατιωτική σημασία, με αντάλλαγμα αμερικάνικες επενδύσεις στην Ουκρανία. 

Προβλεπόταν ότι η συμφωνία θα είναι υπό τη δικαιοδοσία ενός δικαστηρίου της Νέας Υόρκης και ότι θα υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης εμπορικής συμφωνίας της Ουκρανίας, σύμφωνα με πληροφορίες του Axios.

Χθες, έπειτα από τη συνάντηση Ζελένσκι με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Κιθ Κέλογκ, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως «η Ουκρανία είναι έτοιμη για μια ισχυρή, αποτελεσματική συμφωνία επένδυσης και ασφάλειας με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχουμε προτείνει τον ταχύτερο και πιο εποικοδομητικό τρόπο επίτευξης αποτελεσμάτων. Η ομάδα μας είναι έτοιμη να εργαστεί 24 ώρες το 24ωρο».

Η Ουκρανία έχει σημαντικά αποθέματα ορυκτών σπάνιων γαιών που είναι κρίσιμα για τις πιο προηγμένες τεχνολογίες του κόσμου, γι'αυτό και τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα προσπαθούν να αρπάξουν «κομμάτι» από τη «λεία».

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η Ουκρανία έχει περίπου το 5% των συνολικών αποθεμάτων κρίσιμων σπάνιων γαιών στον κόσμο. Η Ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι στο υπέδαφος υπάρχουν περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια τόνοι αυτών των κρίσιμων ορυκτών και ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι το απόθεμα θα μπορούσε να ανέλθει σε 11,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η χώρα διαθέτει επίσης σημαντικά αποθέματα άλλων κρίσιμων ορυκτών όπως το τιτάνιο και το λίθιο. Έχει επίσης, επιβεβαιωμένα κοιτάσματα βηρυλλίου, ουρανίου και μαγγανίου. Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός γαλλίου στον κόσμο και είναι σημαντικός παραγωγός αερίου νέον.

Διαθέτει επίσης μεγάλα αποθέματα μη σιδηρούχων μετάλλων, όπως χαλκό, ψευδάργυρο, ασήμι, μόλυβδο, νικέλιο, κοβάλτιο, καθώς και ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια αποθέματα γραφίτη.

      «Μάχη» ΗΠΑ-Κίνας για την πρωτοκαθεδρία και τα ιμπεριαλιστικά «κοράκια»

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας προμήθειας και παραγωγής σπάνιων γαιών βρίσκεται στην Κίνα, οι ΗΠΑ εντείνουν την προσπάθεια να δημιουργήσουν μια αλυσίδα εφοδιασμού σπάνιων γαιών, έχοντας ήδη ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. 

Στις 11 Μαρτίου 2024, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι τους τελευταίους -τότε- μήνες είχε προωθήσει το στόχο του να αναπτύξει εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού για να εξασφαλίσει συνεχή πρόσβαση στα υλικά σπάνιων γαιών που απαιτούνται για την κατασκευή των μόνιμων μαγνητών που χρησιμοποιούνται σε σημαντικά στρατιωτικά οπλικά συστήματα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σημείωνε ότι «η συνεχιζόμενη εξάρτηση των ΗΠΑ από ξένες πηγές για προϊόντα σπάνιων γαιών ενέχει κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Οι ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εξαρτώνται από την Κίνα για πολλά στοιχεία σπάνιων γαιών», προσθέτοντας ότι με πρόσθετες επενδύσεις «το Τμήμα θα είναι σε θέση να καλύψει τη μελλοντική του ζήτηση για μαγνήτες χωρίς εξαρτήσεις από το εξωτερικό».

Αντίστοιχα, το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με την Ουκρανία για να συμπεριλάβει «δραστηριότητες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας τόσο των πρωτογενών όσο και των δευτερογενών κρίσιμων πρώτων υλών και των μπαταριών».

Σημειώνεται, ότι τα περισσότερα ορυκτά και κοιτάσματα, συμπεριλαμβανομένου των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, βρίσκονται στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες επί του παρόντος βρίσκονται είτε υπό τον ρώσικο έλεγχο είτε κοντά στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog