Για εξελίξεις στην περιοχή που «μυρίζουν μπαρούτι» μίλησε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο για τις τρέχουσες εξελίξεις με φόντο το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις.
Ο Θανάσης Παφίλης τόνισε πως «στη διάρκεια ιδιαίτερα της βαθιάς οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν κινδυνολογεί, αλλά λέει την αλήθεια στο λαό, «θέλει να επιστήσει την προσοχή στον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς ότι αυτές οι αντιθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση».
Σημείωσε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ «επιβεβαιώνει αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, ότι όχι μόνο δεν προστατεύει ακόμα και τα σύνορα, όχι μόνο δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά το αντίθετο τα υπονομεύει» και πρόσθεσε ότι «το πετρέλαιο και οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένο με αίμα σε όλη την Ιστορία, αλλά και σήμερα. Θα σύρει τη χώρα σε περιπέτειες».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι «ζητάμε απεμπλοκή της Ελλάδας, σταμάτημα του στρατηγείου της ΕΕ στη Λάρισα, του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη. Σούδα, το μεγάλο θέμα. Να κλείσει. Εμείς τα βάζουμε για να γνωρίζει ο κόσμος και να παλέψει γι' αυτό, να μη διατεθεί καμία υποδομή για νέες πολεμικές επιχειρήσεις, να επιστρέψουν τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο εξωτερικό σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 29 Νοέμβρη ενόψει και της συνεδρίασης στις 5 και 6 Δεκέμβρη της τακτικής συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - Τουρκίας. Αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κινηθεί και νομικά κατά της Άγκυρας, λέγοντας ότι η αντίδραση της κυβέρνησης «μπορεί να λάβει και νομικά χαρακτηριστικά».
Επικέντρωσε το πρόβλημα μόνο στην τουρκική ηγεσία, υποστηρίζοντας πως «η μήτρα του προβλήματος είναι πάντα ότι η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την Κύπρο που έχει εθνική κυριαρχία και εθνικά δικαιώματα» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των συνομιλιών στην Κύπρο, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα σταματήσουν οι προκλήσεις, λέγοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδεχθεί την προσπάθεια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν συνεχίζεται πρόκληση που συντελείται εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που συντελείται στο όνομα του ψευδοκράτους». Αξίζει να σημειωθεί ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα γίνει με το υπάρχον πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος που αναφέρεται σε δύο συνιστώντα κράτη στην Κύπρο, θυμίζοντας έντονα το «σχέδιο Ανάν».
Ολόκληρη η ομιλία του Θανάση Παφίλη
«Εμείς έχουμε τοποθετηθεί επειδή δε συμμετέχουμε στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για λόγους που έχουμε εξηγήσει, έχουμε τοποθετηθεί δημόσια, από όλα τα κόμματα έχουμε τις περισσότερες ανακοινώσεις, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί μας, στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και χτες δώσαμε μία ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου που τοποθετούμαστε για την κατάσταση.
Νομίζουμε ότι είναι κρίσιμο να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός, και στο βαθμό που μπορούν και οι άλλοι λαοί της περιοχής, ότι οι εξελίξεις στην περιοχή μυρίζουν μπαρούτι. Και όσοι προσπαθούν να το αποφύγουν αυτό, μάλλον άλλες σκοπιμότητες κρύβουν ή δεν αντιλαμβάνονται, που δεν το πιστεύουμε, το τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή και κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.
Το να περιγράψει κανείς την κατάσταση, να την απαριθμήσεις, είναι εύκολο. Τουρκικές προκλήσεις, παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κατοχή συνεχιζόμενη, "σχέδιο Ανάν 2", έτσι ονομάζεται, που σημαίνει συνιστώντα κράτη, δηλαδή διχοτόμηση στην πραγματικότητα και όξυνση των ανταγωνισμών και των άλλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή. Και δεύτερον Ιράκ - Συρία. Έχουμε επέμβαση, ιμπεριαλιστική επέμβαση, στο όνομα της αντιμετώπισης των "τζιχαντιστών", τους οποίους ποιος τους δημιούργησε; Ποιος έφτιαξε αυτόν το στρατό, τον απελευθερωτικό, όπως και πολλούς άλλους, Ταλιμπάν π.χ., Ουτσεκά πριν; Οι ίδιοι. Και σήμερα στο όνομα αυτού του υπαρκτού κινδύνου, όντως, που έχει στηριχθεί πολλαπλά, με στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση της Συρίας, σήμερα λοιπόν εξαπολύεται πόλεμος στην περιοχή στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, και στην πράξη όμως προετοιμάζεται πάλι ανατροπή του συριακού καθεστώτος, που για δικούς του λόγους δεν συμπλέει συνολικά με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.
Στη Λιβύη συνέχιση της κατάστασης, στην Ουκρανία επικίνδυνη κατάσταση με βρώμικο ρόλο ανοιχτό -ας το πει ο καθένας όπως θέλει- και της ΕΕ και των Αμερικανών. Φασιστικές δυνάμεις που υπάρχουν σε μία κυβέρνηση, ανταγωνισμός με τη Ρωσία. Και δεν συμφωνούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να περάσει, όπως το είπε ο κ. Βενιζέλος -χρησιμοποιεί κάποια λεκτικά- μετάβαση από τη Σοβιετική Ένωση, αν κατάλαβα καλά; Εθνικισμοί στα Βαλκάνια, ανησυχητικά τα φαινόμενα "Μεγάλη Αλβανία" και τα χθεσινά επεισόδια κ.ά.
Όλα αυτά οδηγούν σε ορισμένα συμπεράσματα. Ότι στη διάρκεια ιδιαίτερα της βαθιάς οικονομικής κρίσης του καπιταλισμού οξύνονται οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Για το φυσικό αέριο, για το πετρέλαιο, την Ενέργεια συνολικά, για τους αγωγούς. Οξύνεται η διαπάλη, αυτό είναι προφανές και δεν μπορεί κανένας να το ονομάζει διαφορετικά. Γιατί αν το ονομάζει διαφορετικά, κατά την άποψή μας, δεν λέει την αλήθεια, για να μην πω ότι κοροϊδεύει τον κόσμο.
Έχουμε δηλαδή έκρηξη των αντιθέσεων, οι ανταγωνισμοί γίνονται πιο σκληροί σε περίοδο οικονομικής κρίσης και διαμορφώνεται, κατά τη γνώμη μας, έδαφος ακόμα και για γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση. Δεν θέλουμε να κάνουμε κινδυνολογία, αλλά οφείλουμε να πούμε στο λαό την αλήθεια. Το ΚΚΕ, με βάση τις δικές του εκτιμήσεις, που είναι και πραγματικότητα και που έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν πάντα, θέλει να επιστήσει την προσοχή στον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς ότι αυτές οι αντιθέσεις μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση.
Το δεύτερο που θέλουμε να πούμε ότι πια η ίδια η πραγματικότητα έχει αποδείξει ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και της Ελλάδας και της Κύπρου όχι μόνο δεν σταμάτησε την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά το αντίθετο, φούσκωσε τα πανιά της επιθετικότητας της Τουρκίας. Αν δει κανένας και από τότε που μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ, που υποτίθεται ότι θα έλυνε το θέμα, το εθνικό όπως ονομάζεται, χειροτέρεψε τελείως η κατάσταση.
Άρα, λοιπόν, η συμμετοχή της χώρας μας, αλλά και της Κύπρου, αλλά για τη χώρα μας μιλάμε, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ σήμερα επιβεβαιώνει αυτό που έλεγε το ΚΚΕ, ότι όχι μόνο δεν προστατεύει ακόμα και τα σύνορα, όχι μόνο δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά το αντίθετο, τα υπονομεύει. Ούτε αυτό που επικαλούνται όσοι είναι με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι τι θα κάναμε και τι θα παθαίναμε αν δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Μα από αυτούς τα παθαίνουμε τώρα. Αυτό είναι το εκπληκτικό, από σύμμαχους, σε απειλεί σύμμαχος ανοιχτά και για τα σύνορα και για μια σειρά άλλα θέματα.
Και το συμπέρασμα σε σχέση με αυτό, από την ίδια την πραγματικότητα, είναι ότι όσοι μιλούν για γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, και αυτό το εννοούν και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση και άλλοι, με αυτήν τη λέξη συνεχώς, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στην πραγματικότητα, κρύβουν από το λαό τις περιπέτειες που πρόκειται να περάσει, μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και μέσα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που υπάρχουν στην περιοχή, αν δεν σας αρέσει ο όρος πες τε τον όπως θέλετε, αλλά υπάρχουν, και τους ανταγωνισμούς, όσοι μιλούν για αναβάθμιση, θα το πούμε πιο ωμά, όπως το είπαμε και στην Ολομέλεια της Βουλής, το πετρέλαιο και οι δρόμοι του πετρελαίου είναι βαμμένο με αίμα σε όλη την Ιστορία, αλλά και σήμερα. Θα σύρει τη χώρα σε περιπέτειες.
Τρίτο θέμα. Η Ελλάδα συμμετείχε σε όλους τους πολέμους που έγιναν υποτίθεται για τη δημοκρατία και άλλα πράγματα. Εδώ οι δυνάμεις της Δύσης, δηλαδή οι καπιταλιστικές χώρες, οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εξαπέλυσαν πολέμους στο Ιράκ, στη Λιβύη, αλλού, στη Γιουγκοσλαβία παλαιότερα, για ποιο σκοπό; Για να φέρουν τη δημοκρατία, για να αλλάξουν τα καθεστώτα ή για να βάλουν στο χέρι τις ενεργειακές πηγές;
Τα προσχήματα λοιπόν όλα περί δημοκρατίας, περί "ανοίξεων" ή "χειμώνων" και όλα αυτά που χρησιμοποιούσαν ή περί χημικών όπλων που θα κατέστρεφαν την ανθρωπότητα, που είχε το Ιράκ, ή ανθρώπινα δικαιώματα που παραβιάζονται στη Συρία ή παλιότερα στη Γιουγκοσλαβία, ήταν ένας μύθος. Η ίδια η πραγματικότητα βοά πια ότι είναι οι δρόμοι του πετρελαίου, της Ενέργειας και φυσικά ο γεωστρατηγικός έλεγχος.
Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να ωφεληθεί τίποτα από την εμπλοκή της χώρας μέσα σε όλα αυτά τα σχέδια και μέσα σε αυτές τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και που είναι εκρηκτικές. Εμείς ζητάμε απεμπλοκή. Οι θέσεις μας είναι γνωστές. Και για το Κυπριακό, για την Κύπρο, Κύπρος ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη. Ένα κράτος, μία διεθνής προσωπικότητα, εμείς λέγαμε χωρίς βάσεις κλπ., έξω από το ΝΑΤΟ.
Για το Παλαιστινιακό είναι γνωστή η θέση που έχουμε υποστηρίξει και θεωρούμε ότι πρέπει να προχωρήσει και στην αναγνώριση και ζητάμε απεμπλοκή της Ελλάδας, σταμάτημα του στρατηγείου της ΕΕ στη Λάρισα, του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη.
Σούδα, το μεγάλο θέμα. Να κλείσει. Εμείς τα βάζουμε για να γνωρίζει ο κόσμος και να παλέψει γι' αυτό, να μη διατεθεί καμία υποδομή για νέες πολεμικές επιχειρήσεις, να επιστρέψουν τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο εξωτερικό, σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Όχι ότι το υποτιμάμε, αλλά το να απευθυνθούμε στην κυβέρνηση ή σε δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο αυτή την πορεία της χώρας, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και μεγάλες περιπέτειες, δεν έχει και πολύ μεγάλο νόημα. Απευθυνόμαστε στο λαό κυρίως, να επαγρυπνεί, να αντιληφθεί ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, μπορεί να κληθεί με το αίμα του να γεμίσει για άλλη μια φορά τις τσέπες των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων».
Πηγή: 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου